Citroen SM

Citroën SM

Kyllä. Citroen SM oli aikanaan teknisesti ylivertainen auto. Tämä tekninen edistys jää kuitenkin täysin suunnittelupäällikkö Robert Opronin vastuulla olleiden muotojen varjoon. Äärimmäisen aerodynaaminen, mutta kaunis, kori on luonut Citroenin ainoasta superautosta todellisen legendan.

DSC_2907Kyseinen ranskalaisvalmistaja oli moottoria lukuun ottamatta jo 50-luvulla esitellyt käytännössä täysin saman tekniikan Citroen DS –korissa. Kaasunestejousituksessa ja kääntyvissä ajovaloissa ei siis ollut mitään uutta Citroenille. Muu automaailma toki ihmetteli jälleen ranskalaisten hullua suunnittelua.

DSC_2905Merkille uutena tuli Diravi-ohjauksen lisäksi ennen kaikkea Maserati-sukuinen moottori. Tämä Giulio Alfierin muutamassa viikossa suunnittelema voimanlähde oli merkittävä osa koko auton luonnetta. Kyseessä ei ole tasaisesti käyvä ja äänetön edustusauton kuusisylinterinen v-kone, vaan karkeakäyntinen ja ärjyvä täysalumiininen tulipesä. Sellaisena se onkin tärkeä osa auton viehätystä. Valitettavasti se oli myös syypää – väärin huollettuna – auton huonoon maineeseen luotettavuuden suhteen.

Teknisistä ominaisuuksista ja aerodynaamisesta muodosta on kirjoitettu jo liikaakin. Ne kuitenkin loivat perusteet Citroenin superauton kyvyille. SM saavutti 70-luvulla käsittämättömiä kaarrenopeuksia täysin vaivatta. Vielä tänä päivänäkin sen vauhti mutkaisella järvitiellä jaksaa hämmästyttää. Luonnollisesti tämä kaikki tapahtuu nahkasohvalla äärimmäisen mukavasti nauttien. Citroen SM todella ylittää kirjainyhdistelmää GT seuraavat odotukset.

DSC_2900

Aikanaan SM oli maailman nopein etuvetoinen auto. Se on edelleen kaunein koskaan valmistettu etuveto, joten sillä juontavatko kirjaimet SM juurensa Sports Maseratiin, Série Maseratiin, vai fraasiin Sa Majesté ei ole mitään väliä.

DSC_2906

Kuvissa näkyvä yksilö on nähtävillä Stuttgartin Meilenwerkissä. Lisää Meilenwerkistä on luvassa pian ajakaamme -blogissa

DSC_2881

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: