Koeajossa Lexus LS 600h

Me ajakaamme.netin toimituksessa pidämme autoilla ajamisesta. Monille autoilun tärkein funktio on päästä paikasta toiseen, mutta meille se on myös harrastus, elämäntapa ja nautinnon lähde. Välillä kuitenkin tulee hetkiä, jolloin itse ei halua asettua ratin taakse. Tällaisiin tilanteisiin sopivissa autoissa keskitytään kuljettajan fiiliksiä enemmän yleiseen mukavuuteen ja ennen kaikkea takapenkkiläisten hellimiseen.

ls600h_ajakaamme_facebook

Lexus LS:n takapenkillä tilaa on sanalla sanoen riittävästi. Penkki on mukava ja pintamateriaalit tuntuvat laadukkailta. Kylmällä kelillä takapenkkien lämmitystä arvostaa suuresti. Pienenä yllätyksenä vakiomallissa ei ole tarjolla takapenkkiläisille omia ilmastoinnin säätöjä – toisaalta miksi tehdä turhaan sellaista, minkä kuljettajakin voi tehdä. Koeajossamme olleen ”perusmallin” lisäksi Lexus toki tarjoaa paremmin varusteltuja versioita, joissa takapenkkiläiset saavat ilmastoinnin säätöjen lisäksi sähkösäätöiset takapenkit. Parhaan hyödyn näistä tietenkin saa pitkän korimallin yhteydessä.

Liikkeellelähtö sujuu hybriditekniikan ansiosta pehmeästi, eikä mahdollisesti kädessä olevan samppanjalasin sisällöllä ole suurempaa vaaraa läikkyä. Eteneminen jatkuu tasaisesti CVT-automaatin katkeamattoman vedon ansiosta ja takapenkillä tätä arvostaa. Myös ilmajousitus on ajan tasalla tehtävistään ja matkustaminen on miellyttävän pehmeää. Kokonaisuuden kruunaa hyvän äänierityksen myötä matkustamon hiljaisuus, jonka pystyy toki rikkomaan Mark Levinsonin 19-kaiutinta sisältävällä laadukkaalla äänentoistolla.

Autonkuljettajan vapaapäivänä voi tulla tarve asettautua myös itse ratin taakse. Vaikka tämän auton ykköspaikka onkin oikealla takana, ei se tarkoita kuljettajan tehtävän olevan vastenmielinen. Etupenkkiläisillä on myös mukavat oltavat ja kuumana kesäpäivänä vain etupenkeistä löytyvä istuinten tuuletus ehkäisee ylimääräistä hikoilua. Multimediajärjestelmää hallinnoidaan hiirenkaltaisella ohjauksella, joka on tuttu pienemmistä Lexuksista ja pienen totuttelun jälkeen järjestelmien käyttö sujuu pääasiassa sujuvasti.

Kuljettajan näkökulmasta 5-litrainen kahdeksikko yhdistettynä sähkömoottoriin tarjoaa riittävän suorituskyvyn. Urheilullisuudesta ei varsinaisesti voi puhua edes alustaa jäykistävillä ja kaasunvastetta terävöittävillä Sport ja Sport+ asetuksilla, mutta tämän kaltaisessa autossa niille ei juuri ole tarvettakaan. Olennaisempaa kuin räjähtävä kiihtyvyys, tai pinnanmuotojen tunteminen on kokoisekseen helppo käsiteltävyys.

Mukavassa ja tasapainoisessa kokonaisuudessa jää kuitenkin häiritsemään muutama kauneusvirhe. LS:n ohjaus on varsin kevyt myös maantienopeuksissa ja se yhdistettynä tunnottomuuteen aiheuttaa helposti turhaa vaeltelua kaistalla. Toisin sanoen ratin suorassa pitämiseen täytyy keskittyä. Lisäksi muuten mukavassa voimalinjassa on ikävä piirre jarrutusta aloittaessa. Käytännössä heti jarrupoljinta koskettaessa jarrutusenergian regenerointi alkaa voimakkaasti ja tämä aiheuttaa tahattoman pienen nytkähdyksen.

Tämän luokan autoilta odotetaan täydellisyyttä. Viimeisenä listatut ”ongelmat” kertovat kokonaisuudesta varsin paljon. Lexus LS 600 h on tasapainoinen edustusauto, jolla onnistuu tyylikäs henkilöiden kuljettaminen ja toisaalta mukava arkiajelu. Lexus LS:n suurin yksittäinen ongelma on kuitenkin hinta. Esimerkiksi Mercedeksen erinomaisen S-sarjan saa vaatimattomammalla tekniikkavaihtoehdolla huomattavasti halvemmalla.

LS 600h Hybrid 4WD A

Polttomoottori: 4 969 cm3 vapaasti hengittävä V8. Teho: 290 kW (394 hv) @ 6 400 1/min. Vääntö: 520 Nm @ 4000 1/min. Sähkömoottorin teho: 165 kW (224 hv) Vääntö: 300 Nm Järjestelmän kokonaisteho: 327 kW (445 hv) Vaihteisto:CVT-automaatti Omamassa: 2 230 kg. Suorituskyky: 0-100 km/h: 6,1 s. Huippunopeus: 250 km/h. Renkaat: 245/45 R19: Kulutus ja päästöt: Yhdistetty EU-kulutus ja CO2: 8,6 l/100km ja 199 g/km.

Hinta alkaen:
Lexus LS 600h Hybrid 4WD A: 178 060 €

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: