Koeajossa Volkswagen Golf GTE

Volkswagen Golf GTE

Kun autoalalla melkoista mahtia heiluttava Volkswagen uskaltaa lopulta kastaa varpaansa hybridialtaaseen, on se jo yksistään merkittävä tapaus. Huomioimisen arvoista on myös tulokkaan brändääminen urheilullisuuden kautta. Volkswagen Golf GTE haluaa olla uuden ajan GTI.

Audi A3 Sportback e-tronin kanssa tekniikkansa jakava Golf GTE on oiva osoitus Volkswagen-konsernin markkinointiprofiileista. Audi-veljen markkinoinnissa pääpaino on hybridin tuomassa taloudellisuudessa, GTE:n esiintyessä GTI:n ja GTD:n vaihtoehtona. Kieltämättä ajatus urheilullisesta hybridistä kuulostaa houkuttelevalta ja ajan henkeen sopivalta.

Voimalinjaksi sporttihybridiinsä Volkswagen on valinnut 102-hevosvoimaisen (330Nm) sähkömoottorin yhdistämisen tuttuun 1,4-litraiseen turboahdettuun TSI-moottoriin, jolta pyydetään maksimissaan 150 hevosvoimaa (250Nm). Yhdessä Tiuhti ja Viuhti tuottavat 204 hevosvoimaa ja 350 newtonmetriä. Molemmat moottorit on yhdistetty 6-vaihteiseen DSG-kaksoiskytkinvaihteistoon, johon on lisätty kolmas kytkin hallinnoimaan sen hetkistä moottorikokoonpanoa. Konetilassa onkin täysi tunnelma. Voima kulkeutuu tiehen etuvedon kautta.

Pistokehybridinä markkinoitu Golf GTE onkin parhaimmillaan silloin, kun kotona tai työpaikalla on mahdollista ladata auton akusto. Volkswagen lupaa autolle 50 kilometriä sähkövoimaa 8,7kWh akustosta eikä lukemaa ole syytä merkittävästi epäillä. Latausaikaa akut vaativat noin neljä tuntia tavallisesta pistokkeesta, mahdollisen pikalatauspisteen lähes puolittaessa vaatimuksen. Sähkömoottorissa riittää yksikseen tehoa jopa kiireettömiin liittymisiin valtaväylille ja muista sähköratkaisuista tuttu helppous ja äänettömyys kaupunkiajossa vallitsevat täälläkin. Tarvittaessa akkuja voi ladata myös polttomoottorin avulla, mutta hyötysuhde jää heikoksi. Parempi vaihtoehto on pyytää autoa huolehtimaan akun varauksen ylläpidosta energiaa keräämällä, jolloin akkujen tyhjentyminen on melko hidasta ja ennakoitavaa.

Arkiajossa Golf GTE on sangen mainio. Avaimen kääntämistä seuraa vain vieno pling ja auto on valmiina etenemään. Lähtötilana on aina sähkökäyttö. Polttomoottoria pyydetään avuksi vain suuremmissa kiihdytyksissä tai maantiellä, ja sielläkin konetta lepuutetaan melko ahkerasti mahdollisuuksien mukaan. Kolmen kytkimen, kuuden vaihteen ja kahden moottorin yhdistelmä aiheuttaa välillä voimalinjalle harmaita hiuksia, mutta pääosin kulku on eleetöntä ja vaivatonta. Myös mittaristo on suunniteltu uudelleen, perinteisen kierroslukumittarin jäädessä pieneen apurooliin ison sähkövoimamittarin hallitessa tilannetta. Näyttävää, mutta ei kovin hyödyllistä. Lyhyiden matkojen taittaminen kokonaan sähkövoimin tuntuu hyvältä niin omassatunnossa kuin lompakossa. Vaikka Golf on todellakin pihi polttoaineensa suhteen, jäävät valmistajan ilmoittamat kulutuslukemat tyypilliseen tapaan utopiaksi.

Sporttibrändäyksen hengessä GTE on varusteltu sinisin ja kromisin yksityiskohdin auton ulkopuolella. Sama linja jatkuu myös sisällä, jossa GTI:stä tuttu tartaanikuvio on vaihtunut sinisävyiseen versioon. Muutama hienostunut yksityiskohta kertoo entisestään tarinaa siitä, että kyseessä on jotain erityistä. Sisusta on perus-Golfista tuttuun tyyliin mietitty ja laadukas kokonaisuus, ja auto on tarpeeksi tilava lähes jokaiseen arkitilanteeseen. Hybriditekniikka tosin syö hiukan tavaratilan ja bensatankin koosta, mutta molemmat ovat edelleen sangen riittoisat. Alustaltaankin auto käyttäytyy moitteettomasti, ollen sopiva yhdistelmä mukavuutta ja jämäkkyyttä. Arkiautona Golf GTE ei siis hämmenny juuri mistään.

Myös suoritusarvoiltaan GTE vaikuttaa lupaavalta. Huippunopeutta hybridi-Golf kerää 217km/h, valmistajan ilmoittaessa 222km/h olevan mahdollista “lyhytaikaisesti”. Tärkeämpi 0-100km/h taittuu yhteisvoimien avulla 7,6 sekunnissa, häviten reilun sekunnin GTI:lle ja ollen lähes identtinen GTD:n kanssa. Suurin syy tähän on paino. Pienemmästä 1,4-litraisesta moottorista huolimatta sähkömoottori, uusi vaihteisto, elektroniikka ja akut tuovat noin 200 kilon painonlisän fossiilisiin versioihin nähden.

DSC_3824Valitettavasti GTE:n ongelmat alkavatkin juuri tästä. 1,4-litrainen TSI-moottori ei ole missään määrin mielenkiintoinen voimanlähde urheilulliseen ajamiseen eikä sähkömoottoriakaan voi reilun väännön lisäksi väittää luonteikkaaksi. Sporttinen GTE-nappi tuntuu sekin antavan katteettomia lupauksia urheilullisuudesta, sillä vaikka auto selvästi suoriutuu luvatuista suoritusarvoista, kiihtyvyys muistuttaa lähinnä metroa. Sama ongelma vaivaa jarruja. Energian keräämiseen optimoitu jarrupolkimen alkumatka tuntuu epämääräiseltä ja tekee jarruvoiman annostelun vaikeaksi. Mitään varsinaista ongelmaa pysähtymisen suhteen ei ole, sillä kapasiteettia jarruissa kyllä on riittämiin. Tunnoton poljin vain ei inspiroi aktiivisempaan ajamiseen. Kun yhtälöön lisätään nykytyylin mukaisesti tunnoton ohjaus, tuntuu GTE reilusti enemmän tukevalta kauppakassilta kuin mutkateiden sankarilta.

Volkswagenin ensimmäinen uskallus hybridien maailmaan on mielenkiintoinen tapaus. Tekniikan uutuudesta kertovat jotain konetilasta välillä kuulunut korkeataajuuksinen ininä sekä energiankeräykseen liittyvä virheilmoitus osana autopesureissua. Myös yli 40 000 euron lähtöhinta on melko korkea, autoverohelpotuksesta huolimatta.

Onko Golf GTE sitten huono auto? Ei missään nimessä. Helmiäisvalkoisen pinnan alla on periaatteessa kaikki se, mitä autolta voi haluta. GTE vain on jäänyt markkinointiosastonsa uhriksi.

Sen sijaan aidosti sporttisen hybridin metsästys jatkuu edelleen.

Volkswagen Golf GTE Plug-In Hybrid DSG-automaatti

Polttomoottori: 1 395 cm3 turboahdettu I4. Teho: 110 kW (150 hv) @ 5 000 1/min Vääntö: 250 Nm @ 1 600 – 3 500 1/min Sähkömoottorin teho: 75 kW (102 hv) Vääntö: 330 Nm Järjestelmän kokonaisteho: 150 kW (204 hv) Järjestelmän kokonaisvääntö: 350 Nm Vaihteisto: 6-portainen DSG-kaksoiskytkinvaihteisto Omamassa: 1 599 kg. Suorituskyky: 0-100 km/h: 7,6 s. Huippunopeus: 217 km/h (222 km/h lyhytaikaisesti). Renkaat: 225/40 R18 Continental ContiVikingContact 6 Kulutus ja päästöt: Yhdistetty EU-kulutus ja CO2: 1,5 l/100km ja 35 g/km

Hinnat:
Volkswagen Golf GTE Plug-in Hybrid DSG-automaatti 4-ovinen: alkaen 40 972,26 €
Koeajoauto varusteineen: 48 196,77€

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: