Rallin SM-sarja 2015: Pohjanmaa-ralli

#24 Ville Ruokanen / Mitsubishi Lancer Evo 10. Pohjanmaa-ralli, EK1.

Jyväskylän MM-ralli on perinteikäs ja mittava tapahtuma, mutta jossain vaiheessa umpitäydet majoitusvaihtoehdot ja lopputtomat autojonot syövät vähän hermoja. Kesälomasesongin keskelle osuva Neste Oil Rally Finland on massiivisuudessaan erinomaisesti järjestetty, mutta joskus hiukan vähempikin riittäisi. Tarjoaisikohan vanhoilla kotikulmilla järjestetty SM-ralli ulvovia rallikoneita ja näyttäviä sivuluisuja?

Rallin SM-sarjassa oli vuorossa Pohjanmaa-ralli. Vuodesta 1968 järjestetty ralli asettui tällä kertaa Seinäjoelle ja sen ympäristöön. 1980-luvun alkupuolen hengessä kilpailukeskuksena toimi Hotelli Sorsanpesä.

Perjantai oli verrattain lyhyt kilpailupäivä, sillä startin lisäksi ajettiin vain kaksi erikoiskoetta Ylistaron maisemissa. Pääasiassa sorateistä koostuneet reitit sujuivat maaliskuisessa illassa ilman suuria ongelmia, kipinöiden ja tähtien tuodessa hiukan valoa pimeään. Talviolosuhteissa taittui illan aikana vain muutama kilometri. Kireiden kisakoneiden äänet ja satunnaiset valonpilkahdukset pimeillä metsäteillä loivat omanlaisensa tunnelman, jollaista ei Jyväskylästä edes löydä. Kilpailutilanteesta viis, tässä on fiilistä!

Lauantai sujuikin toisella nuotilla. Lehtimäen ja Töysän alueella ajetut erikoiskokeet 3.-5. kulkivat pääosin lumella ja jäällä, toimituksen kahlatessa paikoitellen polvia myöten pohjalaisten metsiköiden hangissa. Vaikka sää oli harmaa kuin saksalaisen autovalmistajan värikartasto, toiminta ei jättänyt ketään kylmäksi. Syrjäiset tiet tarjosivat mutkia ja nyppylöitä sekä katsojien että kuskien riemuksi. Vetotavasta ja kuskin taidoista riippuen autot etenivät enemmän tai vähemmän vauhdikkaasti, rallinastojen heittäessä sohjoa ja lumisumua näyttävästi.

Viidennen erikoiskokeen jälkeisellä huoltotauolla tuli tieto, että viimeinen, kuudes, erikoiskoe perutaan. Veljekset Keskisten parkkipaikan huoltoteltassa tieto hiukan harmitti seuraamaamme Juha Saloa, joka ei saanut kokeiltua Peugeot 208 T16 R5:nsä päivitettyjä säätöjä eikä tilaisuutta parantaa asemiaan. Tänään jaossa oli siis SM1-luokan kolmossija, mutta Salo säilytti sarjan pistejohdon tästä huolimatta.

Kokonaiskilpailun vei nimiinsä kotiyleisön mieliksi Teemu Asunmaa SM2-luokitetulla Subaru Imprezallaan. Keväisillä metsäteillä oli hienoa nähdä runsas joukko innostunutta rallikansaa, niin ikään kuin sukupuoleen katsomatta. Samalla toimitus sai hiihtolomallaan aimo annoksen lunta ja pohjalaista kulttuuria. Rallin SM-sarja on hauska ja helppo vaihtoehto Jyväskylän MM-hulinoihin.

Suomenmestaruudesta kisataan seuraavan kerran kesäkuussa Joensuussa.

2 Comments on “Rallin SM-sarja 2015: Pohjanmaa-ralli

  1. Päivitysilmoitus: SM-Rallin kuvakooste: Itäralli 2015 | Ajakaamme.net

  2. Päivitysilmoitus: Matkan varrelta: 2015 | Ajakaamme.net

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: