Koeajossa Jaguar XJ

Autopuolella markkinointimies osuu harvoin yhtä hyvin naulan kantaan: ”Yksikään toinen auto ei näytä tai tunnu XJ:ltä.” Näillä sanoilla maahantuoja esittelee Jaguarin suurimman ja kalleimman auton. DSC_8465 Ian Callumin mukana tullutta muotoilukieltä jatkanut X351 -koodilla tunnettu XJ julkaistiin vuonna 2009, eikä yli viiden vuoden ikäisenä näytä vanhenneen päivääkään. Rohkea muotoilu suuressa autossa tuo mieleen Citroen DS:n aloittaman sarjan ranskalaisvalmistajan luksusmalleja. Niistä viimeisimmän, Citroen C6, valmistus loppui muutama vuosi sitten, eikä seuraajaa ole vieläkään julkaistu. Niiden kantama lempinimi iso kissa sopisi hyvin Jaguar XJ:lle. Sekä Jaguarin että Citroenin suuret mallit ovat myös olleet ennen kaikkea vaihtoehtoja tylsille saksalaisille. Näihin yhtäläisyydet kyllä sitten loppuvatkin.

Intiaanikulttuureissa jaguaarit ovat symboloineet sekä voimaa että valtaa. Molemmat ovat tässä autossa läsnä. Kolmelitrainen diesel saattaa tuntua ajatustasolla väärältä, sopien isoon Jaguariin kuitenkin hämmentävän hyvin. Sen tarjoama vääntö on omiaan juuri tällaiseen autoon, ja voimaa riittää ison auton kiihdyttämiseen jokaisella vaihteella. Lisäksi reilummin kiihdytettäessä sisään vaimeasti kuuluva voiman ääni on onnistunut. Pienenä miinuksena tietyllä kierrosalueella ja tietyllä kuormalla kylmällä moottorilla kuljettaja saattaa aistia pientä värinää dieselistä sisätiloihin. Myöskään dieselin tyhjäkäynti ei koskaan tule yltämään bensiinimoottorin sivistyneisyyteen. Kotimaan autovero tekee tästä dieselistä silti houkuttelevimman valinnan. XJ ei ole huomaamaton tai ujosteleva. Se jättää itsevarman ja ylellisen kuvan, minne ikinä se siirtyykään. Jaguarin omistaja ei pyytele anteeksi varallisuuttaan.

Mukavuutta hakevalle S-sarjan Mercedes-Benz on edelleen itsestäänselvä valinta. Siitä tässä ei olekaan kysymys. S-sarjassa istutaan takaoikealla, Jaguarissa kuljettajan paikalla. Ajettavuus on todella hiottu kuntoon. Ohjaus on näin suureen autoon todella onnistunut. Se on tarkka ja sillä on mukava valita suuntaa muuallakin kuin suurilla maanteillä. Iso kiitos tästä ilosta kuuluu alustalle. Se ei ole luokkansa pehmein ja mukavin, mutta tarjoaa parhaan tuntuman muuttumatta epämukavaksi. Jaguar on myös kokoisekseen kevyt. Kaikkein vaikuttavin yksittäinen piirre on siitä huolimatta auton balanssi. XJ:n voi riuhtoa rajuin ohjausliikkein mutkaan, ja se tottelee aina ripeästi ja neutraalisti. Ajettavuudeltaan se on lähempänä Porsche Panameraa kuin muita suuria edustusautoja.

Sisätilat tarjoavat luokan arvoista luksusta. Takatilat ovat riittävät, vaikka eivät luokkansa suurimmat olekaan. Kuljettajan paikalla tässä Jaguarissa halutaan kuitenkin istua. Upein yksityiskohta on koko sisätilat kiertävä puusomiste, joka on tehty yhdestä puusta ja peilikuva auton keskilinjan suhteen. Vaihteenvalitsin poikkeaa perinteisistä ratkaisuista. Keskikonsolista nouseva pyöreä valitsin toimii hienosti, ja onnistuu kyseenalaistamaan perinteisen valitsimen mielekkyyden automaattivaihteiston yhteydessä. Kosketusnäyttö on käyttöliittymältään ja grafiikoiltaan hieman vanhahtavan tuntuinen, mutta annettakoon se anteeksi. Kaksisävyinen nahkasisustus puusomisteineen on upea. Jaguarin ei tarvitse pärjätä mitattavin arvoin saksalaisille kilpailijoille, sillä se pystyy paikkaamaan minimaaliset heikkoutensa luonteella.

Kuten myös Citroenin suuret mallit, tarjoaa Jaguar XJ aimo annoksen luonnetta. Tämän auton luonne vain on täysin erilainen. Tämä iso kissa ei ole kesy. Kerran Jaguarin kynsiin jouduttuaan on vaikea päästä irti, ja juuri siitä tässä on kyse.

DSC_8479

Jaguar XJ 3.0 V6 TD 275 Luxury Business

Moottori: 2993 cm3 V6-turbodiesel Teho: 202 kW (275 hv) @ 4000 1/min Vääntö: 600 Nm @ 2 000 1/min Vaihteisto: 8-vaihteinen automaatti Omamassa: 1843 kg Suorituskyky: 0-100 km/h: 6,4 s, Huippunopeus: 250 km/h  Renkaat: Dunlop SportMaxx GT edessä: 245/50R18 ja takana: 275/45R18 Kulutus ja päästöt: Yhdistetty EU-kulutus ja CO2: 6,1 l/100km ja 159 g/km Hinta alkaen: Jaguar XJ 3.0 V6 TD 275 Luxury Business: 99889 €

One Comment on “Koeajossa Jaguar XJ

  1. Kiitos , on tämä upea kissa ! Minun 4 Jaguar (S-XF-XF-XJ) en pääse enkä halua ”kissasta” eroon ! Huippu tyylikäs , kaunis, ylellinen !

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: