Kasikuuspäivä

Hachiroku

Tämän viikon kohdevalossa Japanissa ovat olleet Toyotan Corolla Levin ja Sprinter Trueno -kasariautot, eli kavereiden kesken AE86 ”hachi-roku” legendamallit. Mallihan ei varsinaisesti esittelyä kaipaa, mutta muistiaan voi virkistää vaikkapa täältä. ”Miksi 1980-luvun sporttiautoja juhlitaan sitten nyt?” saatatte kysyä.

Ensimmäinen syy liittyy paikallisiin päivämäärämerkintöihin. Yhdysvaltojen tavoin Japanissa on tapana merkata kuukausi ensin, jollon ”kasikuuspäivä” on elokuun 6. päivä (8/6/2013). Päivämäärän kunniaksi Toyota järjesti (tosin päivän etuajassa) toistamiseen kasikutosten kokoontumisen Fuji Speedwayllä.

Kutsulistalla olivat myös uudempi GT-86 -malli yhdessä sisarversionsa Subaru BRZ:n kanssa. Riemastuttavaa nähdä, että Toyota haluaa aktiivisesti tuoda myös uudemmat mallit osaksi harrastajakulttuuria. Vanha AE86 ilmoitettiin uuden GT-86:n inspiraatioksi, ja on Toyotan intressien mukaista pitää yllä kulttimainetta edukkaasta takavetosportista. Aika näyttää lopulta, tuleeko uudemmasta rassista samanlainen kestosuosikki, mutta ainakin ainekset ovat olemassa: GT-86 on hinnoiteltu verrattain sopivasti ja viritys- ja driftauspiirit ovat ottaneet sen vastaan avosylin.

Toinen syy tämän viikon kohdevaloon on tietysti Initial D. Hachirokuista ei liene mahdollista puhua ilman tämän riemastuttavan driftausmangan ja -animen mainitsemista. Kasikuuspäivänä julkaistiin myös Initial D -sarjakuvan viimeinen osa, ja myös animesarjasta on paljastettu loppujaksojen tuotantoaikataulu. Olemme toimituskunnassa suuria Initial D:n faneja, sillä eurodiskon ja driftauksen kombo on kuin metwursti ja suklaa: yhdistelmään uskoo vasta kun sitä kokeilee.

Initial D on vaikuttanut omalta osaltaan AE86:sten kulttiasemaan ja sarjan onkin väitetty nostaneen autojen hintoja markkinoilla sekä kasvaneen kysynnän että myös tolppaan ajettujen autojen harventaessa mallikantaa. Initial D:n vaikutus myös driftikulttuurin esiinmarssiin on lähes kiistatonta, levittäen leveästi ajamisen ilosanomaa ja pohjustaen skeneä driftauskisoja varten.

Mutta eniten ehkä Initial D ja hachiroku ovat antaneet toivoa. Ajamisen iloon ei ole vaadittu valtavasti rahaa, statusta tai koulutusta, vaan maailma on ollut auki tulevaisuuttaan ihmetteleville koulusta päässeille nuorille, jotka tekevät hanttihommia saadakseen edes sen halvimman käytetyn rassin. Että olisi hauskaa ja edes jotain omaa. Että edes öisin voisi elää unelmaa.

Kuulostaako tutulta?

Lisälukemistoa:

Speedhunters.netin artikkelit Hachiroku dayn tapahtumista (1 2 3 4)

The Truth About Carsin artikkeli Initial D -mangan päättymisestä

Hachiroku.com.au:n artikkeli mallin historiasta

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: