Volkswagen Golf GTI mk7

VW Golf GTI mk7

Volkswagen Golf GTI on saksalaisella rauhallisuudella kehittyvä käsite. Resepti on pysynyt tuttuna viidennestä sukupolvesta lähtien: kaksilitrainen turbonelonen, jonka perään tarjoillaan käsivaihteistoa tai lisävarusteista DSG:tä. Teho on noussut varsin maltillisesti. Koeajettu perus-GTI kulkee 220 hevosvoiman turvin, lisähintaan myytävä Performance-variaatio saa mekaanisen tasauspyörästön lukon, paremmat jarrut sekä kymmenen lisähevosvoimaa.

_MG_0509

Moottorin paras puoli on todella alhaalta lähtevä vääntö. Alle kahdessa tuhannessa kierroksessa kaasunpainallus saa liikettä aikaan. Koneen paras ajoalue on 3000 – 5000 rpm välillä, jossa Golf ampaisee mutkasta varsin terhakkaasti ulos. Kaasunpainallusta seuraava terävä potku saa auton tuntumaan nopeammalta, mitä se ehkä oikeasti onkaan.

_MG_0514

Ilmeisesti kaikissa nykyautoissa on uskottavuuden saamiseksi pakko olla erilaisia ajomoodeja. Golfiin tarjotaan normaalia, sportia, ecoa ja kuljettajan itse konfiguroitavissa olevaa tilaa, jossa säätöparametreina ovat varusteista riippuen mm. alusta, ohjaus ja ajonvakautuksen tila.

Yllättävää kyllä, edes sporttiasetuksilla auton alusta ei ole korostuneen kova. Se pitää auton korin jämäkästi kontrollissa, mutta ei korosta urheilullisuutta ylikovuudella.  Myös normaaliasetuksilla hieman lötkön tuntuinen ohjauksen vaste muuttuu luonnolliseksi urheilullisemmalla vaihtoehdolla. Monia autoja vaivaava keinotekoinen ohjauksen jäykistyminen ”urheilullisuuden” nimissä ei GTI:tä vaivaa. Ei sporttiasetus varsinaisesti mitään ohjaustuntoa pysty kehittämään, mutta pitävällä asfalttitiellä ei ohjauksessa moitittavaa ole.

_MG_0516

Ohjauksessa yllättävää on myös kaikenlainen ratin vetelyn puute kuoppaisellakin mutkatiellä. Golfilla on helppo ajaa melko vauhdikkaasti, eikä auton etuvetoisuutta todellakaan huomaa järkevissä nopeuksissa. Ääritilannekäytöksen leikkisyys jää siis yleisellä tiellä tehdyn koeajon takia arvoitukseksi.

Kokonaisuutena seitsemäs versio Golf GTI:stä on erinomaisen onnistunut. Kuten aina ennen, se yhdistää normaalin Golfin mainiot käyttöominaisuudet sopivaan määrään suorituskykyä. GTI ei ehkä ole edelleenkään kokoluokkansa sporttimalleista eniten tunteita herättävä, eikä se välttämättä herätä eniten tunteita lyhyellä koeajolla. Harkittu, tasaisen varma kokonaisuus kuitenkin palkinnee pidemmässä omistussuhteessa monia kuumaverisempiä kilpailijoita enemmän.

_MG_0510

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: