Bella Italia: Fiat

Bella Italia: Fiat

Ei italialaisten autojen tapahtumaa voi käsitellä sivuuttamatta Fiatia. Torinosta kotoisin oleva merkki ei välttämättä ole glamouriltaan maan kärkinimi, mutta jotain hellyyttävää siihen väistämättä liittyy.

_MG_0816

Pääasiassa käytännöllisiin perheautoihin keskittynyt Fiat on tehnyt pitkän historiansa aikana myös paljon jännää. Yksi henkilökohtaisista suosikeistani on murtoluku-Fiatina tunnettu keskimoottorinen X 1/9. Mielenkiintoisen nimen takana on tavanomainen tarina: mallimerkintä on perua tehtaan sisäisestä koodista projektille.

_MG_0821

Tiesitkö, että Fiat 850 Coupé yritti kovasti vaikuttaa henkilökohtaisten tietokoneiden kehitykseen? Nuorella Steve Jobsilla oli tällainen menopeli, joka stereotypisesti meinasi polttaa omistajansa hengiltä. Onneksi ihmisuhreilta vältyttiin, vaikka maailma menettikin kauniskorisen ajoneuvon.

_MG_0822

Fiat Dino Coupé 2.0. Kaunis auto, joka jakaa voimanlähteensä keskimoottorisen kaimansa Ferrari Dino 204:n kanssa. Dino-nimi johtuu moottorin suunnittelijasta, Alfredo Ferrarista. Kyllä, hänen isänsä etunimi oli Enzo. Vuonna 1969 koneen koko kasvoi 2.4 litraan. Kasvanut iskutilavuus johti hyvin tunnetun Dino 246:n syntyyn, ja samalla myös etumoottorisen Fiat-versioiden tuotanto siirtyi Maranelloon. Tämän Bertonen valmistaman Coupe-korin ohella oli tarjolla myös Pininfarinan piirtämä todella linjakas Spider-avoversio.

_MG_0946

Dino Coupé olisi varmasti ollut mainio ajopeli 60-luvun lopulla eläkepäiviään viettäneelle italialaispariskunnalle. Kenties noin kaksikymmentä vuotta aiemmin he viettivät aikaansa lapsiensa kanssa 600 Multiplan parissa. Tämä 1956 – 1969 valmistettu äärimmäisen sympaattinen tila-auto onnistui ahtamaan Fiat 600:n tekniikan päälle kolmerivisen kuusipaikkaisen matkustamon.

_MG_0950Alfa Romeo Spiderin ohella yksi klassisimpia roadstereita Italiasta on 124 Sport Spider.

_MG_1000

Alkuperäiskuntoiseen Fiat Ritmoon törmää todella harvoin. Nykyisin taitanee olla helpompaa löytää upeakuntoinen Abarth Ritmo, kuin arkinen karvalakkimalli?

_MG_0947

Fiat-teemaa sivuava vannebongaus. Klassinen moniosainen BBS on tuttu näky rakenneltujen Volkswageneiden ja muiden saksalaisten alla, mutta yllättävän hyvin se pyörii uuden 500:nkin alla. Taitaa todistaa vanhaa teoriaani, että laadukkaat ja fiksun kokoiset BBS:t näyttävät hyvälle aivan minkä tahansa auton alla.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: