Lotus Esprit S2 ’79

Lotus Esprit

Osaa autoista voi kuvailla pelkin numeroin. Taulukko tietokoneen ruudulla paljastaa tekniset tiedot. Ne kertovat kaiken auton kyvyistä kylmän tunteettomasti. Numeroista näkyy teho, massa ja kiihtyvyys. Niistä selviää tavaratilan koko ja ovien määrä. Ja itse nautinto? Se muodostuu hyödyntämällä näitä numeerisia arvoja, oli kyse sitten varttimailin ajasta tai tavaratilan koosta.

9200876151_9396852a37_o

Toisaalta on myös autoja, joiden hohto ei aukea lehden taulukoita tai mittauksia lukemalla. Koeajettu Lotus Esprit S2 ’79 painaa hieman alle tuhat kiloa. Moottorina on keskelle pitkittäin asennettu kaksilitrainen kahdella kannen yläpuolisella nokka-akselilla varustettu rivinelonen. Kahden tuplakaasarin kautta hengittävä moottori tuottaa parhaimmillaan 160 hevosvoimaa, joka välitetään renkaisiin pitkittäin asennetun Citroën SM:n vaihteiston kautta.

9203659952_751223bcce_o

Lueteltujen teknisten tietojen perusteella Esprit kuulostanee hieman ensimmäisen sukupolven (AW11)  Toyota MR2:n kasvaneelta esi-isältä. Kaikella kunnioituksella erinomaista MR2:ta kohtaa, uskon sen tarjoavan varsin erilaisen ajokokemuksen kuin tarinan Lotus. Ai miksi?

9200875861_fa79a8abab_o

Espritillä ajamisen tunnelmasta osa kiistatta tulee auton 007-yhteydestä. Olisi kuitenkin suuri vääryys sanoa sitä vain yhdeksi Bond-autoksi, tarjolla on niin paljon enemmän. Ensinnäkin Espritiä ei voi kuvailla mainitsematta sen ulkonäköä. Giorgetto Giugiaro nautti varmasti keskivertoa laadukkaampaa viiniä luodessaan auton äärimmäisen kauniit linjat, joista dominoivimpana on mataluus. Aikakaudelle tyypillisen korkeasta maavarasta huolimatta Espritin katto on peräti kymmenen senttimetriä aiemmin mainittua MR2:ta matalammalla!

Matala, seitsemänkymmentäluvun kiilamainen muotoilu on auton määräävä piirre. Sen johdosta istuin on sijoitettu todella lähelle lattiaa, suunnilleen samalle korkeudelle kuin polkimet. Suoraan edessä on kaunis, mutta aavistuksen kauas sijoitettu ohjauspyörä. Kokonaisuutena sijoittelusta tulee mieleen englantilainen tulkinta aikakauden italialaisille urheiluautoille tyypillisestä ajoasennosta. Aavistuksen kaukana muista hallintalaitteista, keskellä aikakaudelle tyypillisellä veluurilla verhoiltua ohjaamoa on upeana yksityiskohtana puinen vaihdekepin nuppi.


9200875969_22b36444b7_o

Eksotiikkaa huokuvasta ajoasennosta huolimatta Esprit on vaivaton käsiteltävä, ja pian ajamisen helppouteen alkaa kiinnittämään huomiota. Kytkin on tunnokas ja kevyt, poljinten vaste on hyvä ja tehostamaton ohjaus tarvitsee auton liikkuessa juuri sopivasti voimaa ollakseen tunnokas. Hämmästyttävää kyllä, jopa näkyvyys ulos on varsin hyvä kunhan vain tottuu peilien sijoitteluun ja kuvakulmiin.

9200875823_fe6f630b56_o

Ei hyvä ajettavuus suinkaan rajoitu vain ergonomiaan tai näkyvyyteen. Esprit on hämmästyttävän hiljainen urheiluautoksi maantienopeuksissa, ja kaasua avatessa vain hieman takaraivon taakse asennetun moottorin tuplakaasarien kurnutus on erinomaista viihdettä nykyautoihin tottuneelle. Ajettuun yksilöön oli äskettäin vaihdettu uudet alkuperäistä vastaavat iskunvaimentimet, ja alustan suorastaan tuntee vaimentavan tien epätasaisuudet välittämättä niitä koriin asti. Klassisten Speedline-vanteiden ympärille kiedotut 70-profiilin renkaat saavat korin elämään hieman omaa elämää nykyautoihin verrattuna, mutta tämä pieni vaeltelu ei lainkaan tunnu veitsenterävästi suoraan osoittavassa ohjauksessa, saati auton suuntavakaudessa. Ehkä aikakaudelle tyypilliseen tyyliin on parempi antaa hieman vapauksia, eikä holhota koko ajan perässä?

9203660528_ce015ab82a_o

Lotus Esprit S2:n voisi arvostella objektiivisten ja puolueettomien numeroiden perusteella, ja lopputulos olisi varmasti kelvollinen aikakautensa urheiluauto. Numerot eivät kuitenkaan riitä synnyttämään legendoja, joka Esprit kiistatta on. Niiden tueksi tarvitaan paljon tunnetta, ja sitä Espritissä riittää. Jos ajessa tuntee ajavansa todellista seitsemänkymmentäluvun superautoa, valoissa viereen pysähtyvän laitteen kiihtyvyys nollasta sataan ei voisi vähempää kiinnostaa, eikö?

9203660118_64af2772ba_o

Lämpimät kiitokset elämyksestä Samuli Sarénille ja ajoneuvon omistajalle. Jos Lotus-kärpänen puraisi, hoitoon on keino: http://www.nettiauto.com/lotus/esprit/5717297

Artikkeli on alunperin julkaistu englanniksi osoitteessa: http://motoringconbrio.com/2013/07/05/guest-contributor-lauri-ahtiainen-on-the-1979-lotus-esprit-s2/

One Comment on “Lotus Esprit S2 ’79

  1. Päivitysilmoitus: Matkan varrelta: 2013 | Ajakaamme.net

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: