Miksi vaihtaisin uuteen?

Volkswagen Golf -korimallit

Automyynti ei tunnetusti ole vetänyt viime vuosina mitenkään erityisen railakkaasti. Viime vuonna Suomessa ensirekisteröitiin 103 450 henkilöautoa. Myynnin trendi on ollut laskeva käytännössä kymmenen vuoden ajan. Harvoja viime vuosien voittajia, tai ainakin keskivertoa paremmin pärjääviä ovat premium-autot, joiden asiakkaat ovat kenties paitsi varakkaampia, myös statustietoisempia. Kulutusesineinä autoihin suhtautuvien tilanne selittynee osittain taloudellisella tilanteella. Tiukahkossa taloustilanteessa uusi auto ei välttämättä tarjoa tarpeeksi vastinetta rahalle.

Syitä matalille myyntimäärille ja jatkuvasti nousevalle ajoneuvon keski-iälle on pohdittu ratkaisuja jo paljon.  Millaisella kalustolla Suomi sitten keskimäärin liikkuu? Vuoden 2013 lopussa liikennekäytössä olevien henkilöautojen keski-ikä oli 11,2 vuotta, eli tyypillinen suomalainen henkilöauto on 2000-luvun alkupuolelta. Kenties yksi syy autoilijoiden haluttomuuteen vaihtaa menopeliään uuteen löytyykin kymmenen vuotta vanhoista autoista.

Mitä 11,2-vuotiaalla autolla ajava sitten saisi vaihtaessaan auton uuteen? Vuosikymmenen aikana villiintynyt CO2-kammo luultavasti vie moottorista jonkin verran iskutilavuutta. Kenties sylinterinkin. Vaihtokauppana tulee roimasti arkiajoa helpottavaa alavääntöä tarjoava turboahdin, ja mukavuudenhaluisille vielä kaksoiskytkinvaihteisto kampiakselin jatkeeksi. Kymmenen vuoden aikana viimeisetkin hydraulisesta ohjaustehostuksesta kiinni pitäneet ovat omaksuneet sähköisen tehostimen. Autoihin elämäntapana suhtautuva porukka jaksaa yhä huutaa huonosta ohjaustuntumasta, mutta vähemmän ajamisen ilosta välittävät arvostanevat parkkipaikkapyörittelyn keveyttä. Ja onpa viimeiset viiden tähden EuroNCAP-tuloksetkin kovemman työn takana kuin kymmenen vuotta sitten, tiukentuneista vaatimuksista tosin on viestitty melko huonosti.

Kaikesta huolimatta on vaikea olla ajattelematta, että perushenkilöautojen kehitys ei ole edellisen kymmenen vuoden aikana mennyt aivan yhtä paljon eteenpäin kuin monena aiempana vuosikymmenenä. Kuvitellaan tilanne, jossa pysäköit perusvarustellun 5. sukupolven VW Golfisi tuliterän 7. Golfin viereen. Molemmissa autoissa on ilmastointi, ajonvakautus ja kohtalainen määrä turvatyynyjä. Molempien sisusta on vähintään riittävän laadukkaasti viimeistelty, eikä kymmenen talvea ole tehnyt vitoseen vielä silminnähtävää ruostetta. Uusi Golf on toki hiljaisempi ja lisävarustelista on entistä pidempi, erityisesti Bluetooth ja avaimeton käyttö helpottaisivat arkielämää kovasti. Vaikka uuden Golfin  ulkomuoto on särmikkäämpi ja modernimpi, näyttää kahta sukupolvea vanhempi edelleen edustavalle. Jos eurot ovat tiukassa, voi päätös autolainaneuvotteluista tuntua aika turhalta.

Vertailun vuoksi siirrytään ajassa kymmenen vuotta taaksepäin. Vuosi on 2004, ja allasi on Golf 3. Vuonna 1993 uutena ostamasi auto ei ole mallisarjan ensimmäisiä, mutta varsin alkupäästä kuitenkin. Se on juuri tullut 10,5-vuotiaana keski-ikäiseksi suomalaiseksi autoksi. Autoasi kuljettaa kahdeksanventtiilinen bensakone, sillä vapaastihengittävä diesel ei houkuttanut ja turbodieseliin ei kymmenen vuotta sitten ollut varaa. Kesällä viilennät oloasi lisävarusteisen kattoluukun avulla, ilmastointi olisi nostanut Golfin hintaa arviolta reilut kymmenen prosenttia. Turvallisuustietoisena valitsit autoa etsiessäsi juuri Golfin, sillä kolmoskori on kokoluokassaan edelläkävijä turvallisuudessa. Jouduit silti miettimään pitkään lisävarusteisten ABS-jarrujen ja kuljettajan turvatyynyn välillä, sillä molempiin eivät rahat riittäneet. Olet silti huojentunut, ettei kymmenen vuoden aikana ole sattunut kolaria, sillä vuonna 1997 aloittaneen EuroNCAPin myötä olet ymmärtänyt kuinka heikko tilanne parhaimmissakin 90-luvun alun autoissa oli. Kenties uuteen autoon tarvittavan väliraha alkaa nyt kuulostaa houkuttavammalta.

Vaikka uuden auton luotettavuuden ja vaivattomuuden tuomaa turvaa ei voi vähätellä, on uuden ja kymmenen vuotta vanhan auton eroja vertaillessa vaikea välttyä hämmästykseltä. Taloudellisen tilanteen vaikutusta autokauppaan ei voi kiistää, mutta oleellista on myös tarkastella mitä rahalla saa. Siispä autonvalmistajat, nyt on aika nostaa katseet pelkän CO2-kuristamisen kimpusta. Eiköhän kauppa ala käymään kun asiakas huomaa nykyisen autonsa auttamattoman vanhaksi.

Lähteet: http://www.aut.fi (Suomen ensirekisteröinnit), EuroNCAP

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: