Ratatestissä Peugeot 205 XS ’91

Maailmassa on monenlaisia autoja. Kalliita ja halpoja. Käyttöesineitä ja harrastekohteita. Edellä mainitut kaksi adjektiiviparia voi yhdistää keskenään miten tahtoo, mutta edes kallis ja harrastekohde ei aina takaa auton mielenkiintoisuutta.

Sitten toisinaan aivan tavallinen kauppakassi parinkymmenen vuoden takaa voi tarjota yllätyksellistä elämäniloa ratin takana. Vaikka auton hinta olisikin vain suurperheen parin viikon ruokien verran. Artikkelin 205 XS aloitti elämänsä Sochaux’n tehtaalla 1991. Pitkään alkuperäisomistalla oltuaan auto siirtyi parin mutkan kautta tuttavalleni, joka ystävällisesti antoi kokeilla 205:sta Ahvenistolla.

Varikolla lyhyt rullaus hallintalaitteisiin tutustuen ja kaasu pohjaan. 205-mallistossa X tarkoittaa kolmiovista koria ja S tuo moottoritilaan 1.4-litraisen tuplakurkkuisen kaasarikoneen. Se tarjoilee 84 hevosvoimaa yhdistettynä koomisen lyhyisiin välityksiin ja GTi-malleista tuttuihin penkkeihin kangaskuosein. Kevyen, noin 850 kg painavan korinsa ansiosta 205 kuitenkin kiipeää kohtalaisesti heti varikon portin jälkeistä ylämäkeä.

_4280530775

Kuva: Markus Markkanen

Jyrkän alamäen päässä on tiukka vasen, Tarun mutka. En halua testata Peugeotin jarrujen suorituskykyä äärimmillään, mutta perusreippaassakin jarrutuksessa pystyy jalkaterän ulkosyrjällä napauttamaan välikaasua alaspäin vaihdoissa. Karkea arvio auton pitoreserveistä osoittautui oikeaksi ja 205 selvittää jyrkän mutkan keula kevyesti sortaen.

Radan seuraava osuus, suolenkki, tarjoaa muutaman pidemmän mutkan verran mahdollisuuksia tutustua auton käytökseen. 205 kääntyy mutkaan hyvin, mutta kulkee sen läpi hyvin keulavoittoisesti. Käytös on turvallista, mutta GTi-version legendaarisia kaasunnoston aiheuttamia sivuluisuja ei synny edes varovaisella vasemmanjalan jarruttelulla. Lieneekö erona GTi-malleihin jäykemmät vääntösauvat vai takakallistuksenvakaaja? Renkaiden säästämiseksi pidän mutkanopeuden alhaisena, mutta terhakkaasti heräävän koneen ansiosta seuraavaa kaarretta edeltävälle suoralle pääsee jonkinmoista vauhtia.

Kuva: Antti Kautonen

Kuva: Antti Kautonen

Suolenkin muut mutkat jatkavat samaa perusvarmaa käytöstä. Ei vakiokuntoisella 205XS:llä mainittavia kierrosaikoja synny, mutta se ei ole lainkaan tämän artikkelin pointti. Alkukantaista ajamisen iloa voi syntyä hitaassakin vauhdissa, jos kuljettaja vain tuntee olevansa tapahtumien keskipisteessä. Ja juuri siitä Peugeotissa on kyse:  tehostamattoman ohjauksen tunto on hyvä kyseenalaisesta rengasvalmistajasta huolimatta, vaihteensiirrossa on positiivista mekaanisuutta ja tuplakurkkuinen kaasutin on aina valmiina tarjoamaan polttoaineseosta naurettavan kevyellä vauhtipyörällä varustettuun moottoriin. 205:ssä kuljettaja on todellakin lähellä tapahtumia.

Kuva: Antti Kautonen

Kuva: Antti Kautonen

Ja silti kyse on aivan normaalista perhautosta yhdeksänkymmentäluvun alusta. On vaikea kuvitella miltä 208:n perusmalli tuntuu 20-vuoden päästä, mutta sähköisesti tehostettuine ohjauksineen ja drive-by-wire kaasuineen on mielenkiintoista nähdä, mitä hohtoa siitä tulevaisuudessa löydetään.  Aika näyttää, mutta toistaiseksi nauttikaamme ajamisen ilosta, joka ei vaaranna taloutta.

Suuret kiitokset Antti Kautoselle!

One Comment on “Ratatestissä Peugeot 205 XS ’91

  1. Päivitysilmoitus: BMW 518 | Ajakaamme.net

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: