Koeajossa Ford Focus ST 2.0 EcoBoost

Ford kuuluu ajettavuudella arvioiden perheautojen luokassa parhaimpien joukkoon. Focus on perusmalleista lähtien tarjonnut onnistuneen kombinaation ajohauskuutta ja mukavuutta. Lisäksi siitä on ollut vuodesta 1998 lähtien tarjolla muuta mallistoa urheilullisempi ST-versio, jonka kolmas sukupolvi sai nyt kevyen päivityksen.

Pääsimme sopivasti kevätkelien alla tutustumaan uudistettuun Focukseen Etelä-Euroopan sileillä asfalttipinnoilla. Focus ST:n suunnittelussa on ollut mukana Fordin Team RS, jonka tavoitteena on ollut ajokokemuksen kokonaisvaltainen parantaminen. Auton alustaa on päivitetty ajettavuuden parantamiseksi ja edessä sekä jouset että iskunvaimentimet on vaihdettu. Lisäksi takaiskunvaimentimet ovat päivitetty. Faceliftin yhteydessä ulkonäköä on viilattu särmikkäämpään suuntaan etenkin keulan osalta.

Autoon astuessa ensimmäisenä ovat vastassa jykevän näköiset Recaron valmistamat sportti-istuimet. Penkit pitävät kuljettajan tiiviisti otteessaan vauhdikkaammassakin mutkittelussa, joskin talvikäyttöä ajatellen ne ovat jopa hieman liioitellun kuppimaiset – talvitakki päällä penkeissä ei ole nimittäin enää mukava istua.

Käynnistysnapin painaminen herättää pellin alla olevan turbonelikon. Ford on halunnut lisätä tunnelmaa syöttämällä ohjaamoon moottorimaisia ääniä kaiuttimien välityksellä. Valtaosa sporttiautoista käyttää nykyään vastaavanlaisia ratkaisuja ja niistä voi olla montaa mieltä. Fordin äänissä särähtää eniten korvaan yritys tuoda soundiin viisisylinterisen moottorin ääntä. Kuulemma tällä on haettu jatkumoa edellisen korimallin hienon kuuloiselle viisisylinteriselle moottorille, mutta miksi nelisylinterisen pitäisi kuulostaa viisisylinteriseltä?

Focus ST on saatavana vain manuaalivaihteisena, mikä on nykypäivänä harvinaista. Autosta ei myöskään löydy monien kilpailijoiden tyyliin useita erilaisia mahdollisuuksia säätää autoa. Alustan, ohjauksen ja moottorinohjauksen asetukset ovat tehtaalta sellaiset kuin suunnittelijat ovat halunneet.

Ensimmäisten kilometrien aikana huomio kiinnittyy jäykkään ja nypyttävään alustaan. Lähes kaikki tiessä olevat saumat tuntuvat selkeästi auton korissa, ja epätasaisella tiellä eteneminen ei ole kovin miellyttävää. Pienemmille teille edetessä ja nopeuden noustessa Focus ST pääsee sille paremmin sopivalle alueelle. Vauhdikkaammassa etenemisessä alusta toimii hienosti ja isommissakin epätasaisuuksissa auto pysyy tiessä. Ohjaus on tarkka, joskin tuntoa kaipaisi lisää kuten valtaosaan autoista nykyään sähköisten tehostimien aikakaudella.

Ajettavuudeltaan ST on tasapainoinen. Aliohjautumista ei juuri ole havaittavissa, mutta perä on varsin halukas tulemaan rinnalle. Pienellä provosoinnilla auton saakin kivaan ja helposti hallittavaan luisuun. Tässä kohtaa myös ajonvakautuksen hyvä toiminta tulee esille. Perusasetuksellaan ESC ottaa kiinni varsin tarkasti alkavat luisut, mutta sport-asetuksella autoa pystyy viemään varsin nautinnollisesti ja ESC tulee mukaan vasta tilanteen ollessa hallittavuuden rajoilla. ESC:n saa kytkettyä halutessaan pois päältä myös kokonaan.

Moottorin voimavarat vakuuttavat alusta lähtien ja vetoa riittää hyvin alakierroksilta lähtien. Veto jatkuu pirteänä rajottajalla saakka ja tehoa tuntuu olevan vähintään ilmoitetun verran. Oman ripauksen fiilistä ajoon tuo myös sulavatoiminen manuaalivaihteisto. Pidosta huolehtii aktiivisesti voimaa jakava Torque Vectoring Control. Tästä huolimatta etupäällä on välillä pitovaikeuksia. Lisäksi uraisemmilla teillä kiihdytettäessä Focus vetelee varsin rajusti ja ratista saa pitää kunnolla kiinni suunnan säilyttämiseksi.

Uudistunut Focus ST kuuluu luokassaan urheilullisimpien vaihtoehtojen joukkoon. Tämän auton valitessaan joutuu tekemään kompromisseja etenkin mukavuuden suhteen, mutta parhaimmillaan Focus tarjoaa enemmän ajonautintoa kuin kliinisemmät kilpailijat. Lisäksi sopivan teinimäinen ulkonäkö vetoaa ainakin allekirjoittaneeseen.

Ford Focus ST 2.0 EcoBoost

Polttomoottori: 2 000 cm3 R4, turboahdettu Teho: 184 kW (250 hv) @ 5 500 1/min. Vääntö: 360 Nm @ 2 000-4 500 1/min. Vaihteisto:6-portainen manuaaliOmamassa: 1 437 kg. Suorituskyky: 0-100 km/h: 6,5 s. Huippunopeus: 248 km/h. Renkaat: Michelin Pilot Sport 3 235/35 R19 Kulutus ja päästöt: Yhdistetty EU-kulutus ja CO2: 6,8 l/100km ja 159 g/km.

Hinta alkaen:
Ford Focus ST 2.0 EcoBoost: 41 202 €

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: