Ajakaamme.net testaa: Hungaroring vastaan Mercedes-AMG A 45

Reilun puolen tunnin ajomatkan päässä Unkarin Budapestistä sijaitsee vuonna 1986 valmistunut Hungaroring. Se on ollut Formula 1 -ratana heti ensimmäisestä vuodestaan saakka. Formularadaksi hyvin mutkainen ja mäkinen asfalttisyherö on varsin haastava kuninkuuslajin ohituksia ajatellen.

Tällä kertaa rataa on tarkoitus kiertää Mercedes-AMG:n tuoreeksi päivitetyllä A 45:lla. Kaksilitraisesta moottorista on nyt puristettu soivat 381 hevosvoimaa, ja vääntöä on litratilavuuteen nähden hurjat 475 newtonmetriä. Myös kaasunvaste ja erityisesti vaihteiston reagointi tuntuvat aiempaa terävämmiltä.

Mutta miltä formularadalla ajaminen oikein tuntuu?

Pienen odotuksen jälkeen on aika hypätä radalle A 45:n puikkoihin. Edessä turva-autona ajava Mercedes-AMG GT S nytkähtää liikkeelle ja kolmen A-sarjalaisen letkamme seuraa perässä. Ensimmäinen kierros totutellaan rataan, jonka jälkeen autoa pääsee kokeilemaan enemmän tosissaan.

Hungaroring on mutkikkaan ja mäkisen maineensa veroinen. Heti pääsuoran jälkeen on tiukka jarrutus noin 120 astetta kääntyvään oikeaan, joka jatkuu alamäkeen. Seuraava tiukka vasen on jyrkässä alamäessä, jolloin auton balanssi täytyy pitää mielessä. Tästä seuraava oikea menee A 45:lla lähes kaasu pohjassa, jolloin sitä seuraavalla pitkällä suoralla ehtii kerätä mukavasti nopeutta.

Suoran ja ylämäen päässä oleva vasen vaatii pikaisen ja tiukan jarrutuksen, mutta sitä seuraava pitkä oikea täytyy ajaa jälleen melko rauhassa. Lyhyen suoran jälkeen saavutaan yhteen radan hitaimmista kohdista, eli shikaaniin. Shikaanin jälkeen vasen-oikea -yhdistelmän loputtua rata aukeaa hieman ja vauhti pääsee jälleen kasvamaan loivempien mutkien myötä.

Varikkoaluetta kohti loivaan ylämäkeen ajettaessa vastaan tulee ensin tiukka 90-asteinen oikea, ja sitten pitkä ja hidas 180 astetta kääntyvä vasen. Viimeinen oikealle kääntyvä mutka ennen varikkosuoraa on haastava – mutkan alkuosa tulee ajaa pitkäksi ja apexiin tulee koskea vasta mutkan loppupuolella, jolloin pitkälle suoralle saadaan parhaiten vauhtia. Pääsuoralla vauhtia kertyy lähes 200 km/h – turva-autona oleva GT S karkaisi kuitenkin halutessaan suoran aikana horisonttiin.

Toisen ajosession aikana on helpompi keskittyä myös itse autoon, joka tuntuu formularadan treenaamiseen mainiolta. Nöyrästi käyttäytyvä A 45 on rauhallinen ja helppo käsitellä, eikä se tee yllättäviä liikkeitä edes Hungaroringin kaltaisella paljon korkeuseroja sisältävällä radalla. Nelivetojärjestelmästä johtuen kaasu pitää kuitenkin avata rauhassa, sillä muuten 381 hevosvoiman ja katurenkaiden yhdistelmä saa auton aliohjaamaan.

Uudistuneen A 45:n voimavarat riittävät mukavasti jopa tämän kokoiselle radalle. Koko ajokokemuksen voi tiivistää varsin lyhyeksi: formularadalla ajaminen tuntuu upealta.

Rata-ajo on elämys myös auton ulkopuolella oleskeleville. Kun varikolta kuuntelee päivän viimeisiä kierroksia, ensin ajavan GT S:n kahdeksikon mylvintä kuulostaa upealta, mutta vielä enemmän yllättää perästä ajava A 45 -lauma. Pikkumersun ääni on nelisylinteriseksi autoksi hämmentävän onnistunut, ja ehdottomasti markkinoiden parhaimmistoa.

Hatunnoston arvoinen suoritus, arvon AMG.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: