150hp, 300kg, 15000rpm

Crosskart

Klak… ykkösvaihde kytkeytyy. Annan kevyesti kierroksia, jolloin kissamainen tasainen kehräys muuttuu kireäksi murahdukseksi. Nostan kytkimen, reilut 200 nastaa vetävää rengasta kohden pitävät huolen, että ilma täyttyy ulvonnan lisäksi jäähileen ja soran sekoituksesta. Klak… kakkosvaihde silmään… klak… kolmosvaihde silmään, pidän linjan suorana ja valmistaudun ottamaan hienoisen ilmalennon vastaan. Vain 300 kg painava laite hakee ilmaa alleen, ja taka-akselin päällä lepäävä moottori paukuttaa hetken rajoitinta 15 000 1/min tuntumassa ennen menon jatkumista.

_MG_8372

Crosskart on hiljattain Suomeen rantautunut uusi autourheilun muoto. Kyseessä on täysiverinen kilpa-auto, joka on varustettu Suzukin 750-kuutioisella moottorilla. 150 hevosvoimaa välittyy takarenkaille 6-vaihteisen suorakytkentälaatikon kautta. Runko on 40 x 2 mm ja 30 x 2 mm Multitubular-putkea ja kori on lasikuidun ja kevlarin harmonian tulos. Tuntuma tiehen säilyy täysin säädettävien iskunvaimentimien ja päällekkäisten kolmiotukivarsien avulla.

_MG_8383

Metsäinen erikoiskoe Saukkolassa on omiaan Crosskartille. Auton jousitus pitää renkaat tiukasti maassa kiinni ja keula kääntyy hanakasti kohti mutkaa. Liiasta arkailusta ei palkita – ajamiseen alkaa tulla kunnon tuntumaa vasta päättäväisellä kaasunkäytöllä: ominaisin etenemistapa vailla tasauspyörästöä olevalle laitteelle on nautinnollinen kevyt sivuluisu. Maaston epätasaisuuksista huolimatta Crosskart tuntuukin etenevän kuin kiskoilla, mitä nyt takarenkaat tulevat vähän eri raiteilla.

Crosskart

Jokaisella kierroksella autoon syntyy syvempi luottamus ja vauhti kasvaa kierros kierrokselta. Nopeisiin kaarteisiin uskaltaa syöttää kovempaa ja kovempaa sisään, tiukkoihin mutkiin taas heittää auton ronskisti lähes poikittain. Radan ainoalla suoremmalla osuudella pääsee jo neloselle asti, mutta vauhtia on vaikea arvioida. Tehoreserveistä nopeus ei ainakaan jää kiinni, pidon salliessa Cosskart ampaisee sataseen noin 3,5 sekuntiin. Sovittu kymmenminuuttinen on nopeasti ohi. Ajosuoritteen aikana kerääntynyt adrenaliini ja keskittyminen purkaantuvat, kädet tärisevät innostuksesta niin paljon, ettei kypärän remmin avauksesta tahdo tulla mitään. Lyhyt koeajo sytytti sammumattoman liekin lajiin, seuraava kerta on jo suunnitteilla.

-Lauri Ahtiainen & Sami Karttunen

http://www.fccnet.fi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: