Koeajossa Peugeot 308 SW GT

Car of the Year 2014-palkittu Peugeot 308 on saanut peräänsä GT mallimerkinnän. Baaritiskillä GT on Gin Tonic, mutta automaailmassa se tarkoittaa Gran Toureria. Farmarikorinen 308 SW-malli täyttää nimensä asettamat odotukset telttareissulla Länsi-Suomen rannikolle.

308GT_9235

Moottorivaihtoehdot GT-malliin ovat 205-hevosvoimainen bensiini ja 180-hevosvoimainen diesel. Koeajoyksilössä on 1,6-litrainen THP 205 bensamoottori paritettuna kuusivaihteiseen manuaalilaatikkoon. Koneen luonne on hämmentävä. Moderniin turbokoneeseen tottuneelle se saattaa tuntua jopa alitehoiselta. Eritoten kun muistetaan kuinka hurjasti pikkusporttien teholukemat ovat nousseet viimevuosina. Peugeotin voimanpesä vaatii käskyttämistä. Se ei nyykähdä neljän tuhannen kierroksen jälkeen, vaan herää eloon. Tässä turbokoneessa on vapaasti hengittävän moottorin sielu. Vääntöä on alhaaltakin tarpeeksi arkiajoon, mutta ripeään liikkumiseen on annettava reilusti kierroksia. Manuaalivaihteistosta ei löydy suuremmin haukuttavaa, jos ei kehuttavaakaan.

GT kääntyy hanakasti mutkiin, ja ylittää töyssyt eleettömästi. Kaikkein terävimmissä röykyissä alusta lyö lopulta läpi, osittain varmasti leveiden matalaprofiilirenkaiden johdosta. Silti näin suuret reiät tiessä ovat harvinainen poikkeus jopa kotimaan teillä. Peugeot kulkee mutkasta toiseen neutraalisti. Kaasua nostamalla saa ajolinjaa kiristettyä kesken mutkan ja vastaavasti lappu lattiassa GT antautuu lopulta puskemaan. Alusta on tällaisenaan erinomainen. Kompromissi mukavuuden ja ajettavuuden välillä on onnistunut. Suuret renkaat tuovat kabiinin jonkun verran rengasmelua, joka on Peugeotin ainoa heikkous matka-autona. Kokoluokassa melutaso on siitä huolimatta siedettävä ja sporttisiin kilpailijoihin verrattuna hyvä.

308GT_9167

Ohjaus aiheuttaa ensi metreillä pettymyksen. Pieni ratti ja nopea ylitehostettu ohjaus tekee kulusta matalissa nopeuksissa epämääräistä. Maltti on kuitenkin valttia – nopeuden noustessa tilanne paranee huomattavasti. Vauhdikkaalla maantiellä ja moottoritiellä voisi puhua nykystandardein jopa tunnokkaasta ohjauksesta. Mitä kovemmaksi nopeus nousee, sen paremmaksi ohjaus muuttuu. Peugeot mainostaa tätä urheilullisempana ohjauksena, joka tulee GT:n vakiovarustukseen kuuluvan Sport Packin myötä. Saman paketin myötä tulee kaiuttimista toistettava moottorin ääni, joka toimii lähinnä hauskana kevennyksenä. Aitoa asiaa se ei vielä onnistu korvaamaan.

Pieni ratti on osa uudenlaista sisustaratkaisua, jossa mittaristoa ei katsota ratin kehän läpi, vaan yli. GT:n tapauksessa tämä ratti on muuten nahkaa punaisin koristetikkauksin. Sama tikkaus jatkuu penkeissä, jotka on verhoiltu nahalla ja Alcantaralla. Niistä löytyy myös hierontatoiminto ja kattavat säädöt. Muutenkin 308 GT:n varusteluun kuuluu kaikki tarpeellinen: aktiivinen vakionopeudensäädin ja nopeudenrajoitin, automaattiset LED-ajovalot, kahdessa osassa kallistuva takaselkänoja, kattokaiteet ja tavaratilan kiskot, navigaattori, pysäköintitutka edessä ja takana sekä sadetunnistin näistä tärkeimpinä.

308GT_9163

Kuuden hengen teltta, ilmalla täytettävä makuualusta, ruoanlaittovälineet, grilli ja hiilet, kaksi retkituolia sekä kahden hengen matkatavarat jättävät vielä reilusti tilaa 308 SW:n yli kuudensadan litran kokoiseen tavarasäiliöön. Keskimittainen aikuinen mahtuu takapenkille mukavasti, vaikka jalkatilaa ei ole liikaa. Sitä on kuitenkin farmarissa 29 millimetriä enemmän kuin hatchback-versiossa. Lapsille tilaa on varmasti riittämiin.

Peugeot 308 SW GT on todellinen kompromissien kokoelma. Puhtaana ajolaitteena se ei pärjää kokoluokan parhaimmistolle, jonka kärkipäätä edustaa tällä hetkellä Seat Leon Cupra. Tehoeroa on Seatin eduksi liikaa, ja ehkä myös tasauspyörästön lukko olisi tarpeen. Vaikka sporttirengastus verottaa hieman 308 GT:n mukavuutta, on auto silti monia urheilullisempia kilpailijoitaan mukavampi. Todellinen keskikulutus jäi hieman luvatusta, mutta 6,4l/100km on kohtuullinen lukema matkatavaroilla täytetylle yli kaksisataahevosvoimaiselle autolle.

308GT_9204Yllättävää on juuri se, että 308 SW GT onnistuu välttämään suohon vajoamisen monista kompromisseista huolimatta. Erityisesti hinnan ja vakiovarustelun huomioiden se on erittäin houkutteleva ja tasapainoinen paketti. Samalla se palauttaa Peugeotin ajettavuuden lähemmäs merkille asetettavia odotuksia usean vuoden haparoinnin jälkeen.

Peugeot 308 SW GT 205 THP  Moottori: 1 598 cm3 R4 Twin-Scroll turboahdin Teho: 151 kW (205 hv) @ 6 000 1/min. Vääntö: 285 Nm @ 1 750 1/min. Vaihteisto: 6-vaihteinen manuaali Omamassa: 1 465 kg. Suorituskyky: 0-100 km/h: 7,6 s. Huippunopeus: 235 km/h. Renkaat: 225/40 R18 Michelin Pilot Sport 3 päästöt: Yhdistetty EU-kulutus ja CO2: 5,8 l/100km ja 134 g/km. Hinta alkaen: 34 496 €

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: