Rengaskokemuksia

Fuchs-vanteet

Kaipaako harrasteauto uutta rengaskertaa alkavalle kesälle? Kevään kunniaksi toimitus päätti listata omia kesärengaskokemuksiaan. Tärkeintä on löytää omaan käyttöön parhaiten soveltuva rengastyyppi. Ratakäyttöön suunnitellut renkaat ovat monesti tarpeettoman epämukavat kadulla, ja toisaalta osa katurenkaista ei kestä ratakäyttöä juuri lainkaan. Ostaessa kannattaa muistaa tarkistaa myös renkaan valmistusviikko ja -vuosi, sillä valmistajat kehittävät renkaitaan myös tuotannon aikana. Tämän lisäksi säilytys heikentää renkaiden ominaisuuksia, vaikka laki salliikin jopa viisi vuotta vanhojen renkaiden myynnin uusina.

Katurenkaat:

Michelin Pilot Sport 3
Arkiautona toimivan 406 Coupen rengasvalintaa tehdessä kriteereinä olivat hiljaisuus, ajettavuus ja kohtalainen pito kaikissa olosuhteissa. Vierintävastuksella tai eliniällä ei ollut juuri väliä. Testitulosten perusteella valinta osui Michelin Pilot Sport 3:een, joka on sopivasti auton ensiasennusrenkaiden jälkeläinen. Tavallisten katurenkaiden urheilullisempaa päätä edustava PS3 on toimiva valinta arkiautoon. Sen kumiseos toimii mutkateistä nauttiessa mainiosti, eikä oletettavasti sula alle pikaisella ratakäynnilläkään. AD08:n kaltaisista sporttisemmista kumeista Pilot Sport 3 eroaa kuivapitoa heikentävällä runsaalla kuvioinnilla sekä viimeisen terävyyden ja tarkkuuden pois vievällä löysemmällä rungollaan. Matalan vierintävastuksen ecorenkaisiin nähden pitoa ja ajettavuutta on kuitenkin huomattavasti enemmän.

Testiauto:
Peugeot 406 V6 Coupe, kokona 205/55 R16 (2013 tuotantoa), hinta n. 400 euroa.

Toyo T1R
T1R on kestosuosikki etenkin piireissä, joissa 195 leveä rengas venytetään 8″ tai 9″ vanteelle. Edullisen hinnan takia se on yhä kohtalaisen yleinen valinta budjettiluokassa. Käytetyn vannesarjan päällä tulleet lähes ajamattomat T1R:t pyörivät MX-5:n alla sekä täysin vakiolla alustalla, että polyuretaanipuslien ja BC Racingin coiloverien kanssa. Erittäin halpana budjettirenkaana T1R toimii ehkä yllättävänkin hyvin, mutta minkäänlaista vertailua arvokkaampiin kumeihin rengas ei kestä. Märällä käytös on äkkinäistä, rengas tuntui olevan erittäin herkkä asfalttilaadun vaihteluille. Perän satunnaisen arvaamaton karkaaminen ruuhkaisessa rampissa pintakaasulla vaikutti osaltaan parempien renkaiden hankintaan. Kuivalla pitoa on ihan kohtalaisesti kadulla, mutta radalla rengas alkaa sulaa alle ja käytös äärirajoilla muuttuu äkkinäiseksi. Kenties yksi syy arvaamattomaan käytökseen todella veltto runko, jonka takia vanne muljuaa kulutuspinnan päällä.

Testiauto:
Mazda MX-5 ’93, 195/50 R15 (2010 tuotantoa)

Ratarenkaat:

Yokohama Advan AD08 
AD08 on yksi tämän hetken nopeimmista katukäyttöön soveltuvista renkaista, jos semisliksejä ei oteta huomioon. Tällä hetkellä valmistajalta on tarjolla myös uudempi ja nopeampi AD08R-malli, joka on kuvioltaan identtinen ja korvaa AD08-mallin. Renkaan runko on kohtalaisen jäykkä, mutta ei aivan semisliksien tai Bridgestonen RE070-mallin tasolla. Ajotuntuma on katurenkaaksi hyvä ja tarkka, eikä rengas sorra alle aggressiivisessakaan ajossa. Myös märällä pitoa on reilusti ja renkaan käytös pidon rajoillakin johdonmukaista. Vesiliirto-ominaisuudet ovat kuitenkin heikommat kuin tavallisissa sporttirenkaissa vähäisemmistä vesiurista johtuen. Ajomukavuus siedettävää tasoa, mutta rengasmelu on tavallisiin urheilurenkaisiin verrattuna todella voimakas. AD08 on erinomainen valinta, jos yksillä renkailla täytyy pärjätä kadulla ja radalla.

Testiautot:
Mitsubishi Lancer Evolution III, kokona 215/45 R16 (2011), hinta n. 600 euroa.
Mazda MX-5 -93, kokona 205/50 R15 (2011 tuotantoa), hinta n. 460 euroa.

Federal 595 RS-R
Etenkin markkinoille tullessaan 595 RS-R oli hyvin edullinen vaihtoehto esimerkiksi AD08:lle. Myös sen ajokäytös radalla vastaa hyvin pitkälle Yokohamaa. Federalin runko vaikuttaa AD08:ia pehmeämmältä, mutta ainakaan kevyessä autossa rengas ei tunnu liian lötköltä radallakaan.  Kuivalla pitoa on jonkin verran vähemmän, mutta ääritilannekäytös on rauhallisempaa. Märällä Federalit toimivat lyhyen testin perusteella kohtalaisesti, mutta pitoa tuntuisi olevan melko paljon vähemmän kuin AD08:lla. Outona sivuilmiönä RS-R:ien kulutuspintaan on tapana muodostua poikittaisia railoja, mahdollisesti renkaiden valumuottien saumojen kohdalle. Ilmeisesti ilmiöllä ei ole kuitenkaan vaikutusta renkaan kestoikään.

Testiauto:
Mazda MX-5 -93, kokona 195/50 R15 (2013 tuotantoa), hinta n. 300 euroa.

Hankook Ventus R-S2
Hankookien pito kuivalla on varsin hyvä hinta huomioon ottaen. Halvan hinnan huomaa kuitenkin löysänpuoleisesta rungosta sekä keskitasoisesta märkäpidosta. Renkaan löysästä rungosta johtuen testiauton ohjaus palautui huonosti pienissä nopeuksissa alle 2,4 bar paineilla. Ratakäyttöä varten rengaspaineita tulee kuitenkin laskea. R-S2 on ollut myös endurance-sarjan ainoana käyttörenkaana, joten se kestää pidempääkin rääkkäystä radalla ilman ongelmia. Rengasmelu on kovemmassa nopeudessa voimakas urheilurenkaisiin verrattuna. R-S2 on jo hieman vanhentunut rengasmalli, ja sen valmistus on juuri lopetettu, mutta se on silti hintansa ansiosta kilpailukykyinen. Valmistajalta on tullut muutama vuosi sitten myös uudempi R-S3 -malli, mutta sitä ei ole vielä hyväksytty myyntiin Euroopassa.

Testiauto:
Mitsubishi Lancer Evolution III, kokona 205/55 R16 (2006), hinta n. 310 euroa.

One Comment on “Rengaskokemuksia

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: