Koeajossa Kalifornia & Dodge Challenger

Vuokra-autoyrityksen setä, Redwood Cityssa Kaliforniassa, pahoittelee tiskin takaa, ettei varaamaamme keskikokoista sedania ole saatavilla. Pihalla seisovasta kahdesta autosta saa vapaasti valita haluamansa ja molempien ovet ovat auki tutustumiskäynnille. Punainen Dodge Grand Caravan on suuri tila-auto ja maksettua sedania kalliimmasta autoluokasta, mutta ei se silti puhuttele. Taustalla seisoo valkoinen Dodge Challenger, jonka aggressiivinen keula houkuttelee luokseen. Silmä havaitsee lähes välittömästi keulamaskin punaisen R/T –merkinnän. Sopimus on tehty.

Kalifornia_006

Redwood City sijaitsee San Franciscosta viitisenkymmentä kilometriä etelään. Tästä on hyvä suunnata rantaviivaa pitkin niin etelään kuin pohjoiseenkin. Kuvankaunis ja kuuluisa Route 1 on se tie, jota pitkin matkaa tulee tehdä. Tällä kertaa reitti suuntaa etelään, joskin paluumatkalla on pakko käydä San Franciscossa autoilemassa. Aurinko paistaa Kaliforniassa yhä edelleen, joten säätäkin voi pitää suotuisana. Onneksi Challengerin ilmastointi toimii.

Kalifornia_005

Alle saatu Dodge Challenger R/T omaa 5,7 litraisen V8 –moottorin. HEMI –kirjainyhdistelmä tarjoaa sopivan kontaktin historiaan, vaikka modernissa sovelluksessa palotila ei enää olekaan nimen mukaisesti puolipallon muotoinen. Challenger R/T kasikone on matalaviritteinen, mutta tarjoaa silti nautittavat 372 hevosvoimaa ja 542 Nm vääntöä. Alusta on erittäin asiallisen tuntuinen, vaikka lyökin terävät töyssyt hieman ikävästi läpi. Vastavuoroisesti se auttaa painavahkoa autoa kääntymään mutkiin ketterästi ja balanssi on hyvä. Ohjauksesta ei valitettavasti voi sanoa samaa. Se on epätarkka, joskin ohjausvasteeltaan looginen. Kasikoneen ropellus pitää huolen kuljettajan hymystä jokaisesta mutkasta poistuttaessa.

Eteläisimmäksi pisteeksi jää tällä kertaa Big Sur, josta olisi vielä noin kolmensadan mailin matka Los Angelesiin. Jääköön se toiseen kertaan, sillä tällä aikataululla Dodgen nokka on käännettävä takaisinpäin Big Surin tienoilla nautitun erinomaisen pulled pork sliderin jälkeen. Route 1 tarjoilee upeita maisemia kiemurrellen merestä kohoavilla rinteillä kohti pohjoista. Ehkä tunnetuin yksittäinen nähtävyys on Bixby Bridge. Upea silta kohoaa korkealle meren yläpuolelle, ja on seisonut samassa paikassa uljaana jo vuodesta 1932.

Big Surista pohjoiseen matkattaessa tie tuo matkaajan Monterey -nimiseen kaupunkin. Pysähtyminen todella kannattaa, sillä kaupunki on tunnettu upeista näkymistään. Se on myös ollut Kalifornian sivistyksen kehto, ja järjestää nykyiselläänkin vuosittain esimerkiksi Montery Jazz Festival –tapahtuman. Kaupunki on niemessä, joten rantatien läpi ajaminen on vaivan väärti.

Noin viidenkymmenen mailin matka Montereystä Santa Cruziin on osuuden tylsintä. Se kannattaa nähdä vain siirtymänä takaisin ykköstien varteen. Tämän jälkeen maisemat muuttuvat jälleen miellyttävimmiksi. Rantaviivaa riittää maailman ääriin, ja täällä viimeistään on pysähdyttävä uimaan sekä rentoutumaan rannalle. Vesi ei tosin ole alkukesästä vielä järin lämmintä. Juuri kun rantamaisemalla hemmottelu alkaa lähes kyllästyttämään, alkaa jo San Francisco siintämään edessä.

Kalifornia_003

Edistyksellinen ekokaupunki ei ole missään nimessä parhaimmillaan autolla, vaikka esimerkiksi Golden Gaten voi sillä ylittääkin. Challenger päätyy tieparkkiin Twin Peaksin juurelle, josta näkyy kauniisti lähes koko kaupunki. Valitettavasti tällä kertaa on usvaista, joka pilaa maisemakuvat. Ihmissilmälle näkymä on huomattavasti vaikuttavampi. Ehkä seuraavalla kerralla usva kaupungin yllä olisi kevyempi. Oikeastaan koko reissun voisi tehdä toistekin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: