Koeajossa Tesla Model S P85D

Tesla P85D vastaan Kawasaki Z750

Toinen kuvan kulkuneuvoista painaa 203 kiloa, toinen 2240 kiloa. Toisessa on 12 500:n saakka kiertävä polttomoottori, toinen toimii sähköllä.

Silti viivalta satasen nopeuteen poistuu ensimmäisenä sähköauto Tesla. Uusi nelivetoinen Model S P85D on niin pöpi, että se pyyhkii katuja melkein millä tahansa polttomoottorilaitteella.

DSC_8946

Aiemmassa takavetoisessa Teslassa oli ilmestymishetkellä mykistävä suorituskyky. Se oli 428 hevosvoiman turvin sähköautoksi valtaisan vikkelä, ja on sitä edelleen. Tästä huolimatta nelivetoinen uutuus lähinnä nauraa edeltäjälleen. Sen suorituskyky on paikaltaan lähdettäessä suorastaan typerryttävä. Lähtö painaa syvälle penkkiin, lennättää apukuskin kännykän kädestä ja pakottaa jalkojen veren pakenemaan kihelmöinnin saattelemana uuden gravitaatiovoiman suuntaan.

3,3 sekunnin kuluttua oikean jalan oikaisusta nopeusmittari näyttää kolminumeroisia lukuja. Vastaavaan suorituskykyyn yltää vain hyvin harva urheiluauto, ja jopa moni moottoripyöräkin on tiukilla. Tesla on lisäksi näihin verrattuna täysin poikkeuksellinen – yksikään hiilidioksiidipäästöistä kimpaantuva puolituttu ei pääse kenkkuilemaan sähköauton suorituskyvystä nauttivalle. Tässä vaiheessa kyynisimmänkin moottorivirittäjän täytyy todeta, että sähkössä on hyvätkin puolensa.

Äänettömyys ja räjähtävä suorituskyky ovat hämmentävä yhdistelmä. Täysin äänettömästi tapahtuva kiihtyvyys tuntuu suorastaan maagiselta, mutta samalla osa aivoista jää kaipaamaan tultasyöksevän tehokkaan polttomoottorin äänimaailmaa ja sen tuomaa fiilistä voimasta. Taianomaisen etenemisen ja äänien puutteen lopputuloksena on oikeastaan tasapeli.

Uuden Teslan ajettavuus vastaa hyvin pitkälle edellistä takavetomallia. Auto ei juuri kallistele matalan painopisteensä ansiosta, ja aiempaa leveämmät ja pitävämmät Pilot Sport 2:t pureutuvat tiehen hyvin. Ajonvakautusjärjestelmä tuntuu kuitenkin entistäkin tiukemmalta, eikä salli autolta juuri minkäänlaisia ylimääräisiä liikkeitä. Tämä on tavallaan ymmärrettävää auton valtavista tehoreserveistä ja välittömästä moottorin reagoinnista johtuen. Jäljelle jää kuitenkin takaraivoa kutkuttava ajatus: miltä tämä kaikki teho ja nelivedon vetopito tuntuisivat ilman elektronisia apuja?

Autossa on yhteensä kaksi sähkömoottoria, joista huomattavasti tehokkaampi sijaitsee järkevästi taka-akselilla. Näiden yhteisteho on nelioviseen autoon varsin sopivat 700 hevosvoimaa. Auton kalliista hinnasta valittavat voivatkin tässä vaiheessa tuumata, kuinka syvältä taskuja täytyy kaivaa lähellekkään vastaavan tehoisen polttomoottoriauton kanssa. Esimerkiksi Mercedes-Benzin E63 S AMG:n 585-hevosvoimaisen nelivetoversion hinta lähtee liikkeelle 193 tuhannesta eurosta, jonka päälle voi lisätä vielä melkoisen kasan vuotuisia polttoainekuluja. Tesla tuntuukin äkkiä suorastaan edulliselta.

Lisäksi Tesla on rakentamassa ilmaisia Supercharger-latausasemiaan myös Suomeen vuoden 2015 aikana. Ensimmäinen töpseli on jo saapunut kätevästi Turun moottoritien varteen Paimioon. Superchargerin avulla on mahdollista ladata 270 km lisää etenemismatkaa puolessa tunnissa. Ei kuulosta järin huonolta sopimukselta, vaikka ilmaisten latausasemien suurimpana tarkoituksena lienee uusien asiakkaiden houkuttelu.

Jos Teslasta välttämättä haluaa keksiä jotain pahaa, niin oikeastaan uusi P85D huijaa hieman – onhan siinä kuitenkin kaksi moottoria.

Aiemman takavetoisen P85:n koeajo tyhjentävien speksausten kera osoitteesta: https://ajakaamme.net/2014/02/21/valkoinen-ritari/

Sähkömoottorit: Kaksi kolmivaihevirralla toimivaa nelinapaista oikosulkumoottoria. Teho: yhteensä 515 kW (700 hv), takana 350 kW (476 hv), edessä 165 kW (224 hv). Vääntö: 931 Nm. Vaihteisto: Alennusvaihde. Omamassa: 2 108 kg. Suorituskyky: 0-100 km/h: 3,3 s. Huippunopeus: 250 km/h. Renkaat: Michelin Pilot Sport 2, edessä 245/35 R21, takana 265/35 R21.  Kulutus ja päästöt: 0 l/100km, 0 g/km.

Hinta alkaen:
Tesla Model S P85D: 135 990 €

http://www.auto-outlet.fi/tesla/
http://www.teslamotors.com/fi_FI/

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: