Koeajossa: Audi S3

Audi RS2 Avant oli farmariautoille se, mitä Golf GTI viistoperälle. Se muutti yhden autoluokan käytännöllisestä haluttavaksi. Siitä lähtien RS-versiot ovat toimineet perhemalliston lippulaivana Audin tarjonnassa. Näistä vastuussa oleva quattro GmbH on usein tehtaillut upeita luomuksia, joiden julisteet ovat taistelleet tasapäisesti teinipoikien seinätilasta superautojen kanssa. Tosin huonoimmillaan valtava moottori etuakselin etupuolella on aiheuttanut aliohjaamista ja alusta on ollut tarpeettoman kova päivittäiseen käyttöön.

Audi_S3_008

Hieman maltillisempi S-sarja on monesti jäänyt leveillä korisarjoilla varustetun isoveljensä varjoon täysin syyttä. Malliston tehokkaimman vastatessa ratatestien kierrosajoista, ovat ässät saanet keskittyä arkikäytettävyyteen ollen silti nopeita. Juuri siksi tämä S3 saattaa olla myynnissä olevien Audien parhaimmistoa. Se on riittävän suuri kuljettaakseen neljä henkilöä ja jonkin verran matkatavaroita. Koko on kuitenkin kompakti mahdollistaen ketterän liikkumisen. Samaan aikaan tehovarat ovat varmasti riittävät kotimaan nopeusrajoituksille ja alustaan on voitu panostaa huomattavasti edullisia perusmalleja enemmän.

Audi_S3_001

Koeajettu yksilö on tarkemmin Audi S3 sedan S tronic –vaihteistolla. Manuaalivaihteinen versio on saatavilla hintaan 57 359,11 euroa. Ensisilmäyksellä edullisemmat compact coupé (alkaen 55 126,85 euroa) ja sportback (alkaen 56 249,74 euroa) vaikuttavat parhailta valinnoilta, mutta vastaus ei olekaan niin yksiselitteinen. Sedan on eittämättä komea ilmestys. Tavaratilakin on yllättävän suuri tämän kokoluokan nelioviseksi. Toki tosielämän mahdollisuus lastata viistoperä kattoon asti tasoittaa tilannetta kummasti. Hinnoittelu on tarkkaan mietitty tehden kaikista kolmesta houkuttelevia.

s3_sisa

Sisusta on taattua Audia. Ensimmäisenä silmiin pistävät fantastiset S-mallin penkit. Ne paitsi näyttävät upealta, tarjoavat myös sopivasti tukea. Juuri siksi on valtava pettymys, ettei edes normaalimittainen kuljettaja saa säädettyä istuinta riittävän alas. Ajoasento tuntuu turhan korkealta, vaikka ratin kääntely sinällään sujuukin. Toimituksemme vajaa parimetrinen koehenkilö sen sijaan hädin tuskin näki autosta ulos. Ratti seuraa modernia linjaa – turhan paksu kehä ja oikeastaan vain yksi mahdollinen ajoasento. Toivoisimme tähän muutosta koko autoteollisuudelta. Vaikka koeajoyksilöä vaivasi ajoittain vaimeasti rämisevä multimedialaitteiston näyttö, voi sisätilojen laatuvaikutelmaa yleisesti kehua.

Audi_S3_002

Tämän luokan autot on kuitenkin suunniteltu ennen kaikkea ajamiseen, ja sitä tulevat omistajat toivottavasti tekevätkin. Alusta toimii sillä kauniiden maisemien kuuluisalla mutkatiellä hienosti. Se on onnistunut kompromissi nopeutta ja mukavuutta. Sisäänjousto ei ole liiallisen kova lyödäkseen Audin missään tilanteessa irti tiestä, muttei myöskään turhan löysä hidastaakseen matkantekoa esimerkiksi kallistelemalla liiallisesti. Toisinaan iskunvaimennus jää hieman huojumaan hidastetöyssyn jälkeen, mutta tällä ei ole mitään tekemistä sen kanssa mihin autot on suunniteltu. Tämän päivittäiseen käyttöön niin hienosti soveltuvan pikkusportin suurin särö aiheutuu kuitenkin rengasmelusta. Kotimaan luvattoman huonoon kuntoon päästetty tiestö saa hyttiin aikaan ikävän jyrinän.

Audi_S3_006

Audi S3 on perusluonteeltaan hyvin etuvetoinen sekä hyvässä, että pahassa. Kaasulla tätä quattroa ei mutkiin käännetä, joten driftaamisesta haaveilevien kannattaa etsiä käsiinsä jotain muuta. Sen sijaan loppuun asti erittäin neutraali käytös hallitsee ajokokemusta. Kaasua kesken mutkan nostamalla saa ajolinjaa näppärästi tiukennettua, ja se tuo hetkellisesti mieleen Peugeotin parhaat GTI –suoritukset 90-luvun molemmin puolin. Valitettavasti ohjaus ei raportoi tien tapahtumia. Vauhdikkaaseen ajoon tarkoitettu Dynamic mode muuttaa ohjausta raskaammaksi ja tahmeammaksi huonontaen kokemusta. Minkäänlaista tuntoa sekään ei tuo mukanaan. Onneksi takapuolituntuma, loistavien istuinten ansiosta, toimii varsin pitkälle.

Audi_S3_005

Moottori aiheuttaa ristiriitaisia tunnelmia. Sen 300 hevosvoimaa todella tuntuvat ja vääntö (380Nm @ 1800-5500rpm) on tarjolla silkkisen pehmeästi heti alhaalta asti. Äänimaailmaan tarjoillaan suhteellisen maltillisia pakoääniä kevyiden turbosuhinoiden kera. Ainoastaan tieto Audin upeasta ja historialtaan rikkaasta viisisylinterisestä turbomoottorista jää kalvamaan mieltä. Ehkä kyseinen moottori ja sen rakastettava äänimaailma vielä seuraa RS3 -mallimerkinnän myötä. Juuri se viides sylinteri voisi tarjota tähän autoon sopivasti lisää luonnetta.

Audi_S3_007

Ero loistavan arkikelpoisen sportin ja hieman lattean esityksen välillä on hiuksenhieno. On vaikea sanoa kummalle puolelle S3 jää. Se lienee jokaisen itse koettava.

Audi S3 sedan S tronic 

Moottori: 1984 cmnelisylinterinen turboahdettu rivimoottori. Teho: 221 kW (300 hv) @ 5 500 – 6 200 1/min. Vääntö: 380 Nm @ 1 800 – 5 500 1/min. Omamassa: 1525 kg. Suorituskyky:  0-100 km/h: 4,9 s. Huippunopeus: 250 km/h (rajoitettu). Renkaat:  Continental SportContact5, Etu ja Taka: 225/40 R18 Kulutus ja päästöt:  Yhdistetty ja CO2:  6,9 l/100km & 159 g/km.

Lähtöhinta 23.05.2014:

Audi S3 sedan S tronic: 58 970,27 eur

One Comment on “Koeajossa: Audi S3

  1. Päivitysilmoitus: Koeajossa Audi S1 | Ajakaamme.net

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: