Koeajossa Seat Leon Cupra 265

Volkswagen-konserni on taitava paketoimaan saman tekniikan erinäköisiin kuoriin. Esimerkiksi nyt koeajossa ollut Leon Cupra jakaa perustekniikkansa Golf GTI:n, Octavia RS:n ja Audi S3:n kanssa. Samoista palikoista rakentamisessa on haasteena saada autoihin riittävästi omaa luonnetta ja erottuvuutta.

Odotukset Cupraa kohtaan rakentuvat pääasiassa aikaisempiin kokemuksiin edellä mainituista sisarmalleista. Moottori on siis tasaisesti puurtava nykyturbo, ajettavuus turvallisen aliohjaavaa ja kokonaisuus aavistuksen kliininen. Vai olisiko tässä kuitenkin hieman espanjalaista temperamenttia?

Seat edustaa konsernin nuorekkaampaa ja rohkeampaa linjaa, ainakin ulkonäön osalta. Muotoilu on särmikkäämpää ja samalla kokonaisilme on persoonallisempi. Cupran tunnistaa muista Leoneista aggressiivisemmista helmoista, punaisista jarrusatuloista sekä kahdesta leveästä pakoputken päästä. Myös maskista ja takaluukusta löytyvät Cupra-logot.

Leon_Cupra-12

Sisätilat ovat konservatiivisemmat, mutta käytännöllisen toimivat. Kuljettajan paikalla saa hyvän ajoasennon riittävien säätövarojen ansiosta, ja ajotietokoneen sekä viihdejärjestelmän käyttöliittymät toimivat loogisesti.

Virta-avaimen kääntö herättää 265 hevosvoimaiseksi säädetyn 2-litraisen bensaturbon. Moottorin parina toimiva 6-portainen manuaalivaihteisto sopii Cupran kaltaiseen hot hatchiin mainiosti. Automaattien yleistymisen myötä myös tämän luokan autoissa manuaalivaihteisto tuntuu miellyttävältä vaihtelulta pitkästä aikaa. Toki pariksi on myös tarjolla kiihtyvyysarvojakin parantava DSG-kaksoiskytkinvaihteisto.

Leon_Cupra-7

Nurkkapyörittelyssä auto tuntuu sopivan näppärältä. Alusta on toki aavistuksen jäykempi kuin keskimäärin, mutta missään tapauksessa ei voi puhua epämiellyttävästä kovuudesta. Kone vetää todella hienosti jo reilun 1000 minuuttikierroksen lukemista ja manuaalivaihteisto on kaikissa tilanteissa sujuva.

Monien muiden nykyautojen tapaan myös Leon Cuprasta löytyy erilaisia ajomoodeja, joista Comfort sopii normaaliin arkipyörittelyyn parhaiten. Sport-asetus terävöittää kaasunvastetta, jäykistää iskunvaimennusta ja lisää ohjausvastetta. Sporttisin Cupra-asetus terävöittää tuntumaa vielä aavistuksen ja tehostaa lisäksi sisälle kuuluvia moottorinääniä, jotka ovat valitettavasti varsin teennäisen kuuloisia.

Leon_Cupra-5

Äänet eivät onneksi vaikuta auton ajettavuuteen. Leon ohjautuu tarkasti ja vaivattomasti kuljettajan käskyjen mukaisesti. Positiivisena yllätyksenä auto ei ole VW-konsernin useiden mallien tapaan juurikaan aliohjaava, vaan auto taittuu mutkiin hyvin nöyrästi ilman kallistelua tai muutakaan ylimääräistä ohjelmaa. Lisäksi suuntaa pystyy kontrolloimaan helposti kaasulla. Tässä auttaa myös kaikissa Cupra-malleissa vakiona oleva etupään pidosta huolehtiva mekaaninen tasauspyörästön lukko.

Alustan ja ajettavuuden lisäksi myös moottori tekee vaikutuksen. Vahva alavääntö tarjoaa osaltaan mahdollisuuden rauhalliseen arkiajoon, minkä lisäksi laaja käyttöalue tarjoaa hyvän mahdollisuuden vaikka hauskanpitoon ratapäivillä. Alustan ja moottorin osalta auto on todella hyvin balanssissa ja kokonaisuutta voi kuvailla sopusuhtaiseksi.

Leon_Cupra-10

Toki Leonista löytyy myös parannettavaa. Rengasmelu on yksi arkikäyttöä eniten häiritsevistä tekijöistä. Etenkin takapenkkiläisillä on varsin paljon ylimääräistä mökää seuranaan. Toinen on ohjaamon lievä muovisuus, joka ei kuitenkaan haittaa käytettävyyttä. Mutta sekin asia oikeastaan unohtuu, kun katsoo auton hintalappua: 265 hevosvoimainen ja hyvillä varusteilla varustettu tilava 5-ovinen hatchback hintaan 35 793 euroa!

Suomessa olemme tottuneet hiukankin erikoisempien autojen kohdalla myös erikoishintoihin. Uusi Leon Cupra tekee tässä tapauksessa positiivisen poikkeuksen; vastaavanlaista pakettia ei vastaavaan hintaan ole tällä hetkellä tarjolla.

Seat Leon 2.0 TSI Cupra 265

Moottori: 1984 cm3 nelisylinterinen turboahdettu rivimoottori. Teho: 195 kW (265 hv) @ 5 350 – 6 600 1/min. Vääntö: 350 Nm @ 1 750 – 5300 1/min. Vaihteisto: 6-vaihteinen manuaali Omamassa: 1 395 kg. Suorituskyky: 0-100 km/h: 6,0 s. Huippunopeus: 250 km/h. Renkaat: Continental ContiSportContact 5, 225/40 R18: Kulutus ja päästöt: Yhdistetty EU-kulutus ja CO2: 6,6 l/100km ja 154 g/km.

Hinta alkaen:
Seat Leon Cupra 265: 35 793 €
Koeajoauto: 39 230 €

2 Comments on “Koeajossa Seat Leon Cupra 265

  1. Päivitysilmoitus: Koeajossa Audi S1 | Ajakaamme.net

  2. Päivitysilmoitus: Koeajossa Peugeot 308 SW GT | Ajakaamme.net

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: