BMW on itäauto

Bayerische Motoren Werke

Lyhenne sanoista Bayerische Motoren Werke ei viittaa Itä-Saksaan, mutta Freistaat Bayern ei silti kanna kunniaa merkin autonvalmistuksen ensiaskelista. Missä sitten valmistettiin ensimmäiset BMW-autot?

Oikea vastaus on luonnollisesti Eisenach. Asia joka yllättävän usein unohtuu tai jota ei haluta tiedostaa. Otsikko on toki sinällään hieman yliampuva, että Eisenach ei edes sijaitse idässä. Todellisuudessa se on huomattavasti lännempänä kuin merkin kotikaupunkina tunnettu München. Näistä Eisenach kuitenkin jäi DDR:n puolelle toisen maailmansodan jälkeen pakottaen baijerilaismerkin tuotannon Müncheniin. Ensimmäiset BMW:t luonnollisesti valmistuivat ennen toista maailmansotaa, jolloin ei ollut tietoakaan tulevasta rautaesiripusta. Kuitenkin Eisenachissa valmistettiin vielä Itä-Saksankin puolella samoja BMW -malleja. Niihin vain lätkäistiin myöhemmin punavalkoinen EMW -merkki johtuen BMW:n kiellosta käyttää kommunistikulkineissa sinivalkoista keulavaakunaa.

DSC_2846

Kaunis BMW 327/28 Sportcabriolet on upea todiste siitä, mihin Automobilwerk Eisenach oli kykeneväinen. Vuoden 1939 malli on varustettu 80-hevosvoimaisella kuusisylinterisellä rivimoottorilla. Autoa tarkastellessa ei todellakaan voi puhua huonosta laadusta. Wartburgeista tunnettu tuleva itäautojen valmistuspaikka rakensi jo ennen sotia premium-merkin mainetta. Nykyään näiden arvo on kohonnut pilviin. Sama on toki käynyt käytännössä kaikille sotaa edeltäneille arvoautoille. Harva niistä kuitenkaan jakaa historiaansa yhtä läheisesti DDR:n kanssa.

One Comment on “BMW on itäauto

  1. Päivitysilmoitus: Koeajossa Wartburg 311 | Ajakaamme.net

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: