Neliovinen Coupé?

Audi A7 Sportback

Muistatteko ensimmäisen sukupolven Renault Meganen yhdeksänkymmentäluvulta? Ykkös-Meganen muotoilu ei herättänyt läheskään samanlaista keskustelua kuin pystyllä takalasilla varustettu seuraajansa, mutta yksi historiallisesti merkittävä seikka autossa oli. Kaksiovisen, pullean kurvikkaan mallin ohella julkaistu monikäyttöinen viisiovinen perhemalli kantoi C-pilarissaan ylväästi automaailman pyhää sanaa: coupé.

Automaailman värikäs historia on synnyttänyt ja unohtanut satoja termejä korimallien vaihdellessa trendien myötä. Historiaan on jäänyt korimalleja kuten runabout tai landaulet, toisaalta vuosien saatossa on syntynyt yksiselitteisiä käsitteitä, kuten roadster. Tai coupé.

full-14

Peugeot 406 Coupé. Neljä istumapaikkaa, kaksi ovea.

Ranskankielinen sana tarkoittaa ”leikattua”, mikä kieltämättä sopii coupé-koristen autojen takaosien linjoja kuvaavaksi sanaksi. Termi oli kuitenkin käytössä jo ennen moottoriajoneuvon keksimistä: tyylitietoiset saattoivat tilata hevoskärrynsä coupéna, jolloin siitä puuttuivat kulkusuuntaa vasten olevat istuimet.

Mercedes-Benz CLA

Yllättävää kyllä, autojen korimallien nimiä on jopa yritetty standardoida. Koska kyse on kuitenkin designistä, ovat tulokset hyvin vaihtelevia. Amerikkalainen SAE (Society of Automotive Engineers) yrittää perustella coupémaisuutta sisätilojen tilavuudella, mikä kiistämättä on epämääräinen keino etenkin autojen kasvaessa kovalla vauhdilla. ISO-standardin mukaan coupé tarkoittaa ajoneuvoa, jossa on kiinteä katto, rajoittuneet takatilat, vähintään kaksi istuinta, kaksi ovea ja takaikkunat. Määritelmä vastannee melko mainiosti yleistä käsitystä coupésta.

Standardeista pääsemmekin luontevasti tarinan teemaan, Saksaan. Saksalaisilla autonvalmistajilla on tuotehistoria täynnä kauniita coupéja: Capri, Manta, 3.0 CS (E9), 6-sarja, SEC-Mersut jne. Eräs hieman unohdetummaksi jäänyt on valopilkku Audin menneisyydestä, kuvankaunis Audi 100 Coupé. Kenties se inspiroi Walter de’Silvaa piirtämään yhden kauneimmista moderneista coupéista, A5:n?

full-10

Audi S5 Sportback

Audin nerokas idea helpottaa A5:stä haaveilevien tuskaa oli julkaista autosta viisiovinen muunnos, joka tarjosi coupémaista linjakkuutta hieman kyömyselkäisempänä painoksena. Auton idea oli hyvin samanlainen kuin muutamaa vuotta aiemmin julkaistun Mercedes-Benz CLS:n. Tuotematriisista oli löydetty aukko, osa asiakkaista oli valmis maksamaan lisää coupén eksklusiivisyydestä, mutta tarvitsivat neljä tai peräti viisi ovea.

Se tehdään mitä asiakas pyytää, ja pian markkinoille julkaistiin BMW 6-sarjan Gran Coupé. Mercedes taas kehitti pystyperäiseksi perheautoksi muuntuneesta A-sarjasta kurvikkaan linjakkaan CLA:n. Kaikki nämä ovat mainioita autoja, usein varsin kauniitakin, mutta yksi ongelma niissä on: mikä oikein on neliovinen coupé?

full-13

BMW 640d Gran Coupé

Pikainen tarkistus BMW:n, Audin ja Mercedeksen nettisivuilta varmistaa asian: sekä 6-sarjan Gran Coupéa, CLA:ta, CLS:ää että A5 Sporbackiä markkinoidaan coupéna. Audi onneksi aloittaa esitteessään pohtimalla asiaa, ja kertomalla A5 Sportbackin luovan uuden ajoneuvoluokan – 5-ovisen coupén. Mercedes taas viestii suoraan coupésta BMW:n tavoin.

full-11

Mercedes-Benz CLS350 CDI

Markkinoinnissa mikään ei tunnetusti ole pyhää, mutta olisiko kauniin linjakkaita sedaneita voitu markkinoida hieman muulla tavoin, kuin yhdeksänkymmentäluvun perhemeganea?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: