Ducati 899 Panigale

Ducatilla on oma sointinsa moottoripyörämaailmassa. Merkki herättää tunteita italialaisella temperamentillaan ja erottuu valtavirrasta muutamilla teknisillä toteutuksillaan. Ducatin 50-luvulle ulottuva kilpahistoria ja vuosikymmenien saatossa saavutetut useat merkkipaalut tuovat oman mausteensa myös nykypäivän pyöriin, ja Ducati tuntuu jo pyörän vieressä seisoessa positiivisella tavalla persoonallisemmalta vaihtoehdolta kuin valtaosa kilpailijoista.

Ducati pitäytyy moottorityypiltään kompaktissa 90 asteen sylinterikulmassa varustetussa V2:ssa valtavirran käyttäessä nelisylinterisiä rivimoottoreita. Myös venttiilinohjaus toteutetaan poikkeuksellisella jousettomalla desmodromisella järjestelmällä. Nykyään Ducatin tavaramerkkinä tunnetusta pakko-ohjatusta toteutuksesta on aikaisemmin ollut myös teknistä etua palautusjousilla varustettuihin kilpailijoihin nähden, sillä tällä toteutuksella päästiin korkeampiin moottorin kierrosnopeuksiin.

ducati_899_panigale-3

Käytännössä moottorityypin havaitsee jo pyörän päälle istuutuessa. Runko on kapea ja pyörä on todella kompaktin tuntuinen. Myös puntari tykkää Ducatin ratkaisuista ja vaakaan kilahtaa vain 169 kiloa. Pitkittäin asennettu veekakkonen antaa myös muotoilullisesti erilaisia vapauksia kuin tavallinen rivinelonen. Yhdellä sanalla pyörän muotoilua voisi kuvailla onnistuneeksi. Kokonaisuus on kevyen, mutta sopivan aggressiivisen näköinen, eikä alakautta vedetyt pakoputket nouse häiritsemään puhtaita kylkilinjoja.

Moottoripyörät ovat nykyään pakattu täyteen jos jonkinlaista elektroniikkaa autojen tapaan. Ducatissa kuljettaja voi konfiguroida kolmeen esiasetukseen haluamanlaiset kombinaatiot ABS:n, luistoneston, sekä luistokytkimen toiminnasta. Säätömahdollisuudet jatkuvat alustan suhteen, sillä sekä etu- että takajousitus on varustettu pikasäädöillä.

ducati_899_panigale-5.jpg

Käynnistyksessä V2 pärähtää kuuluvasti ja tekee valveillaolonsa selväksi. Tyhjäkäynnillä ääni on jopa yllättävän äänekäs ja samalla tunnistettava. Myös moottorin värinä paljastaa kyseessä olevan kaksisylinterinen voimanlähde, mutta kokonaisuudessaan Ducati on onnistunut hyvin värinöiden vaimentamisessa. Aluksi kovin etukenolta tuntuva ajoasento osoittautuu toimivaksi liikkeelle lähdön jälkeen. Rungon kapeus miellyttää ja asento on kokonaisuudessaan kyykkypyöräksi varsin rento. V2:lle tyypillisesti moottori tarjoaa nelisylinterisiä kilpailijoita tukevammin alavääntöä, mikä tekee arkiajelusta varsin leppoisaa. Vastapainona moottori kiertää vaivattomasti myös yli 10 000 minuuttikierroksen lukemiin.

ducati_899_panigale-9.jpg

Panigalen tyyliset sporttipyörät eivät ole omimmillaan matka-ajossa. Etenkin suorilla moottoriteillä eteneminen on puuduttavaa, eikä ajamisesta saa juurikaan iloa irti. Matkan taittaminen on huomattavasti viihdyttävämpää pienemmillä kantateillä, joilla pyörää pääsee käyttämään monipuolisemmin ja ominaisuudet tulevat selvemmin esille. Pyörällä tuleekin hakeuduttua mieluummin kaksi- tai kolminumeroisille kantateille, joilla on vähemmän liikennettä ja enemmän mutkia.

899:n keveys ja tasapainoisuus tekevät nopeasti vaikutuksen, ja kuljettajan on helppo luottaa pyörään. Vääntävä V2 toimii laajalla alueella, mikä helpottaa etenkin rentoa kruisailua. Joustavuuden lisäksi myös menohaluja löytyy täysin riittävästi yläkierroksilla ja veto jatkuu käytännössä katkeamatta vaihteita quickshifterillä vaihtaessa. ABS:llä varustetut jarrut puolestaan hillitsevät menoa tehokkaasti ja tunnokkaasti. Myös alusta ansaitsee kiitoksensa, sillä se toimii paikoin huonokuntoisemmillakin teillä todella hienosti, eivätkä edes keskellä mutkaa olevat pystyheitot aiheuta mitään ylimääräistä ohjelmaa.

Ducati 899 Panigale on tasapainoinen kokonaisuus, joka tuo merkin sporttipyörät aikaisempaa useamman ulottuville. Ducatissa kuluttaja saa maksaa jossain määrin nimilisää, mutta toisaalta merkki tarjoaa historiaa ja tunnetta, jota muilta ei löydy. 899:ssä on vain jotain sanoin kuvaamatonta viehättävyyttä, joka saa unohtamaan järkiperusteet.

03_panigale_899

Ducati 899 Panigale 

Moottori: 898 cm3 4-tahtinen 2-sylinterinen. Teho: 109 kW (148 hv) @ 10750 1/min. Vääntö: 99 Nm @ 9000 1/min. Vaihteisto: 6-portainen sekventiaalivaihteisto Ducati Quick Shift –toiminnolla, märkä monilevykytkin luistonsäädöllä. Kuivapano: 169 kg. Huippunopeus: 259 km/h. Renkaat: Pirelli Diablo Rosso Corsa etu / taka: 120/70 ZR17, 180/60 ZR17. Jarrut: Edessä 2 x 320 mm levy, takana 245 mm levy

Lähtöhinta: 22 900 €

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: