Vanteella on väliä

Ainakin yksi sanonta pitää paikkaansa: vanteet tekevät auton.

Klassikkoporscheen istuvat mainiosti Fuchsit, Nissaniin Volkit ja sleeper-henkiseen rakennettuun Volvoon jopa alkuperäiset peltivanteet.

911 Targa Fuchs

Fuchsien sopiminen Porscheen ei ole ihme – niitä käytettiin 911:ssa 60-luvulta aina 80-luvun loppuun. Alkuperäinen 4,5-tuumaa leveä design vuodelta 1966 leveni ajan myötä ainakin 9-tuumaan ulkokuoren designin säilyessä alkuperäisen klassisena

___8308531_orig

Myös Porschen pahimman kilpailijan, Ferrarin, leirissä on ollut selkeitä onnistumisia. Yksi parhaita esimerkkejä on keräilyharvinaisuudeksi muodostunut superauto F40. Viisipuolaiset vakiovanteet istuvat kilpurihenkiseen autoon mainiosti.

ferrari-550-10

90-luvun puolelle siirryttäessä moni italialaisen orin vakiovanteista muistutti kuitenkin mitäänsanomattomuudellaan tavallisen rengaspajan kulahtanutta vannekatalogia. Tästä hyvänä esimerkkinä ovat esimerkiksi 550 Maranellon pyöreälinjaiset vakiovanteet.

62-3-2163

Italiassa on onneksi myös toinen muotoilustaan kuulu autovalmistaja – nimittäin Alfa Romeo. Alfan automuotoilukin on ollut ajoittain maranellolaista rohkeampaa, mutta erityisesti vanteiden kanssa on onnistuttu useamman kerran. Hyvänä esimerkkinä tästä on esimerkiksi 156 ja 147 GTA:n vakiovanteet – bellissimo!

DSC_1503

Myös Japanissa on toisinaan onnistuttu vannevalinnoissa. Hyvänä esimerkkinä toimii Subarun STi-malliston legendaariset kultaisen väriset vanteet, joita löytyy ainakin BBS:n ja Speedlinen valmistamina. Mainion simppeli vannedesign istuu ralliautoon mainiosti, ja kultaisia vanteita löytyy myös uudemmista malleista.

Mitsubishi-Lancer-EVO-VI-TME

Melkein yhtä hienosti on mennyt kilpailevan Mitsubishin leirissä. Tommi poseeraa nimikkoautonsa rinnalla ylpeänä, sillä Evolution 6 TME-mallin valkoiseksi maalatut kapeapuolaiset ja kevyet vanteet sopivat autoon upeasti. Enkein viisipuolaista ja valkoista vannedesigniä käytettiin myös ensimmäisissä Evolution-malleissa kolmanteen autoon saakka. Valkoisilla vanteilla on kuitenkin yksi haittapuoli – niiden puhdistaminen on varsin painajaismaista.

DSC_2394

Moni haluaa kuitenkin muuttaa autonsa ulkonäköä. Onneksi nykymuoti on vaihtunut menneiden vuosikymmenten hiphop-musiikkivideoissa nähdyistä 20-tuumaisista kromivanteista. Nykyisin kiinnostaa urheilullisen ulkonäön lisäksi myös vanteen laatu ja paino.

Vanteilla on merkitystä myös suorituskykyyn. Erityisesti vanteiden paino vaikuttaa auton ajo-ominaisuuksiin. Kevyellä vanteella on pienempi liike-energia, jolloin se seuraa tien epätasaisuuksia herkemmin. Rengas viettää siis suuremman osan ajastaan kiinni tienpinnassa, joka tarkoittaa lopulta auton suurempaa pitoa. Matala paino tarkoittaa lisäksi vanteen pienempää inertiaa – jokainen vanteesta säästetty kilo vaikuttaa siis huomattavasti enemmän suorituskykyyn kuin korista poistettu kilo.

Hyvä vanne on pitkälle myös ulkonäkökysymys. Siispä listasimme muutamia merkkejä, joissa ulkonäkö ja paino ovat kohdallaan.

CE28N_10spoke

Japanissa valmistettujen autojen harrastajille Volk Racing on varmasti yksi kuuluisimmista vannemerkeistä. Näitä vuonna 1973 perustetun Rays Engineeringin valmistamia vanteita yhdistää hienosti kaksi asiaa: upea ulkonäkö ja alhainen paino. Malliston vanteet on valmistettu takomalla, ja tämän huomaa kalliin hinnan lisäksi myös vanteiden kestävyydessä. Paino on tosiaankin alhainen – esimerkiksi 18×9,5-tuumainen CE28N painaa vaivaiset 7,7 kilogrammaa.

RPF1_Silver

Enkein paikka Japani-listalla on myös selkeä jo sen takia, että moni automerkki on luottanut valmistajaan alkuperäisvanteidensa kanssa. Valmistaja on myös hyvin iäkäs, sillä yritys on perustettu jo vuonna 1950. Jälkimarkkinoiden puolella yksi merkin suosituimmista vanteista on RPF-1. Mallissa yhdistää mainiosti huokean hinnan, mukiinmenevän ulkonäön ja keveyden – valamalla valmistettu 18×9,5-tuumainen painaa 7,8 kilogrammaa.bbs_rg-r

Saksan maineikkain vannevalmistaja lienee vuonna 1970 perustettu BBS. Merkin yksi-, kaksi- ja kolmiosaiset vanteet ovat löytäneet tiensä mitä hienompiin autoihin jo yli neljän vuosikymmenen ajan. Merkin RS-malli tuntuu istuvan moneen autoon vielä nykyäänkin – ainakin jos asiaa kysytään stance-henkisiltä autonmadaltajilta. Modernimpaa ulkonäköä hakevalle soveltuu esimerkiksi maltillisen painoinen ja takomalla valmistettu RG-R. 18×9,5-tuumaisena painoa kertyy noin 8,8 kilogrammaa.

ozracing_itech_alleggeritahlt_titaniumtech

Italiasta löytyvät useille autoharrastajille kaksi tuttua kirjainta: OZ. 1971 perustetun merkin taustalta löytyy paljon kilpailuhistoriaa, ja tämä näkyy myös valmistajan vanteissa. Matalapainevalulla valmistettu 18×9-tuumainen Allegrita HLT painaa 8,25 kilogrammaa.

Monesta maineikkaasta vannemallista on tarjolla edullisempia kopioita, joissa lähes sama ulkonäkö yhdistyy halvempaan hintaan. Varjopuolena paino ja kestävyys ovat harvoin alkuperäisvanteen tasolla. Kopiovalmistajia ovat esimerkiksi useita Volk Racingin malleja ”lainaavat” Rota Wheels ja Japan Racing. Fuchs-kopioita saa esimerkiksi Maxiliteltä ja Braidilta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: