Koeajossa BMW M2

Audi RS 3, BMW M2 ja Mercedes-Benz A 45 AMG edustavat saman luokan autoja. Ne ovat pieniä, noin 370-hevosvoimaisia sportteja, joiden tehtävänä on tarjoa auton kokoon nähden hurjaa suorituskykyä ja kuljettajan korvasta korvaan yltävää virnettä.

Jokainen näistä autoista kulkee lujaa suoralla. Joukkio tarjoaa myös kutkuttavaa fiilistä moottoriäänien muodossa. Pakoputkista purkautuu 4-, 5- ja 6-sylintereisten moottoreiden tämän hetken äänimaailman parhaimmisto.

BMW M2 on kuitenkin jotain, mitä kumpikaan sen kilpailijoista ei ole:

Hauska ajaa.

DSC_6327

Nelivetoiset A 45 ja RS 3 ovat toki Suomen talvea ajatellen huomattavan ripeitä ja etenemiskykyisiä, mutta kuivalla kesäasfaltilla molempien avustavat nelivetojärjestelmät tyytyvät pitämään auton tylsästi suorassa. Mutkissa ei siis pääse kokemaan huiman etenemisnopeuden lisäksi mitään muuta jännittävää.

BMW uskaltaa kulkea eri reittiä. M2:n takaveto tuo mukanaan pienet pito-ongelmat, mutta samalla auton luonne ja kiinnostavuus kasvavat. Pikku-M palkitsee kuljettajansa parhaiten ajonvakautus kokonaan pois kytkettynä. Mutkista poistuttaessa kaasunkäyttöä hallitsemalla BMW taittuu tavoiteltuun menosuuntaan minimaalisella vastaohjauksella. Kaasun avulla tasapainottelu tuo selvästi lisää kiinnostavuutta autoa kohtaan. Erityisesti rata-ajossa M2 tuo varmasti kilpakumppaneitaan enemmän hupia ja palkitsevia ajokokemuksia.

Kokonaisuutena M2 on mainiosti balanssissa. Leveät Michelin Pilot Super Sportit pitävät auton tiukasti kiinni tiessä, ja ääritilanteissa auto on vain aavistuksen aliohjaava. M2 ei ole liikkeissään yhtä äkkinäinen kuin isoveljensä M4, jolloin pidon rajalla ajaminen on helpompaa. M2:n alusta tuntuu myös isoveljeään tasapainoisemmalta huonokuntoisilla teillä. Käytännössä M2 on sopivan jämäkkä, mutta onnistuu silti nielemään terävätkin töyssyt pitoa menettämättä. BMW:n ajonvakautuksen M Dynamic Mode (MDM) saisi kuitenkin tarjota hieman enemmän vapauksia auton ja ohjauspyörän liikkeille ennen peliin puuttumista.

Jarrut ovat muiden M-mallien tapaan erittäin hyvällä mallilla. Monille nykyautoille tyypillistä yliherkkyyttä ei esiinny ja poljintuntuma on tehdasvalmisteiseksi autoksi erinomaista luokkaa. Jarruvoiman säätely on helppoa, eikä poljin painu turhaan kohti tulipeltiä. Kiinteiden jarrusatuloiden ja kelluvien jarrulevyjen yhdistelmä muistuttaa kooltaan edullisten autojen vanteita – on siis epätodennäköistä, että edes rata-ajon rääkissä joutuisi kärsimään jarrujen katoamisesta.

DSC_6366

Hiilidioksidiaikakaudesta huolimatta BMW:n pellin alta löytyy onneksi edelleenkin kuusisylinterinen moottori. M2:n 3-litrainen suora kutonen ei kuitenkaan pohjaudu M4:ssa käytettyyn versioon (S55), vaan M235:n vastaavaan (N55). Moottoritilaan on siis asennettu yksi kappale jaetulla pakopesällä varustettuja turboahtimia.

Voimantuotto on joka tapauksessa mainiosti hanskassa – 465 newtonmetrin vääntö tarjoillaan jo 1 400 minuuttikierroksesta eteenpäin hyvin laajalla alueella. 370 hevosvoiman huipputeho löytyy 6 500 kierroksen kohdalta, joten moottoria kierrättää mielellään myös ylärekisteriin saakka. Lisäksi kaasunvaste on turbomoottoriksi erinomainen, mikä helpottaa auton hallittavuutta entisestään.

DSC_6357

Täydellistä autoa ei kuitenkaan ole olemassa. Onneksi M2:n puutteet ovat varsin pieniä. BMW:n käyttämä oudon paksukehäinen ja pehmeä M-ratti tuntuu kömpelöltä kädessä. Tilannetta voi yrittää korjata M Performance -osaluettelosta löytyvällä Alcantara-pintaisella ohjauspyörällä. Myös ohjaustuntumassa on parantamisen varaa erityisesti ohjauksen keskialueella.

DSC_6354

Toisen ongelman aiheuttaa Suomen verottaja. M2:n ostaja maksaa autostaan veroina noin 35 tuhatta euroa. Auton veroton lähtöhinta on lähellä hyvin varustellun 220i:n hintaa Suomessa. Sama ongelma koskee toki myös BMW:n kilpakumppaneita.

Reilut 80 tuhatta euroa tuntuu kuitenkin kohtuulliselta, mikäli autoa vertaa sen kilpailijoihin ja isoveljeen. M2 on selkeästi tarkemmin fokusoitu ajamista silmälläpitäen – ja se tekee siitä tämän hetken houkuttelevimman M-auton. Kyynisinkin nelivetofani harkitsee pienen tutustumisen jälkeen jälleen myös takavetoista autoa.

BMW M2 Coupé

Moottori: 2 979 cm3 R6, turboahdin (jaettu pakopesä). Teho: 272 kW (370 hv) @ 6 500 1/min. Vääntö: 465 Nm @ 1 400 – 5 560 1/min. Vaihteisto: 7-vaihteinen kaksoiskytkinvaihteisto (M DCT). Omamassa: 1 595 kg. Suorituskyky: 0-100 km/h: 4,3 s. Huippunopeus: 250 km/h. Renkaat: Edessä 245/35 R19, takana 265/35 R19, Michelin Pilot Super Sport. Kulutus ja päästöt: Yhdistetty EU-kulutus ja CO2: 7,9 l/100km ja 185 g/km. Hinta alkaen: 82 309 €

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: