Koeajossa Porsche 911 Carrera GTS

Istuudun 911 Carrera GTS:n kuppipenkkiin ja käynnistän 3,8-litraisen bokserikutosen ohjauspylvään vasemmalla puolella olevasta virtalukosta. Vakiona oleva sporttiputkisto hörähtää lupaavasti ja hymy nousee kasvoilleni.

Porschen GTS-mallimerkintä juontuu autourheilusta ja mallien kerrotaan tavoittelevan puhdasta urheilullisuutta. Tavoitteina ovat erinomainen suorituskyky niin kadulla kuin radalla, hieno ja mieleenpainuva äänimaailma sekä käytännöllinen, mutta samalla esteettinen muotoilu ja muista malleista erottuvat yksityiskohdat.

911 mallistossa tätä edustaa parhaiten juuri käynnistämäni takavetoinen ja manuaalivaihteinen versio. Sporttiputkiston lisäksi GTS:n vakiovarustukseen kuuluu Sport Chrono Package, minkä myötä auto on varustettu dynaamisilla, ajotilanteeseen mukautuvilla, moottorinkiinnikkeillä sekä säädettävällä iskunvaimennuksella. Keskikonsolista löytyvät Sport ja Sport Plus -napit vaikuttavat alustan lisäksi moottorinohjaukseen sekä luistoneston toimintaan.

Ulkonäöllisesti GTS:n tunnistaa uudelleen muotoillusta etupuskurista, Aero Kit -pakettiin kuuluvista aerodynaamisemmista peileistä sekä mustista pakoputken päistä. Takavetoinen GTS eroaa Carrera S:stä myös nelivetomalleista tutulla 44 milliä leveämmällä perällä.

Penkki on säädetty kohdalleen, vyöt ovat kiinni ja ajomoodiksi on valittu Sport Plus. Lähden hitaasti lipumaan Ascarin moottoriradan varikolla edessä turva-autona toimivan 911 Turbo S:n perässä. Varikon portilla valot ovat vihreänä; nyt on lupa ajaa kovaa.

Manuaalivaihteinen auto ei pärjää suorituskyvyssä PDK:lle, mutta se tarjoaa omaa perinteistä fiilistä. Kerkeän vaihtamaan vain kakkoselle ennen ensimmäistä mutkaa. Välitykset seitsemänportaisessa laatikossa ovat pitkät ja kolmonen tulee tarpeeseen vasta nopeuden ollessa päälle 120 km/h. Seuraan turva-auton näyttämää linjaa seuraavaan mutkaan. Carrera GTS kääntyy mutkaan sisään todella nöyrästi ja seuraa ratin liikkeitä veitsenterävästi. Pirelli P Zerojen pito on vakuuttavaa ja hidastuvuus on Porschelle tyypillisesti kunnossa myös vakiojarruilla.

Parissa seuraavassa hidasvauhtisessa mutkassa on havaittavissa lievää aliohjautumista, mikäli kaasun avaa aggressiivisesti liian aikaisin. Perä pysyy tiessä kuin liimattuna ja PTV:n (Porsche Torque Vectoring) mukana tuleva tasauspyörästön lukko tuntuu toimivan. Auto on myös varustettu PDCC:llä (Porsche Dynamic Chassis Control), joka käytännössä tarkoittaa aktiivista kallistuksenvaimennusta.

Pidemmällä suoralla pääsen kelaamaan kierrosalueen pariin otteeseen läpi ja lopulta nelosella nopeutta on lähemmäs kaksi sataa. Moottorin kierrättäminen läpi kierrosalueen lähes 8000 minuuttikierrokseen on joka kerta yhtä nautinnollista. Äänimaailma on huikean monipuolinen ja kierrosalueen läpi kehittyvä. Äänen merkitystä tunnelman rakentamisessa ei voi etenkään urheilullisempien autojen kohdalla vähätellä. Tässä tapauksessa voi rehellisesti sanoa Porschen onnistuneen.

Rataa kierrettiin turva-autona toimineen 911 Turbo S:n perässä

Rataa kierrettiin turva-autona toimineen 911 Turbo S:n perässä

Alan jarruttamaan turva-auton merkin mukaisesti. Tiukan jarrutuksen aikana alaspäinvaihtoja helpottaa automaattinen revmatching, jonka toiminnasta ei löydy moitittavaa. Vaihteenvalitsin on hyvällä paikalla ja tarpeeksi lähellä rattia, jotta käsi on mahdollisimman vähän aikaa irti ohjauspyörästä. Urheiluautoon kuuluvaan tyyliin vaihteiston liikkeet ovat lyhyet ja täsmälliset.

Mutka toisensa jälkeen luottamus autoa kohtaan nousee. Kaikki toimii kuten pitääkin eikä GTS yllätä kuljettajaa missään tilanteessa. Kuppipenkki pitää loistavasti paikallaan ja tarjoaa suodattamattoman tuntuman rataan. Entistä harvemmin tarjolla oleva manuaalivaihteisto tuo mukanaan perinteistä ajamisen iloa. Ohjaus on todella tarkka ja autoa on nautinto viedä valkoisia viivoja nuollen. Ainoastaan pidon rajoilla ollessa ohjauksen toivoisi tarjoavan hieman enemmän tuntoa.

Kaikki loppuu aikanaan, myös nautinnollinen rata-aika 911 Carrera GTS:n ratissa. Kokemus vahvisti mielikuvaa GTS-malleista puhtaan urheilullisuuden vaalijoina. Samalla vahvistui käsitys siitä, että GTS on enemmän kuin pelkkä alussa lueteltu osamuutosten summa. Parhaimmillaan se tarjoaa sellaista fiilistä, mitä ei ole ruksittavissa varustelistalta.

Porsche 911 Carrera GTS

Polttomoottori: 3 800 cm3 B6 vapaasti hengittävä Teho: 316 kW (430 hv) @ 7 500 1/min. Vääntö: 440 Nm @ 5 750 1/min. Vaihteisto:7-portainen manuaaliOmamassa: 1 425 kg. Suorituskyky: 0-100 km/h: 4,4 s. Huippunopeus: 306 km/h. Renkaat: Edessä 245/35 ZR20, takana 305/30 ZR20, Pirelli P Zero Kulutus ja päästöt: Yhdistetty EU-kulutus ja CO2: 9,5 l/100km ja 223 g/km.

Hinta alkaen:
Porsche 911 Carrera GTS: 196 948 €

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: