GTS – Ratojen kautta kaduille

Porschen GTS-mallimerkinnällä on pitkä historia. Ensimmäisen kerran Gran Turismo Sport sanoista muodostuvaa kirjainyhdistelmää käytettiin vuonna 1963 Porsche 904 Carrera GTS:n kohdalla. Kyseessä oli keskimoottorinen kilparadoille suunniteltu urheiluauto, joka kuitenkin oli katulaillinen nykypäivän GTS-mallien tapaan.

904 Carrera GTS saavutti menestystä kilparadoilla, kun sillä voitettiin valmistajien vakioautosarjan maailmanmestaruus kahtena vuotena. Auto tuli myös tunnetuksi helposta ja tasapainoisesta käsiteltävyydestä yleisillä teillä, mikä ei varsinkaan tuohon aikaan ollut kovinkaan yleistä. 904 Carrera GTS ei kuitenkaan saanut suoranaista jatkoa mallistossa, vaan seuraava GTS-malli antoi odottaa itseään 1980-luvun alkuun. Silloin Porsche esitteli 924 Carrera GTS:n, joka oli 924 Carrera GT:n kevennetty ja tehokkaampi versio. GTS linkittyi tässäkin mallissa hyvin suoraan moottoriurheiluun, sillä 924 Carrera GT oli kilpailukäyttöön tarkoitetun 924:n homologaatiomalli. GTS painoi hieman yli 1200 kiloa ja tehoa 924 Turboon perustuvasta moottorista otettiin 245 hevosvoimaa. Tämän mallin valmistusmäärät jäivät vain muutamiin kymmeniin autoihin.

1992 esiteltiin seuraava ja ensimmäinen valtayleisölle suunnattu GTS-malli, jolla ei enää ollut suoraa kytkentää moottoriurheiluun. Kyseessä oli Porsche 928 GTS, joka oli jo 70-luvulta lähtien tuotannossa olleen 928:n viimeiseksi jäänyt versio. Auto kävi läpi joukon muutoksia, joissa muun muassa mallin V8-moottorin iskutilavuus nousi 5,0-litrasta 5,4-litraan, ja teholukema 320 hevosvoimasta 350 hevosvoimaan. Tämä malli säilyi tuotannossa vuoteen 1995 saakka, minkä jälkeen GTS-merkintä katosi Porschen mallistosta reiluksi kymmeneksi vuodeksi.

Porsche toi GTS-merkinnän takaisin vuonna 2007, kun se esitteli Cayennesta urheilullisuutta painottavan GTS-version. Tämä oli hieman yllättävä mallivalinta, koska aikaisemmin merkinnällä oli ollut läheinen suhde moottoriurheiluun.

Päätös kuitenkin osoittautua onnistuneeksi ja GTS-mallistoa laajennettiin seuraavan kerran vuonna 2011. Silloin edellisen korimallin 911, eli mallikoodiltaan 997, sai ensimmäiset GTS-versiot Carrera ja Cabriolet -mallien yhteyteen. Lisäksi samaan aikaan esiteltiin Panamera GTS kyseisen mallin faceliftin yhteydessä. Silloin Panamera S:n moottori päivitettiin downsizing-trendin mukaisesti vapaasti hengittävästä V8:sta turboahdettuun V6-moottoriin ja GTS:llä aukesi selkeä paikka S ja Turbo -mallien väliin. Panamera GTS on edelleen varustettu huikean äänimaailman tarjoavalla vapaasti hengittävällä veekasilla.

Keväällä 2014 GTS-perheeseen liittyivät Cayman ja Boxster. Autot saivat pienen tehonlisäyksen S-malleihin verrattuna, mutta useiden yksityiskohtien ja ennen kaikkea uudelleen säädetyn sporttiputkiston myötä aimo annoksen lisää fiilistä. Näiden jälkeen viime vuoden loppupuolella nykyinen 911, eli mallikoodiltaan 991, sai valikoimiinsa Carrera ja Cabriolet GTS:t. Kuluvan vuoden alkupuolella oli kolmannen korimallin eli Targan vuoro saada täydennystä mallistoonsa.

Nykyään Porschen GTS-mallisto on laajempi kuin koskaan ja se kattaa jo yhdeksän mallia. Ainoa mallistossa ilman GTS-merkintää oleva auto on Macan. GTS-merkinnän eksyminen Macanin mallistoon lienee kuitenkin vain ajan kysymys.

Kuvat: Porsche AG

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: