Bella Italia: Alfa Romeo

Bella Italia

Italian autokulttuuri on värikkyydessään vertaansa vailla. Italiassa tehdään kaikkea:  näppäriä ja edullisia perheautoja massoille, tyylikkäitä kulkuneuvoja varakkaammille ja unelmia koko maailmalle. 

_MG_0861

Yli kahdenkymmenen vuoden ajan on kauniille Mustialan kuninkaankartanon alueelle Tammelaan järjestetty Bella Italia on omistettu italialaisen autokulttuurin monipuolisuuden juhlintaan. Se kokoaa sankan joukon harrastajia ja autoista kiinnostuneita, ja lienee harvoja autokokoontumisia minne on yhtä sopivaa saapua viikon vanhalla Puntolla kuin aikakapselista eilen ulos ajetulla Ferrari 512BB:llä.

_MG_0850

Jos minun pitäisi mainita yksi autonvalmistaja symboloimaan italialaista autoilua, ei aakkosissa tarvitsisi pitkälle mennä: Alfa. Alfa Romeon vivahteikas historia tuntee Grand Prix -menestystä, superautoja, unohtumattomia konsepteja, linjakkaita edustusautoja ja aivan tavallisia pikkuautoja. Unohtaa ei myöskään saa Polizian ja Carabinierin tyylitietoisia kulkuneuvoja.

_MG_0845

Upeakuntoinen 75 oli saattanut kohdata rengasrikon matkalla. Malli ei ehkä ole muotoilultaan Alfan historian kauneimpia, mutta silti idea neliovisesta, transaxle-vaihteistolla varustetusta perheautosta viehättää.

_MG_0883

Vuonna 1965 tuotantoon otettu Spider on yksi Alfan pitkäaikaisimpia malleja, ja etenkin kuvan kaltaiset alkupään mallit (toinen sukupolvi) on muotoiltu siron kauniiksi.

_MG_0873Spider muuttui aikakausien vaihtuessa. Alkuperäinen, boat tail -tyylisellä perällä varustettu, Duetoksi kutsuttu malli sai väistyä Kamm-perän myötä, jollainen on myös kuvan oikeanpuolimmaisessa toisen  sukupolven Spiderissa. Vasemmanpuolimmainen auto taas edustaa viimeistä, neljättä sukupolvea mallista. Spiderin tuotanto takavetoisessa muodossa päättyi 1993.

_MG_0843

Spider palasi tuotantoon muutaman vuoden tauon jälkeen etuvetoisena, koodinimellä 916. Spiderin rinnakkaismalli oli myös varustettu historiallisella nimellä, GTV.

_MG_0976

Takavetoiseen Alfetta-perheautoon perustunut coupé on kulkenut monella nimellä, GT, GTV ja legendaarisimpana GTV6.

_MG_0868GTV6 yhdisti GTV:n omintakeisten muotojen alle legendaarisen Busso V6:n. Moottorin kiistamaton kauneus jatkuu pintaa syvemmälle: Honda NSX:n V6:n ohella pidän Alfan moottoria kaikista sielukkaimman kuuloisena V6:na, ja tuota Alfa-artikkelissa pakollista adjektiivia en normaalisti kyseiseen konetyyppiin helposti yhdistäisi. Giuseppe Busson taidonnäytteen pitkä ja maineikas ura huipentui 3.2 litraiseen, 24-venttiliseen versioon, joka löytyi mm. mallien 156 ja 147 GTA:n keulalta (kuvassa).

_MG_0966166 on äärimmäisen kaunis auto. Vaaleilla nahkapenkeillä ja 3.0 V6:lla tällä kiertäisi Eurooppaa oikein mielellään. Alfa 156 ja 166 edustavat mittasuhteiltaan ja linjoiltaan porrasperäisiä perheautoja, joiden siroutta tai eleganssia on vaikea löytää muunmaalaisista verrokeista, tai kymmenen vuotta uudemmista malleista ylipäänsä. Valitettavasti tämä koskee myös kaksikon syrjäyttänyttä 159:iä, jota luonnehtisin enemmän sanalla komea, kuin kaunis. _MG_0969Bella Italia -kertomuksen seuraavassa osassa tutustumme Lanciaan. Se muuten lausutaan suomalaisittain ”lancha”, seikka joka tahtoo mennä useimmissa suurenkin budjetin tuotannoissa pieleen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: