Koeajossa Audi S1

Pieni ja pippurinen Audi S1 tuntuu teholukemiin ja kokoonsa nähden varsin arvokkaalta lähes neljänkymmenenviiden tuhannen euron hintalapullaan. Kokoluokkaa suurempi ja tehokkaampi Audi S3 on vain noin kymmenentuhatta euroa kalliimpi. Kun huomioi, että kumpaakaan näistä autoista ei osteta järjellä, saattaa asetelma muuttua täysin päälaelleen. Lukemat eivät kerro koko totuutta.

AudiS1_6837

Ulkopuolelta tarkasteltaessa Audi S1 erottuu kesymmistä sisaristaan ensimmäisenä takaspoilerin avulla. Suuret vanteet, koristellut jarrusatulat, räyhäkkä etupuskuri sekä takapuskurin diffuusori neljällä pakoputken ulostulolla jatkavat teemaa. Kyljissä majailevat quattro –tekstit kertovat nelivedon läsnäolosta. Konehuoneessa lepää kaksilitrainen TFSI-moottori 230 hevosvoiman viritysasteella, jonka vaikuttavin ominaisuus lienee 370Nm vääntö.

Siinä missä Audi R8 -urheiluauton sisusta on asiallinen, mutta hieman tylsä, tuntuu lähes vastaavalla laadulla hivelty tunnelma pikkuautossa suorastaan ylelliseltä. Laatuvaikutelma ja materiaalit ovat vähintään yhtä kokoluokkaa kalliimmasta autosta. Punaiset koristetikkaukset ja muutamat yksityiskohdat piristävät vielä sopivasti sisustaa. Näyttävänä yksityiskohtana etupenkkien taustat ovat saaneet samaa ulkoväriä sekä mustan quattro -logon. Tällä Audilla on pilke silmäkulmassa.

Rattiin hyppääminen tarkoittaa aina kytkinpolkimen painamista, sillä S1 ei ole saatavilla automaattivaihteistolla. Näinköhän Audi on oikeasti valmistanut ajajan auton. Ensimmäisenä huomion herättää kokoluokassa matala rengasmelu. Suurempi S3 ei ole tämän hiljaisempi, joten se peruste lisähinnalle voidaan unohtaa. Ohjaus kulkee hieman nykylinjaa ja todellinen tuntuma tiehen puuttuu. Se ei kuitenkaan ole huonoimmasta päästä, ja on toisaalta erittäin tarkka. Tämä yhdistettynä pieneen kokoon saakin auton tuntumaan todella ketterältä. Oikeastaan S1 tuntuu jopa lukuarvojaan kevyemmältä. Tunne saattaa osin selittyä moottorin valtavalla väännöllä, joka on tarjolla aina ja kaikkialla. Ehkä sama vääntökäyrä on osasyyllinen siihenkin, että auto tuntuu luvattua tehokkaammalta. Kulkua tuntuu piisaavan.

AudiS1_6826

Mutkainen tiepätkä varustettuna nyppylöillä ja maantierajoituksella tarjoaa Audille lopullisen tuomionsa. Manuaalivaihteisto tuo valtavasti lisäiloa. Vaikka siirtomekanismi ei tarjoa kaikkein upeinta mekaanista tuntoa, ovat liikeradat juuri sopivat, eikä laatikon toiminnassa ole mitään moitittavaa. Se tuo kuljettajalle arvokkaan lisätunteen siitä, että juuri hän käskyttää autoa seuraavaan mutkaan. Välikaasulla pari vaihdetta pienempää pykälää sisään laittaessa havahtuu moottorin ääneen. Harva moderni nelisylinterinen turbomoottori kuulostaa paremmalta. Innostus vaihdekepin hämmentämiseen vain kasvaa.

AudiS1_6858

Kaarteeseen siirryttäessä auton luonne pomppaa esiin – balanssi on mainio. S1 kulkee todella neutraalisti mutkasta toiseen. Kuljettajan tehtäväksi jää säädellä kulkua puskemisen ja yliohjaamisen välillä, juuri niin kuin pitääkin olla. Pitoa toki on niin paljon, että ratin kääntäminen haluttuun suuntaan riittää todella pitkälle. Säätyvä iskunvaimennus on auto- ja comfort -asetuksissa jämäkkä, mutta vielä siedettävän puolella. Sport-napin painallus muuttaa iskunvaimennuksen liian kovaksi katuajoon.

Alusta on siis kunnossa, mutta kuinkahan paljon siitä menee kiitosta nelivetoisuudelle? Vedon saaminen takapyörille kun pakotti samalla insinöörit suunnittelemaan koko takaripustuksen uusiksi tilanpuutteen vuoksi. S1 quattroon tiensä löytänyt monivarsituenta on teknisessä mielessä kehittyneempi, kuin  A1 käyttämä yhdystukiakseli. Merkitystä on kuitenkin vain sillä, että tämä pikkuaudi tuntuu kevyeltä, ketterältä ja tasapainoiselta.

AudiS1_6825

Nyt Ingolstadtin väki on onnistunut luomaan jännittävän ja pirteän auton. Audi S1 quattro asettelee itsensä kuitenkin hieman hankalaan kilpailuasemaan. Hauskaa hot hatchia etsivälle on selvästi edullisemmin tarjolla esimerkiksi suurempi ja tehokkaampi (saman konsernin) Seat Leon Cupra, jonka olemme jo hyväksi todenneet. Mikäli etuvedot sulkee pois hakutuloksista, löytyy edelleen esimerkiksi takavetoinen urheiluauto Toyota GT86/Subaru BRZ valintalistalta. Audi selkeästi luottaa hauskaa nelivetoista pikkuautoa etsivään väkimassaan. Heille ei parempaa vaihtoehtoa löydykään. S1 quattro tarjoaa lapsenmielistä hymyä vielä pitkään ostopäätöksen jälkeenkin. Mekin ottaisimme tämän mieluusti ajoon jälleen lumien tultua.

Moottori: 1 984 cm3 neljäsylinterinen rivimoottori Teho: 170 kW (231 hv) @ 6 000 1/min Vääntö: 370 Nm @ 1 600 1/min Vaihteisto: 6-vaihteinen manuaali Omamassa: 1415 kg Suorituskyky: 0-100 km/h: 5,9 s, Huippunopeus: 250 km/h  Renkaat: 215/40 R17 Kulutus ja päästöt: Yhdistetty EU-kulutus ja CO2: 7,1 l/100km ja 166 g/km Hinta alkaen: Audi S1 Sportback: 44 950 € (Compact Coupé alk. 43 460 €)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: