Kevätherätys Ahvenistolla

Lähestyn Evollani loivaa oikealle kääntyvää kaarretta yli 140km/h nopeudella. Nostan kaasun hetkeksi ennen kuin käännän rattia, ja painan sen heti uudelleen pohjaan, jotta auto pysyisi vakaana koko mutkan läpi. Kyseessä ei tietenkään ole yleinen tie, vaan Ahveniston moottoriradan legendaarinen Tornin mutka.

Virkoan muistelmistani nykyhetkeen vetäessäni kypärän päähän. Seuraavaksi lähdemme kiertämään rataa Laurin MX5:lla. Tällä kertaa olen itse mukana vain kuvaajan, apukuskin ja ajanottajan roolissa.

DSC_3571

Lähes koko toimitus on kokoontunut Teekkarien Autokerhon ja Tampereen Teekkarien Moottorikerhon yhdessä järjestämille ratapäiville. Tapahtuman tarkoituksena on antaa nykyisille ja entisille opiskelijoille edullinen mahdollisuus harrastaa tai kokeilla rata-ajoa. Paikalla onkin nähty vuosien saatossa mitä erilaisempaa kalustoa, esimerkiksi väärän saksalaismerkin ahdetulla koneella varustettua Fordia ja useampia 911-mallisia Porscheja.

Radalle.comin järjestämät ajotapahtumat ovat varmasti monelle tuttu konsepti. Saavu paikalle, maksa ratamaksu ja siirry ajamaan.

Nykyisin myös moni merkkikerho järjestää ratapäiviä kesän aikana. Tämä saattaa olla halvempi tapa päästä kokeilemaan autoaan. Merkkikerhojen ratapäivillä on myös usein hieman vähemmän kuljettajia, joten radalla ei ole yhtä paljon ruuhkaa.

saab_93_ahvenisto

Rata-ajon viehätys syntyy siitä, että autoaan pääsee ajamaan oikeasti niin lujaa kuin kalusto ja pää antaa myöten. Pieni kilpailuvietti lisää varmasti kiinnostusta, vaikka ajoharjoittelupäivillä ei varsinaisesti ajetakkaan kilpaa. Tarkoituksena on löytää itsensä ja autonsa järkevät rajat turvallisessa ympäristössä.

Moni rata-ajoon hurahtava parantelee autoaan radalle paremmin sopivaksi ja ryhtyy ajamaan kilpaa kelloa vastaan nopeaa kierrosaikaa metsästäen. Normaali katuauto on kuitenkin myös ratakelpoinen, kunhan kuljettajalla on nopeuden suhteen malttia ja järkeä. Monilla vakioautoilla täytyy muistaa pitää enemmän taukoja jarrujen, renkaiden ja moottorin jäähdyttämiseksi.

Ahvenisto_korkeuserot_BMW

Ahvenisto on ratana upea ja poikkeuksellinen Suomessa, sillä suuret korkeuserot ylä- ja alamäkineen tekevät mutkista hyvin erilaisia ajodynamiikan suhteen. Tämä tuo ajamiseen lisää vaihtelua ja haastetta. Radassa on kuitenkin varjopuolensa sen pienien varoalueiden takia. Useammassa mutkassa virheisiin ei ole juuri varaa ja kaiteet ovat erittäin lähellä, joten varsinkin moottoripyörällä tulee olla erityisen varovainen.

racechrono_analysis

Seuraamme kierrosaikaa kännykkään saatavalla RaceChrono-ohjelmalla, joka mittaa kierros- ja sektoriaikoja GPS:n avulla. iPhonen käyttäjille löytyy vaihtoehtona esimerkiksi Harry’s Laptimer. Rata-ajoa varten on järkevää hankkia ulkoinen GPS-vastaanotin, jolla päivitystaajuus saadaan nostettua puhelimen yhdestä hertsistä viiteen tai kymmeneen hertsiin. Ahveniston mäkisessä maastossa tarkkuutta voi yrittää parantaa hankkimalla vastaanottimen, jossa on myös GLONASS-tuki. Tällöin satelliitteja saattaa löytyä kriittisissä paikoissa paremmin.

Kolmen nopean kierroksen jälkeen Lauri heittäytyy huumorituulelle, ja kääntää Mazdan terävällä ohjausliikkeellä sivuluisuun. Mazda kiipeää koko pitkän vasemmalle kaartavan ylämäkimutkan luisussa ja molempien naamalle nousee rehti virne.

Lopulta tärkeintä on tietenkin pitää hauskaa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: