Ensituntumalta: Porsche Boxster GTS ja Cayman GTS

Porschen GTS-mallimerkinnällä on pitkä historia. Ensimmäisen kerran se esiteltiin Porsche 904 Carrera GTS -mallin yhteydessä vuonna 1963. Gran Turismo Sport –mallit ovat aina edustaneet mallisarjojen urheilullisinta päätä, ja 80- ja 90-luvuilla tällaisia autoja olivat 924 GTS sekä 928 GTS. Tämän jälkeen nimi otettiin uudelleen käyttöön Cayenne GTS:ssä vuonna 2007, minkä myötä on esitelty Panamera GTS sekä 911 Carrera GTS. Nyt nimen käyttöä on laajennettu mallistossa alaspäin kattamaan pienet kaksipaikkaiset ja keskimoottoriset 981-mallit eli Boxsterin ja Caymanin.

GTS-malleissa on kyse melko pienistä muutoksista S-malleihin verrattuna. Lisähinta on mallista riippuen noin 15 000 euron paikkeilla, ja sillä saa kattavamman perusvarustelun sekä GTS-merkkejä muutamiin kohtiin autoa. Vakiovarusteluun kuuluvat muun muassa matalampi PASM-alusta, 20-tuumaiset vanteet, Sport Chrono -package sekä uudelleen viritetty sporttiputkisto. Ulkoisesti auton erottaa helpoiten hieman aggressiivisemmasta keulan muotoilusta. Paketti kuulostaa varsin houkuttelevalta ja odotukset ovat sen mukaiset.

IMG_9631

Aluksi alle valikoituu Boxster GTS varustettuna perinteisellä manuaalivaihteistolla. Suomen markkinoilla valtaosa autoista tullaan myymään PDK-kaksoiskytkinvaihteistolla, koska se on päästöpohjaisen autoverotuksen vuoksi edullisempi vaihtoehto. Tavallaan tämä on harmi, sillä nyt puhutaan yhdestä markkinoiden parhaista vaihteistoista käytettävyyden kannalta. Toiminta on kaikin puolin vaivatonta ja täsmällistä, ja perinteinen kepin hämmentäminen tuo aivan omanlaista fiilistä ajeluun.

Tunnelmaa rakentaa myös hienosti onnistunut putkiston viritys. Ääniala muuttuu läpi kierrosalueen, mikä helposti aiheuttaa ”turhaa” vaihteiden vaihtelua. Alhaalta vedättämään lähdettäessä bassomainen kurnutus muuttuu keskikierroksille saavuttaessa repivämmäksi ääneksi, minkä jälkeen ääniala nousee rajoitinta lähestyttäessä lähes sopraanon korkeuksille. Alaspäin vaihtoja siivittää automaattinen välikaasu mukavalla paukkeella maustettuna. Tätä jaksaa toistaa toistamisen jälkeen, sillä harva nykyauto tarjoaa näin puhdasta ja monipuolista sointia.

IMG_9644

Caymanin ratin taakse siirryttäessä vaihteisto vaihtuu kaksoiskytkimellä varustettuun. Myös PDK-vaihteisto on aikasempien kokemusten perusteella markkinoiden kärkipäätä, eikä tämä tuota pettymystä. Normaaliasetuksella vaihteisto vaihtaa ajoissa isommalla pitäen kierrokset todella matalalla polttoainetta säästääkseen. Sport-asetus puolestaan on käytännössä rata-ajoon tehty eikä se toimi kadulla kovinkaan joustavasti, sillä vaihdot tapahtuvat vasta todella korkeilla kierroksilla. Vaihteistoa tuleekin käytettyä itse ratin takaa löytyvillä läpysköillä, sillä näin äänistä nauttiminen onnistuu parhaiten.

Cayman on kaksikosta ainakin mielikuvien tasolla urheilullisempi vaihtoehto. Myös valmistaja on samaa mieltä ja tästä syystä sen teho- ja vääntöarvot ovat aavistuksen Boxsteria korkeammat. Suorituskyvyssä ero on niin pieni, ettei sitä pysty ratin takaa todentamaan. Molemmat ovat rauhallisessa kruisaisulla nautittavia ja mutkaisilla vuoristoteillä autojen keveys sekä tasapainoisuus tulevat hyvin esille. Alustan toiminnasta on vaikea löytää moitteen sijaa ja ohjaus on sähkötehosteisista parhaasta päästä. Se on tarkka ja nopea olematta hermostunut. Myös vaste on sopiva toisin kuin monissa sporttiseksi yrittävissä autoissa, joissa erilaiset urheilumoodit tuntuvat suorastaan kampeavan ohjausta vastaan. Ainoa hieman häiritsemään jäänyt piirre ohjauksessa on se tunnottomuus keskialueella suoraan ajettaessa. Mutkissa ohjausta aktiivisesti käytettäessä tuntuma kuitenkin säilyy hyvänä.

IMG_9757

Rataolosuhteissa GTS-mallit paljastavat luonteensa rajumman puolen. Bokserikutosen laulattaminen aina 7 800 1/min saakka sijaitsevalle rajoittemelle on erittäin koukuttavaa niin äänien kuin moottorin hienon luonteen vuoksi. Katurenkaillakin pito ja täsmällisyys tekevät vaikutuksen, ja auton käyttäytyminen säilyy todella tasapainoisena pidon rajoille saakka. Pidon menettämisen jälkeen auto lähtee helposti hallittavaan luisuun. Vakiojarrut ovat taattua Porschen tasoa, ja kuljettajan on helppo luottaa autoon jo muutaman kierroksen jälkeen. Optiona saatavat hiilikuitukeraamiset jarrut tuovat parempaa suorituskykyä pitkään jatkuvassa rata-ajossa. Paikan päällä oli myös mallien suorituskyvyn tasoinen opettaja, sillä radan saloihin meitä oli opastamassa muuan Walter Röhrl.

IMG_9813

GTS on todella onnistunut kokonaisuus. Pieniä palasia yhdistämällä on syntynyt merkittävä muutos ja ero vakiomalleihin muodostuu jopa yllättävän suureksi. Boxsterin ja Caymanin välinen ero on lähinnä fiiliksessä. Boxster tarjoaa avoautonautiskelua, kun taas Cayman ottaa kymmenellä lisähevosvoimallaan henkisen niskalenkin urheilullisempana mallina.

Porsche Boxster GTS / Cayman GTS

Moottori: 3436 cm3 kuusisylinterinen bokserimoottori. Teho: 243 kW (330 hv) @ 6 700 1/min / 250 kW (340 hv) @ 7 400 1/min Vääntö: 370 Nm @ 4 500 – 5 800 1/min / 380 Nm @ 4 750 – 5 800 1/min Omamassa: Manuaali 1345 kg / PDK: 1375 kg Suorituskyky: 0-100 km/h: manuaali: 5,0 s / 4,9 s / PDK: 4,7 s / 4,6 s. Huippunopeus: 279 km/h / 283 km/h. Renkaat: Pirelli P Zero, Etu / Taka: 235/35 ZR20 / 265/35 ZR20 Kulutus ja päästöt: Yhdistetty ja CO2: manuaali: 9,0 l/100km & 211 g/km / PDK: 8,2 l/100km & 190 g/km

Lähtöhinnat 20.05.2014:

Boxster GTS 113 793,79 €
Cayman GTS 119 644,92 €

2 Comments on “Ensituntumalta: Porsche Boxster GTS ja Cayman GTS

  1. Päivitysilmoitus: Matkan varrelta: 2014 | Ajakaamme.net

  2. Päivitysilmoitus: Matkan varrelta: 2014 | Ajakaamme.net

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: