Ensituntumalta Subaru WRX STI

Neliveto, turboahdin ja bokserimoottori. Mitä saadaan aikaan, kun tähän lisätään legendaarisen STI:n työpanos? Nyt esitellyn neljännen sukupolven WRX STI:n kehityksessä on keskitytty ennen kaikkea alustan toimivuuteen ja ajonautintoon. Muutamina tehtaan painottamina yksityiskohtina korin vääntöjäykkyyttä on parannettu, alustaa jäykistetty ja hydraulisesti tehostettua ohjauksen välitystä on nopeutettu.

Subaru_WRX_STi-2

Kehityksen tulos on varsin onnistunut. Alusta on jämäkkä ja auto etenee todella tasapainoisesti myös hieman heikkokuntoisemmilla teillä. Ohjaus reagoi nopeasti ilman turhaa hermostuneisuutta ja kuljettajan on helppo viedä autoa haluamaansa suuntaan. Moottori, vaihteisto ja alusta ovat hyvässä balanssissa keskenään ja kokonaisuus herättää kuljettajassa luottamusta. Jarrutuntuma ei ole paras mahdollinen, eivätkä jäykkä alusta ja kova rengasmelu anna sijaa mukavuudelle. Lisäksi penkin selkänojan yläosa ei tarjoa riittävästi tukea, mutta näitä suurempia häiritseviä piirteitä ei pikaisen tutustumisen aikana noussut esille.

Subaru_WRX_STi-14

Edellisestä korimallista tutun 2,5-litraisen bokserin tarjoamat 300 hevosvoimaa ja reilu 400 newtonmetrin vääntö antavat mukavan vaivattoman suorituskyvyn. Alavääntö ei ole kilpailijoiden turbokoneiden tasolla, mutta käytännössä tämä ei haittaa ajamista. Järkevä käyttöalue alkaa noin 2500 kierroksesta, tehoa alkaa tulla 4000 kierroksen jälkeen ja kone kiertää vaivattomasti 6700 kierrokseen saakka. Valitettavasti äänimaailma on aivan alimpia kierroksia lukuunottamatta kovin vaisu, ja hieman avarammalla putkistolla kokonaisfiilistä voisi vielä parantaa. Monien kilpailijoiden tyylistä poiketen WRX STI on aina manuaalivaihteinen. 6-portainen vaihteisto kuitenkin sopii autoon täsmällisyytensä ja lyhytliikkeisyytensä ansiosta, eikä kuljettajan paikalla tule ikävä automaattia.

Subaru_WRX_STi-8

STI:n heikkoutena on vanha moottoritekniikka, minkä myötä lähtöhinta nousee lähes 65 000 euroon. Tähän hintaan löytyy vaihtoehtoja esimerkiksi saksalaisista autoista, joiden kulutus jää alhaisemmaksi suoraruiskutustekniikan ansiosta. Urheiluauton etsijää saattaa houkuttaa myös Subarun oma BRZ, joka lähtee kaupasta mukaan lähes puolet STI:tä halvemmalla.

Subaru_WRX_STi-13

2 Comments on “Ensituntumalta Subaru WRX STI

  1. Päivitysilmoitus: Matkan varrelta: 2014 | Ajakaamme.net

  2. Päivitysilmoitus: Matkan varrelta: 2014 | Ajakaamme.net

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: