Koeajossa Porsche Panamera S E-Hybrid

Porsche Panamera S E-Hybrid latausharjoitukset

Päästöperusteinen verotus on ajanut etenkin tehokkaampiin ja isompiin autoihin keskittyneet valmistajat ahtaalle. Jotta valmistaja pääsisi EU:n asettamiin keskimääräisiin päästötavoitteisiin, täytyy mallistosta löytyä pihistelijöitä. Porschen kohdalla pihistely ei kuitenkaan tarkoita suorituskyvystä tinkimistä.

Porschen mallistosta löytyy pienipäästöiset hybridivaihtoehdot Panamerasta ja Cayennesta. Molemmat näistä malleista herättävät kaksijakoisia tunteita ja ainakin vannoutuneimpien Porsche-harrastajien lienee edelleenkin vaikeaa hyväksyä tällaisia tuotteita urheiluautovalmistajan tarjontaan. Ne ovat kuitenkin nykyään Porschelle elintärkeitä malleja ja muodostavat suuren osan merkin maailmanlaajuisesta myynnistä.
Suomen autoverotuksesta johtuen molempien hybridimallit asettuvat hinnaltaan mallistojensa edullisimmiksi ja ne herättävät ymmärrettävästi mielenkiintoa. Sinänsä tuntuu nurinkuriselta, että yli 400 hevosvoimainen ja teknisesti monimutkaisempi auto maksaa vähemmän kuin perinteiset bensiini- ja dieselversiot.

Panameran hybridivoimalinja on toteutettu sijoittamalla sähkömoottori vauhtipyörän paikalle vaihteistokotelon sisään. Vaihteiston roolia hoitaa perinteinen automaattivaihteisto. Vastaavanlaista kompaktia ratkaisua käyttävät myös muutamat muut saksalaisvalmistajat. Akuston kapasiteetti 9,4 kWh ja tämä riittää keskimäärin noin 30 kilometrin ajoon.

Panamera on aina virran kytkemisen jälkeen E-Mode-ajotilassa, jos akuissa on riittävä varaus. Tässä ajotilassa auto liikkuu pelkällä sähköllä. Pelkkä sähkömoottori jaksaa liikuttaa autoa liikenteen rytmissä ja sillä on oikeasti mahdollista ajaa kaikki kaupunkiajot paikallisesti päästöttömästi. Ja toki meno onnistuu myös taajamerkkien ulkopuolella, sillä pelkkä sähkömoottori riittää liikuttamaan autoa 135 km/h nopeudella. Porsche on tehnyt myös kaasupolkimen tuntumaan selkeän pykälän, minkä ylittämällä polttomoottori käynnistyy.

Musta Porsche Panamera S E-Hybrid on parhaimmillaan iltavalaistuksessa

Musta Porsche Panamera S E-Hybrid on parhaimmillaan iltavalaistuksessa

Päävoimanlähteenä Panamera S E-Hybridissä toimii 3,0-litrainen mekaanisesti ahdettu veekutonen. Moottori ja vaihteisto pelaavat arkiajossa erittäin hyvin yhteen ja eteneminen on vaivatonta kaikissa nopeuksissa. Perusasetuksella moottorin kierrosluku pysyy hyvin matalana ja joissain tilanteissa alaspäin vaihtamista jopa toivoisi hieman aikaisemmin. Vaihteita voi toki vaihtaa myös käsin, mutta tässä tapauksessa se tuottaa lähinnä ärsytystä ja hämmennystä. Vaihdekepistä tapahtuvat vaihdot nimittäin toimivat ”väärinpäin”. Isommalle vaihdetaan työntämällä keppiä eteenpäin ja pienemmällä vaihdetaan vetämällä. Myöskään vakioratin vaihtonapit eivät saa sympatioitaan puolelleen. Onneksi tarjolla on myös hyvät vaihtosiivekkeet mukanaan tuova urheiluohjauspyörä.

Urheilullisempaa menoon on tarjolla ajotilaksi Sport. Sillä asetuksella kaasunvaste terävöityy huomattavasti ja vaihde pysyy lähtökohtaisesti pykälää tai paria pienemmällä. Moottorin nöyrä veto jatkuu alakierroksilta ja menoon tulee pientä lisäpirteyttä 5000 kierroksen jälkeen, jolloin myös moottorin ääni kantautuu voimakkaana, ja tämän tyyliseen autoon ehkä jopa sopimattoman karkeana auton sisään. Voimaa onneksi on riittävästi siihen, ettei ääni ole missään tapauksessa arkiajoa häiritsevä.

Moottorin ja vaihteiston toiminnan lisäksi Sport-asetus vaikuttaa ilmajousitukseen. Normaalissa ajossa mukavaa kyytiä antava alusta muuttuu urheilullisen jämäkäksi. Meno säilyy vakaava mutkaisemmillakin teillä ja auto tuntuu kokoisekseen hämmästyttävän näppärältä. Onhan kyseessä kuitenkin lähes viisi metriä pitkä ja neljälle matkustajalle runsaat tilat tarjoava edustuskelpoinen auto. Myös on ohjaus on Porschemaisen tarkka, joskin tuntoa saisi olla enemmän. Koeajoauto oli varustettu vielä talvirenkain, joten silläkin lienee oma osuutensa lievään tunnottomuuteen.

Porsche Panamera S E-Hybrid on hieman hämmentävä kokonaisuus. Perinteinen urheiluautovalmistaja on tehnyt ainakin paperilla vihreyttä korostavalla hybriditekniikalla varustetun ison perheauton. Alkuhämmennyksen jälkeen autoon on kuitenkin varsin helppo tykästyä. Se tarjoaa tilaa, mukavuutta ja suorituskykyä tyylikkäästi paketoituna.

 

Porsche Panamera S E-Hybrid

Polttomoottori: 2 995 cm3 mekaanisesti ahdettu V6. Teho: 245 kW (333 hv) @ 5 500 1/min. Vääntö: 440 Nm @ 3 000 – 5 250 1/min. Sähkömoottorin teho: 71 kW (97 hv) Vääntö: 310 Nm Järjestelmän kokonaisteho: 306 kW (416 hv) @ 5 500 1/min. Järjestelmän kokonaisvääntö: 590 Nm @ 1 250 – 4 000 1/min. Vaihteisto: 8-portainen automaatti Omamassa: 2 095 kg. Suorituskyky: 0-100 km/h: 5,5 s. Huippunopeus: 270 km/h. Renkaat: edessä 245/45 R20, takana 275/40 R20  Nokian Hakkapeliitta 7 SUV Kulutus ja päästöt: Yhdistetty EU-kulutus ja CO2: 3,1 l/100km ja 71 g/km.

Hinta alkaen:
Porsche Panamera S E-Hybrid: 126 513 €

One Comment on “Koeajossa Porsche Panamera S E-Hybrid

  1. Päivitysilmoitus: Koeajossa Jaguar XJ | Ajakaamme.net

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: