Koeajossa: Mercedes Benz A 45 AMG

AMG on tunnettu erityisesti isojen V8:en ja kahdella turboahtimella varustettujen V12-moottoreiden asentamisesta takavetoisiin Mersuihin. Tästä on seurannut kolme fiilistä nostavaa ilmiötä: melu, teho ja pito-ongelmat. Uusimmassa mallissa keulalle on kuitenkin päätynyt nelisylinterin turbomoottori ja vetokin tapahtuu neljän pyörän avulla.

A 45 saattaa olla AMG:n outolintu, mutta kilpailevilta valmistajilta löytyy kuitenkin useita vastaavia malleja. Mersu on halunnut näyttää olevansa vakavissaan, joten moottorista löytyy kaksilitraiselle tuotantoautolle muikeat 360 hevosvoimaa. Korkeaviritteinen turbomoottori tuntuu ajossa piristävältä vaihtelulta nykytrendin mukaisiin tasaisiin puurtajiin. Menohaluja tuntuu riittävän hienosti myös ylärekisterissä, mutta valitettavasti kierrosrajotin puuttuu huviin jo 6500 1/min kohdalla.

MercedesA45AMG-9

Vaikka sylinterimäärästä on jäljellä alle puolet perinteisestä, äänimaailma ei ole jäänyt AMG:ltä unohduksiin. A 45:n paukkeet vaihdoissa ja moottorijarrulla ovat keinotekoisia, mutta niiden ansiosta moottori kuulostaa yhdeltä markkinoiden parhaista nelimukisista. Valitettavasti turboahtimen vihellyksestä ei pääse nauttimaan ilman ikkunoiden avaamista. BMW:n M-sarjan kaiutinääniin verrattuna A 45 AMG painii kuitenkin aivan eri luokassa.

MercedesA45AMG-2

Mersun alusta on selkeästi jäykempi kuin kilpailijoissaan. Mutkatiellä auto toimiikin todella upeasti, eikä meno tunnu missään vaiheessa hermostuneelta. Hyvin toimiva alusta tehokkaaseen moottoriin yhdistettynä tekee autosta aidosti nopean. Alustan ulosjoustovarat ovat kuitenkin melko lyhyet, joten nypyissä kannattaa olla tarkkana. Kovan alustan kääntöpuolena mukavuus jää muita pikkusportteja huonommaksi.

Haldex-tyyppisen nelivedon ansiosta viivalta lähdetään sataseen 4,6 sekunnissa. Etuvetopainotteisen nelivedon huonona puolena autoa ei saa kääntymään kaasun avulla yhtään paremmin, vaan mutkissa auto on varsin etuvetoisen tuntuinen. Onneksi AMG on kuitenkin säätänyt alustan niin, että kovemmassa ajossa auton saa yliohjaamaan kaasua nostamalla.

MercedesA45AMG-6

Auton sisusta on yhdistelmä tavallista A-sarjaa ja korostettuja yksityiskohtia. Erityisesti ratti on muotoilultaan onnistunut ja laadukkaan tuntuinen. Sopivan ohuesta kehästä on lisäksi mukava pitää kiinni. Mersu voi myös kehuskella käyttäneensä SLS:n osia, sillä vaihdevalitsin on lainattu suoraan AMG-malliston huipulta. Hieman turhaa, mutta kieltämättä melko coolia.

MercedesA45AMG-10

Kaksilitraisen moottorin ja seitsemänvaihteisen kaksoiskytkinvaihteiston ansiosta autosta on saatu myös taloudellinen matka-ajossa. Rengasmelu on kuitenkin varsin kova, joten AMG tuntuu selkeästi kilpailijoitaan fokusoidummalta. Tarkoituksena on ollut rakentaa auto, joka on nopea suoralla, mutkissa ja radalla. On hienoa nähdä, että AMG on uskaltanut tehdä auton jossa ei ole liikaa kompromisseja. Auto tuo hyvällä tavalla mieleen Mitsubishin Evon ja Subarun WRX STI:n, jotka on myös tehty 90-prosenttisesti ajamista ajatellen.

Auton heikkous on kuitenkin sen hinta. 70 kiloeuron lähtöhinta ei ole teholuokassa ennenkuulumaton, mutta auton kokoluokka ja hot hatch -ideologia huomioiden se on varsin korkea. Varsinkin kun autoa hieman varustamalla ollaan nopeasti lähempänä sataa tuhatta.

Mercedes Benz A 45 AMG

Moottori: 1991 cmnelisylinterinen rivimoottori. Twin scroll -turboahdin (jaettu pakopesä). Teho: 265 kW (360 hv) @ 6 000 1/min. Vääntö: 450 Nm @ 2250 – 5000 1/min. Omamassa: 1555 kg. Suorituskyky:  0-100 km/h: 4,6 s. Huippunopeus: 250 km/h (rajoitettu). Renkaat:  Etu ja Taka: 235/40 R18 Kulutus ja päästöt:  Yhdistetty ja CO2:  7,1 l/100km & 165 g/km.

Hinta 20.05.2014:

A 45 AMG alkaen: 68 323,61 eur
One Comment on “Koeajossa: Mercedes Benz A 45 AMG

  1. Päivitysilmoitus: Matkan varrelta: 2014 | Ajakaamme.net

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: