Koeajossa Subaru WRX STI

Neljä sylinteriä, turboahdin ja neliveto. Niistä on vikkelät autot tehty.

Tämän auton tarina alkaa vuodesta 1992, jolloin Subaru julkaisi ensimmäisen Impreza WRX:n. Kyseisessä autossa 240-hevosvoimainen ahdettu bokserinelonen yhdistyi keski- ja takatasauspyörästön lukoilla varustettuun nelivetoon, joten vauhti rallin erikoiskokeilla oli taattu. Autosta ja sen seuraajista tulikin varsin suosittuja sekä rallipiireissä että kadulla, kuten myös samana vuonna ilmestyneestä Mitsubishin Lancer Evolutionista.

STi-logo

Vuonna 1994 Subaru perusti oman rallipajansa, Subaru Tecnica Internationalin, josta harrastajille tutut kolme kirjainta ovat lähtöisin. Alun perin STI-versiot olivat lähinnä WRX:n paranneltuja malleja, joiden moottoreissa ja voimansiirroissa käytettiin vahvempia ja parempia osia. Virallinen teholukema oli kuitenkin molemmissa nousevan auringon maassa maksimiksi määritelty 280 hevosvoimaa.

Vuosien varrella STI kehitteli entistä nopeampia malleja Imprezasta, joiden avulla saatiin tyydytettyä luokitteluautojen, harrasteautojen ja kilpa-autojen tarpeet. Rallikentällä taistelua mestaruudesta käytiin Mitsubishin, Toyotan, Citroënin ja Peugeotin kanssa. Lopulta myös Subaru jättäytyi pois rallin WRC-sarjasta vuonna 2008, mutta jotain jäi silti jäljelle.

Nimittäin kirjainyhdistelmät WRX ja STI.

Nykyhetkeen edettäessä asiat ovat muuttuneet paljon. Pahin kilpailija, Mitsubishin Lancer Evolution -sarja, on kadonnut ja autosegmentti on lähinnä saksalaisten valmistajien hallussa. Parhaimmillaan kaksilitraisista suorasuihkutteisista moottoreista puristetaan 360 hevosvoimaa, ja avustava neliveto säästää kulutuksessa ja päästölukemissa. Nykyinen Subaru WRX STI ja sen 300-hevosvoimainen moottori eivät kuulosta paperilla kovinkaan valtavalta edistysaskeleelta 90-lukuun verrattuna.

Subarun moottorina käytetään edelleen 80-luvun lopulta lähtöisin olevaa EJ-sarjan bokserikonetta, joka on sylinterimitoiltaan varsin poikkeava nykypäivän valtavirtaan verrattuna. 20mm porausta pienemmän iskun yhdistäminen 8,2:1-puristussuhteeseen tekee auton alaväännöstä ohuen, ja auto eteneekin lähes kauppakassimaisesti alakierroksilla. Ahdinkaan ei herää apuun kovin aikaisin, sillä vedenkeittimenä käytetään vanhanaikaista yksiosaisella pakopesällä varustettua IHI:n turboahdinta. Moottori ei oikein tahdo päästä tiukemmissa mutkissa toiminta-alueelleen, joten meno puutuu ajoittain hetkeksi.

Lyhytiskuisen moottorin luulisi kiertävän korkealle, mutta bokserikoneen punaraja alkaa perheautomaisesti jo 6 700 kierroksen jälkeen. Myöskään tehoa ei tunnu olevan aivan tarpeeksi, joten kiihtyvyys yläkierroksilla jää moniin nykysportteihin verrattuna vaisuksi.

Hämmentävästi pykälää halvemmassa WRX-mallissa käytetään FA-sarjan modernimpaa suorasuihkutteista bokserikonetta, jonka ansiosta se on huomattavasti STI:tä tehokkaampi lähes 4500 kierrokseen saakka. Vanha EJ-moottori tulisikin päästää eläkkeelle modernimman voimanlähteen tieltä.

STI:n suurin kehitys on tapahtunut sisustassa, joka näyttää ja tuntuu aiempaa laadukkaammalta. Japanilaisille autoille tyypillisesti kokonaisuus voisi kuitenkin olla huomattavasti yksinkertaisempi, sillä esimerkiksi kolmiasentoiselle kaasunvasteen säädölle on jätetty oma kookas rulla keskikonsoliin. Informaatiokin on ripolteltu neljälle erinäköiselle näytölle pitkin autoa. Penkit ovat vaihtuneet muutama vuosi sitten selkänojaltaan kaksiosaiseksi ja sivuttaistuki jää varsinkin istuinosassa puutteelliseksi.

Kuten sanottua, paperilla moni uusi auto kiitää ohi oikealta ja vasemmalta. Mutta miten on fiilispuolen laita? Pitäisikö alkuperäisiltä geeneiltään ralliin suunniteltua autoa testata kuitenkin rallissa?

Impreza_pressralli-2

Tähän syntyi oiva tilaisuus Liettuassa järjestettävän lehdistörallin muodossa. Jo 20:n kerran järjestetty tapahtuma kerää kokoon enimmäkseen Baltian maiden autotoimittajia, mutta sekaan mahtuu mukavasti muutama tarpeeksi hullu suomalainenkin. 600 kilometrin mittainen menomatka ei kuulosta Subarun ydinosaamisalueelta, mutta perillä STI:n pitäisi olla perimänsä perusteella loistokas.

Perillä Liettuassa on luvassa kahden päivän aikana muun muassa kovavauhtista autocrossia, erikoiskokeita ja tasanopeusajoa.

Impreza_pressralli-3

Suomen huonokuntoisiin teihin tottuneelle Liettua ei ole millään tapaa positiivinen yllätys. STI näyttää kuitenkin heti kyntensä. Sen alusta on mainiosti ajan tasalla, ja pitää auton hyvin kiinni tiessä. Se nielee isommatkin töyssyt ilman suurempia eleitä, olematta silti liian kova tavalliseen katuajoon.

Rallin edetessä paljastuu menneisyyden tuulahduksina myös sellasia harvinaisuuksia, kuten nykyautoksi hyvä ohjaustuntuma ja aktiivinen jatkuva neliveto. Varsinkin neliveto on Subarussa erinomainen, ja auttaa autoa kääntymään kaasun avustuksella ohuessa nelipyöräluisussa asfaltillakin. Myös neulansilmämutkasta selviytyminen onnistuu täydelliseen rallityyliin käsijarrua ja tarpeeksi pientä vaihdetta käyttäen, jolloin STI suorastaan repäisee itsensä menosuuntaan.

Impreza_pressralli-4

Neliveto poikkeaa nykyisistä Haldex-viritelmistä melkoisesti. Sen toimintaa saa säädettyä itse etu- tai takapainotteisemmaksi automatiikan huolehtiessa keskilukon tilanteesta. Lukituksen astetta on myös mahdollista säätää, ja jäykimillään etu- ja taka-akseli tuntuvat olevan kuin yhtä puuta. Automatiikan avulla Subarun saa kuitenkin kääntymään mutkiin paremmin ja lähtemään niistä ulos maksimaalisen pidon avulla.

Subarulle ominainen bokseripapatus on tiessään, sillä uusimmassa STI:ssä eri puoliskojen pakosarjat ovat saman mittaiset. Tämä on kuitenkin suorituskyvyn kannalta selkeästi parempi ratkaisu. Uusi äänimaailma on entistä tasaisempi, mutta silti varsin viihdyttävä. Moottorin tuottamaa meteliä voisi olla enemmän, ja olisi mukavaa jos turboahtimen olemassaolon aistisi vartalon lisäksi myös korvillaan.

Impreza_pressralli-1

Lähes 2000-kilometrisen rallireissun jälkeen kaikki 90-luvun ominaisuudet eivät olekkaan huono asia. Mainiosti toimiva alusta, hieno neliveto ja ajo-ominaisuudet sekä tunnokas ohjaus pitävät STI:tä edelleen pinnalla. Moottori tuottaa kuitenkin pettymyksen, ja sen ainoaksi hyväksi puoleksi jää vanhanaikaisen turbopotkun tuoma luonteikkuus. Bokserinelosen päivityksen jälkeen STI:n ei tarvitsisi hävetä mitään edes 2010-luvulla.

Subaru WRX STI

Polttomoottori: 2 457 cm3 bokseri-4, turboahdin Teho: 221 kW (300 hv) @ 6 000 1/min. Vääntö: 407 Nm @ 4 000 1/min. Vaihteisto: 6-portainen manuaali. Omamassa: 1 580 kg. Suorituskyky: 0-100 km/h: 5,2 s. Huippunopeus: 255 km/h. Renkaat: Dunlop SportMaxx RT. Kulutus ja päästöt: Yhdistetty EU-kulutus ja CO2: 10,4 l/100km ja 194 g/km.

Hinta alkaen: 64 698 €

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: