DDR-ajoneuvojen kokoontuminen

Keskiviikkona 8.7.2015 Mikkelin Visulahdessa kokoontuivat DDR-ajoneuvot. Tapahtuma järjestettiin nyt toista kertaa, ja jälleen ohjelmassa oli kokoontumisen lisäksi niin kiertoajelua kuin myös kilpailuhenkinen tietovisakin. Tapahtuman tunnelmaa ei pysty sanoin selittämään, mutta se kannattaisi ehdottomasti jokaisen kokea.

IFA F9

IFA F9

Vanhimman ajoneuvon kuvitteellisen kunniamaininnan nappasi tämä IFA F9, jonka väri toi ensimmäisenä mieleen saksalaisen koppalakin suorat housut. Ajoneuvon liikkumisesta vastaa eteen sijoitettu kaksitahtinen ja kolmesylinterinen 0,9 litrainen moottori noin kolmenkymmenen hevosvoiman tehoilla. Valmistusvuosi on jotain vuosien 1950-1956 välillä.

DDR_8856

Kaksi kertaa Wartburg 311

IFAn seuraaja on muuten Wartburg 311, joita nähtiin useampia. Kuvassa oikealla mustavalkoinen vuosimallin -65 edustaja, joka tunnetaan myös nimellä Wartburg 1000. Jälkimmäinen tulee kaksisylinterisen moottorin lähes litran tilavuudesta. Tehoa tässä yksilössä on tehtaan lupaamat 45 hevosvoimaa. Tuotannon loppupuolta edustaa vasemmanpuoleinen yksilö, joissa oli jo seuraajansa Wartburg 353:n tekniikka istutettuna vanhoissa kuorissa. Esimerkkinä muutoksista mainittakoon lehtijousien korvaaminen kierrejousin.

Viimeisin kehitysaskel Wartburg-merkin historiassa oli kulmikkaampi 353, joka toisaalta oli tilankäytöltään täysin optimaalinen. Tämän pienen automallin tavaratila on tilavuudeltaan noin 500 litraa. Noin viisikymmentä hevosvoimaa kuljettaa myös tätä mallia.

Mikäli kuitenkin tarkkoja ollaan, niin tutulla Wartburg 353 -korilla valmistettiin tuotannon loppupuolella myös Wartburg 1.3 -mallia. Tämä sai nimensä nelisylinterisen moottorin litratilavuudesta. Lienee kovaa valuuttaa pubivisassa, mikäli tietää mainita Wartburgeja valmistettaneen myös nelitahtimoottorilla. Teho huiteli jossain 60 hevosvoiman tienoilla.

Wartburg oli aikanaan tunnettu näky myös rallipoluilla, joten oli vähintäänkin sopivaa löytää tapahtuman ainoan ralliauton nokalta Wartburgin kolmesylinterinen kaksitahtimoottori. Ajoneuvon kori oli kuitenkin Trabantista peräisin. Tuulilasiin kiinnitetyn lappusen mallinimi RS 1150 viitannee litratilavuuteen, joten omistajan arvioima 110-115 hevosvoimaa on kunnioitettava suoritus.

Siinä missä Wartburg oli Itä-Saksassa vain harvojen herkkua, liikutettiin massoja Trabantilla. 601 näistä myöhempi malli, eikä sen edeltäjää Trabant P600 (tai aikaisempia malleja) valitettavasti nähty paikalla ainuttakaan. Nyt kun erityisesti hiilikuitukomposiitit ovat valtaamassa kalliiden urheiluautojen korisuunnittelua, olisi vihdoin aika myöntää kuinka edistyksellinen Trabantin duroplast aikanaan oli.

Barkas B1000

Barkas B1000

Tämä vapaapalokunnan käytössä aikanaan ollut Barkas toimi kuitenkin tehokkaimpana katseenvangitsijana. Viimeistään valot vilkkuen ja pillit huutaen tämä Wartburgin yksilitraisella kaksitahtimoottorilla edennyt hyötyauto keräsi kaiken huomion. Barkas B1000 ei ollut koskaan myynnissä Itä-Saksassa yksityishenkilölle.

Autotapahtuma ei ole ihan nimensä veroinen ilman paitamyyntiä ja rompetoria. Molemmat olivat pienimuotoisia, mutta ajoivat asiansa ja tarjosivat monelle haluttuja tuotteita. Vaikka joku saattaisi vetää itä-autojen kokoontumisajoista mielleyhtymiä ”Ladojen kokoontumisajo”-nimiseen Kummeli-sketsiin, ovat yhdistävät tekijät vähissä. Molemmat kyllä nostavat hymyn huulille.

Lisäherkkuna vielä linkki videoon Trabantin viimeistelylinjalta:

One Comment on “DDR-ajoneuvojen kokoontuminen

  1. Päivitysilmoitus: Matkan varrelta: 2015 | Ajakaamme.net

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: