Koeajossa Volkswagen Golf GTI

Volkswagenin malliston uudistuminen näyttää ulkoapäin hyvin konservatiiviselta – poikkeuksena kaavaan on sentään uusin T-Roc. Keskimäärin muotoilun muutokset ovat kuitenkin varovaisia ja moottorit tuntuvat olevan vuodesta toiseen lähes samanlaisia.

Sama koskee sporttilegenda Golf GTI:tä. Tuore kasvojenkohotus sisältää maltillista hienosäätöä ja kaksilitrainen TSI-moottori kehittää jälleen hieman yli 200 hevosvoimaa. Turun saaristoon suuntautunut koeajo kuitenkin paljasti, että käytännössä kokonaisuus on suurempi kuin osiensa summa.

Pinnan alla GTI on entistä hiotumpi versio mainiosti arkikäytettävästä sporttiperheautosta. Tuoreimman moottoriversion 230 hevosvoimaa kuulostavat joihinkin kilpailijoihin verrattuna vähäiseltä, mutta käytännön suorituskyky on laajan tehoalueen johdosta mainio. Kiireisempi ostaja voi lisäksi valita moottoriin 15 lisähevosvoimaa 1 400 euron extrahinnalla. Samalla vaihteisto muuttuu seitsemänpykäläiseksi. Koeajoyksilön 230 hevosvoiman ja kuusilovisen DSG-vaihteiston kanssa satanen saavutetaan tehtaan mukaan 6,4 sekunnissa.

Ajettavuus on onnistunut yhdistelmä arkimukavuutta ja sporttisuutta. Perheenisien mielikuvista huolimatta GTI:n ratissa ei saavuta oikeiden urheiluautojen tuomia elämyksiä, mutta toisaalta GTI rauhoittuu tarvittaessa lähes tavallisen Golfin veroiseksi käyttöautoksi. 230 hevosvoiman turvin on toki huomattavasti turvallisempi ohittaa.

Sitkeän moottorin ja hyvän pidon ansiosta GTI etenee vauhdikkaasti mutkatiellä. Perheauton perimä näkyy lähinnä auton ohjaustuntumassa, joka on ikävän vaisu eikä varsinaisesti innosta ajamaan.

Vakiovarustelu on poikkeuksellisen hyvällä tasolla – 12,3-tuumainen virtuaalimittaristo, 8-tuumainen navigaattori sekä aktiivinen vakionopeudensäädin kuuluvat hintaan. Myös lähtöhintaa on puristettu lähes 6 000 euroa alaspäin. Manuaalivaihteisen GTI:n omistajaksi pääsee nyt alle 37 000 eurolla.

Sisätilat ovat viihtyisät aina tartaanikuvioisista istuimista lähtien. Istuimet ovat mukavat pitkälläkin ajomatkalla ja tarjoavat silti kohtalaista sivutukea lastenrattaita tavaratilassa heitteleviä g-voimia vastaan. Ajoasennon säädöt ovat miellyttävän laajat ja pitkäkin kuljettaja viihtyy ohjauspyörän takana. Suuri panoraamakatto lisää ohjaamon viihtyvyyttä, mutta samalla lasista tehtyä lisäpainoa kiinnitetään GTI-hengen vastaisesti katolle noin 1 400 euron edestä.

Suuri virtuaalimittaristo on ilahduttava käyttää ja näytölle saa mukavasti informaatiota. Keskikonsolin uuden kosketusnäytön myötä käytettävyydessä on kuitenkin otettu takapakkia. Fyysisten säätimien puuttuessa myös pysähdyksissä tulee turvauduttua helpommin ratin painikkeisiin kuin kosketusnäytön käyttämiseen.

Uudistunut GTI ei ole markkinoiden nopein eikä paras ajaa. Se on kuitenkin kokonaisuutena hienosti onnistunut perheauto, joka tarjoaa sporttisuutta arjesta irtautumiseen. Kesäretkiä ajatellen hyvät tilat ja laajennettavuus puhuttelevat ostajan järkeä. Lisäksi se istuu yhtä mainiosti perheautojen keskelle Iniön lossijonoon kuin arvoautojen rinnalle nauvolaisen rantaravintolan edustalle. Siksi GTI:lle on kysyntää.

One Comment on “Koeajossa Volkswagen Golf GTI

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: