Ouninpohja

Ouninpohja, sateella tietenkin

Varmasti jokainen rallia joskus seurannut tuntee sanan Ouninpohja. Tämä Suomen MM-rallin, ja miksei maailmankin, yksi kuuluisin erikoiskoe on tunnettu ja suitsutettu vaarallisuudestaan. Erikoiskoe jouduttiin jopa jakamaan kahteen eri osaan muutaman vuoden ajaksi, ettei FIA:n 130km/h keskinopeuskatto ylittyisi. Rallissa nopeusrajoituksia? Niinpä.

Ouninpohja sijaitsee Jämsässä tien numero yhdeksän varrella. Paikalle löytäminen ei ole hyvällä reittivalinnalla vaikeaa. Erään suomalaisen matkapuhelinvalmistajan navigointiohjelmisto tosin oletti testiauton olevan reittivalinnasta päätellen saman valmistajan Pajero-malli.

Pätkällä vallitsi lähes autenttinen kilpailutilanne, ainakin kelin puolesta. Tästä piti huolen hyvin voimakas vesisade ja sen aiheuttama näkyvyyden puute. Nuotit olivat jääneet tällä kertaa kotiin ja keltaisen talon hypyssäkin auton renkaat pysyivät hanakasti tien pinnassa. Ehkä parempi näin, sillä tien varressa sijaitsee useita asuintaloja aivan tiessä kiinni, ja myös rengastus oli hiekalle hieman huonommin soveltuva Yokohaman AD08. Olipahan ainakin irtosoran päällä melko jännää.

Täytyy sanoa, että Ouninpohja ei säväyttänyt niin paljoa kun olisi etukäteen ajatellut. Äkkiseltään mieleeni tulee useita hiekkateitä missä on yhtä hienoa nauttia siviiliautosta. Maisemakin näyttää kovin tavanomaiselta ilman yleisöä, mainoksia ja lippusiimoja.
Kilpailutilanteessa asetelmat tietysti muuttuvat. Jännitystä lisää huikea keskinopeus, sillä suuri osa mutkista on melko loivia ja kovavauhtisia. Erikoiskokeen yli 33 kilometrin pituus ei varmasti helpota tehtävää, sillä keskittymisen herpaantumiseen ei juuri ole varaa. Monessa kriittisessä paikassa tietä ei nimittäin näe juurikaan eteenpäin, joten nuotit ja tietuntemus on syytä olla kunnossa.

EK-pisteet: 3 / 5, melko hyvä.
Kannattaa poiketa tutkailemassa vaikka ohiajomatkalla.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: