Koeajossa Jaguar XE

Ihmisten katseet kääntyvät R-Sport varustellun Jaguar XE:n perään. Samaa on turha yrittää saksalaisilla kilpailijoilla, vaikka pinnassa olisi koeajoautomme räväkkää Italian Racing Red -väriä muistuttavaa maalia. Onnistunut muotoilu on nykypäivänä jo jonkinlainen edellytys auton menestykselle Euroopassa, mutta se ei yksinään riitä. Uusi Jaguar XE loistaa myös muilla osa-alueilla. JAG_18947 Pääosaa näyttelee ajettavuus. Rahallinen panostus alumiinikoriin ja taka-akselin monivarsituentaan ei ole valunut hukkaan. Saavutettu 50:50 painojakauma on yhdistetty todella tasapainoiseen alustaan. Jaguar XE liitää neutraalisti mutkasta toiseen, mutta jättää kuljettajalle tasapainottelun ali- ja yliohjaamisen välillä. Kaasulla, jarrulla ja ohjauspyörällä on helppo tehdä pieniä korjauksia ajolinjaan vielä kesken mutkankin. Korin liikkeet kertovat kaiken tarvittavan auton aikeista ilman turhaa kallistelua. JAG_19023 Jaguarin ohjaus nousee keskitason yläpuolelle. Vaikka ratin kautta ei välity kuljettajalle tien pinnanmuutokset, se sentään onnistuu viestimään pyörien asennon. Jälkimmäinen kun ei enää ole itsestäänselvyys nykypäivänä. Ohjauksen nopeus tuntuu autoon sopivalta, samoin on vasteen laita. Ohjauksen kehuttavin piirre on kuitenkin suuntavakavuus moottoritiellä urista riippumatta. XE kulkee suoraan kuin luotijuna, täysin tietämättömänä lisävarusteisista matalaprofiilirenkaista. Tylsät moottoritiesiirtymät hoituvat näin ollen vaivattomasti. JAG_19035 Koeajoyksilön pellin alle on sijoitettu uusi Ingenium-sarjan kaksilitrainen dieselmoottori. Mallimerkinnällä 20d se tuottaa 180 hevosvoimaa. 430Nm vääntölukema vaatii varovaisuutta mutkista poistuttaessa, sillä se jaksaa irroittaa takarenkaat tiestä. Kulkupuoli on sedaniin aivan riittävä, joskin maantienopeuksien yläpuolella väännön hyöty hukkuu, eikä kiihtyvyys tunnu enää samalta. JAG_18997 Diesel pitää polttoainekulut maltillisena. Koeajolla ei pyritty millään tavoin taloudelliseen ajoon, joten standardimittauksen lupaama 4,2l/100km jäi varsin kauas todellisuudesta. Saavutettu noin kuuden litran keskikulutus sadalla kilometrillä on silti erittäin kohtuullinen määrä polttonestettä. Päästöverotuksen johdosta diesel lienee järkivalinta, eikä se edes tunnu tylsältä. Äänimaailmasta joutuu toki tinkimään. Start-stop -toiminto kuulostaa ikävältä, kun nelipyttyinen diesel repii itsensä nakuttavalle tyhjäkäynnille. Ominaisuuden saa onneksi kytkettyä pois päältä yhdellä painalluksella. ZF:n valmistama 8-vaihteinen automaatti toimii totutun hienosti. JAG_19005 Kotimaisille roudan runtelemille teille koeajoauton lisävarusteiset 19″ -vanteet ovat jo ajettavuudenkin suunnalta pienoinen ylilyönti. Ne näyttävät toki erittäin hyvältä, mutta hieman enemmän kumia tien ja kuljettajan välissä kohentaisivat mukavuutta ja laskisivat melutasoa. On tosin kehuttava Jaguarin alustasuunnittelua, sillä edes nämä suuret vanteet yhdistettynä R-Sport varustetason urheilulliseen jousitukseen eivät tee autosta paukkukovaa. Yhdistelmän huomioiden pintapehmeys on jopa ihailtavaa. Myös rengasmelu pysyy siedettävänä leveistä matalaprofiilirenkaista huolimatta.

Ei Jaguar XE kuitenkaan täydellinen ole. Keskikonsoli näyttöineen ja ilmastoinnin käyttökytkimineen ei yllä laatuvaikutelmassa samalle tasolle muiden premium-luokan kilpailijoiden kanssa. Moni muu asia sisustuksessa toisaalta lievittää tuskaa. Kaksivärisen ja kauniisti koristetikatun nahkasisustuksen lisähinta ei ole paha, mutta se tarjoaa aimo annoksen luksusta. Samoin on todettava muutaman sadan euron arvoisesta jalopuulistoituksesta. Lisävarusteinen Meridian -äänentoistojärjestelmä ei liene yhtä välttämätön vaikka kauniisti soikin. Jo XE:n vakiovarustus sisältää suuren osan ehdottoman tarpeellisista varusteista. Koeajoyksilössä toki oli vielä R-Sport varustetason päällä huimasti lisävarusteita lämmitettävästä ratista ja tuulilasista aina peruutuskameraan asti. JAG_19025 Etupenkin ergonomiasta ei ole keskimittaisella miehellä valitettavaa. Kuljettajan oltavat ovat hyvät, ja ratti sopii mukavasti käteen. Myös apukuljettajan tilat ovat kunnossa. Takapenkin tilanne on kaksijakoinen. Jalkatilaa on aikuisellekin riittävästi ja lapset viihtyvät takana takuuvarmasti. Sen sijaan pääntila loppuu takana yli 180 senttimetrisellä matkustajalla kesken. Pieni hinta kauniisti laskevasta kattolinjasta ei liene ongelma kovin monelle ostajaehdokkaalle. Tehtaalta saattaa olla valmistumassa farmarimalli tilannetta korjaamaan. Sellaiselle löytyisi varmasti muutenkin markkinoita, sillä sedanin tavarasäiliö on tässä luokassa pienehkö.

Paljon kilometrejä taittavalle diesel tuntuu lähes itsestäänselvältä valinnalta. Nelisylinteristen bensiinimoottoreiden tunnepuoli jäänee kuitenkin hieman laihaksi, jotta hintaeron voisi perustella. Tästä seuraakin suora kurotus Jaguar XE  S -mallin kuusisylinteriseen veekoneeseen. Se tarjonnee tunnepuolta sitten hieman kovempiinkin odotuksiin. Kalleinta Portfoliota lukuunottamatta, varustetasot ovat varsin ulkonäköpainotteisia. R-Sport toki tuo mukanaan muun muassa urheilullisen jousituksen. Onneksi Jaguarin lisävarustehinnat ovat jokseenkin kohtuullisia. JAG_19026 Intialaisomistukseen siirtymisen jälkeen Jaguarin koko mallipaletti on uudistunut. XE on menestykselle ehkä kaikkein tärkein tuote, sillä myyntivolyymit ovat tässä kokoluokassa suuret. Ainekset ovat kunnossa – uusi XE on todella hieno tuote. Mikäli alustan balanssi vain pysyy samana, lienee Jaguar XE vakiovarusteisilla 17″ -vanteilla fantastinen auto. Se tulisi kuitenkin koeajaa erikseen. Puhkikulunutta fraasia käyttäen koeajoyksilömme on tällaisenaan mainio ajajan auto. Suomessa hintaan kuuluu kolmen vuoden ajan määräaikaishuollot ja takuu ilman kilometrirajoitusta, joten kilpailijoiden on syytäkin vapista Jaguarin edessä.

Jaguar XE 20d R-SPORT Aut Moottori: 1 999 cm3 R4 turbodiesel Teho: 132 kW (180 hv) @ 4 000 1/min. Vääntö: 430 Nm @ 1 750 – 2 500 1/min. Vaihteisto: 8-vaihteinen automaatti Omamassa: 1 565 kg. Suorituskyky: 0-100 km/h: 7,8 s. Huippunopeus: 228 km/h. Renkaat: Edessä 225/40 R19, takana 255/35 R19, Dunlop SportMaxx RT Kulutus ja päästöt: Yhdistetty EU-kulutus ja CO2: 4,2 l/100km ja 109 g/km. Hinta alkaen: 39 990 € (XE E-performance diesel Pure) Koeajoauton hinta varusteilla: 64 522 €

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: