Koeajossa BMW M235iA Performance

Noin vuosi sitten koeajossamme ollut BMW M135i ei vakuuttanut toimitustamme M-logon arvoisesti. Alustaa vaivasi turha epämääräisyys etenkin kaarteiden epätasaisuuksissa, ja neliveto teki autosta turhan neutraalin poistaen ajamisen hauskuuden. Ilman mallimerkinnän M-kirjainta ja sen mukanaan tuomia odotuksia auto olisi ollut täysin toimiva kokonaisuus.

Silloin esittämiimme toiveisiin löytyy kuitenkin ratkaisu. Se kulkee nimellä M Performance. Kyseessä on jälleenmyyjiltä Suomesta saatavien jälkiasenteisten komponenttien sarja, jotka kuitenkin ovat tehdasvalmisteisia, eivätkä siten vaikuta esimerkiksi auton takuuseen millään tavalla. Listalta löytyy kattavasti erilaisia ulkonäöllisiä ja sisustuksellisia, mutta myös auton toimintaan vaikuttavia varusteita.

M Performance osilla varustetun auton erottaa heti jo parkkipaikalla. Matala etuhelma ja uudet sivuhelmat ovat vakiota näyttävämmät. Taakse kierrettäessä löytyvät hiilikuitukoristeiset pakoputken ulostulot diffuusorin molemmin puolin. Takaluukun päällä on tyyliin sopiva hiilikuituinen ilmanohjain ja samoin peilikotelot ovat hiilikuitua. Kokonaisuuden kruunaavat näyttävät 19-tuumaiset vanteet.

Sisätiloissa jatketaan M Performance teemalla. Keskikonsolista löytyy hiilikuitua ja kojelaudasta Alcantaraa, jolla myös ohjauspyörä on päällystetty. Osittain Alcantaralla verhoillut M-Sport urheiluistuimet tarjoavat hyvän tuen joka suuntaan ja ajoasennon saa säädettyä reilujen säätövarojen myötä halutuksi.

Ja sitten niihin olennaisiin eroihin. Ensimmäinen tulee vastaan käynnistyksen yhteydessä. Turboahdettu rivikuutonen murahtaa, niin kuin sen kuuluukin. Tunnelma on täysin erilainen kuin aikaisemmin ajamassamme M135i:ssä, joka ei käytännössä kuulostanut oikein miltään.

Jo ensimmäisten metrien aikana auto antaa itsestään jämäkän vaikutelman. Alusta on myös kokenut päivityksen M Performance -osaston toimesta ja tässäkin on menty parempaan suuntaan. Huolimatta jämäkästä yleisvaikutelmasta alusta tarjoaa yllättävän mukavaa kyytiä ilman liiallista pintakovuutta, mikä olisi jossain määrin ymmärrettävissä alla olevasta rengastuksesta johtuen. Myös ohjaus tuntuu M135i:hin verrattuna paremmalta. Se on miellyttävän tarkka ja ohjausvaste on looginen. Ainoastaan tuntoa jää kaipaamaan kuten lähes kaikkien muidenkin sähkötehosteisten ohjausten kohdalla.

Voimalinja on pääosiltaan tuttu. Pellin alta löytyy kolmilitrainen ahdettu kuutoskone ja voima välitetään eteenpäin ZF:n valmistaman kahdeksanportaisen automaattivaihteiston kautta. Tämä kaksikko toimii niin sulavasti yhteen kuin aina ennenkin. Automaattivaihteisto on saatu toimimaan hienon moottorin parina niin viiveettä ja käsin vaihdettaessa nopeasti, ettei manuaalivaihteistoa juurikaan jää kaipaamaan edes fiiliksen takia.

Mutkaisemmalle tielle lähdettäessä hymy levenee entisestään. Moottori vetää nöyrästi ja huipputehon alueella menoa riittää urheilullisempiinkin tarpeisiin. Vaihteistoa on ilo käyttää ratin takaa löytyvillä vaihtovivuilla. Takavetoisen ajettavuutta auttaa huomattavasti niin ikään lisävarustelistalta poimittu tasauspyörästön lukko. Taka-akselin pito on todella vakuuttava ja pidon rajoilla käytös on erittäin looginen.

Alusta nielee epätasaisuudet hämmästyttävällä tavalla ja huonokuntoisetkin pätkät taittuvat huomaamatta. M135i:n kaltaista epämääräistä perän liikehdintää kaarteissa ei ole ollenkaan havaittavissa. Kokonaisuudessaan ajettavuus on nyt sellainen kuin M-kirjaimellisessa BMW:ssä pitääkin olla.

Äänimaailma on nykypäivään harvinaisen nautinnollinen. Se kehittyy läpi kierrosalueen matalasta jopa kasimaisesta murinasta perinteisen kuutosmaiseksi soundiksi ylärekisterissä. Vaikka tässäkin on hyödynnetty useiden valmistajien käyttämää äänentuottoa kaiuttimista, se ei kuulostaa mitenkään häiritsevältä. Ja erona moniin vakioputkistoihin, tämä antaa kuulua itsestään myös kunnolla ulospäin. Sopivasti pienemmälle vaihtamalla ja moottorijarrutusta hyödyntämällä putkistosta kuuluu myös nautinnollista pauketta.

BMW M235i Performance on juuri sitä, mitä odotimme vuosi sitten M135i:ltä. Se on kompaktin kokonainen, sopivan tehokas ja ripeä, mutta samalla myös täysin arkikäyttöinen auto. Ero vakiovarusteiseen autoon on yllättävän suuri. Hauskuudessaan M235i peittoaa muistikuvien perusteella jopa isoveli M4:n, sillä 2-sarjalainen on huomattavasti helpommin lähestyttävä ja arkiajossa helpommin nautittava. Mikäli on harkitsemassa tällaista BMW:n pikkusporttia, voin varauksetta suositella lisävarusteiksi urheilualustaa, lukkoperää ja sporttiputkistoa. Silloin on luvassa todellista ajamisen iloa.

BMW M235iA

Polttomoottori: 2 979 cm3 R6 turboahdettu Teho: 240 kW (326 hv) @ 5 800 – 6 000 1/min. Vääntö: 450 Nm @ 1 300 – 4 500 1/min. Vaihteisto: 8-portainen automaatti Omamassa: 1 530 kg. Suorituskyky: 0-100 km/h: 4,8 s. Huippunopeus: 250 km/h. Renkaat: Edessä 225/35 ZR19, takana 245/30 ZR19, Pirelli P Zero Kulutus ja päästöt: Yhdistetty EU-kulutus ja CO2: 7,6 l/100km ja 176 g/km.

Hinta alkaen: 67 495 €
Hinta M Performance varusteilla: 94 952 €

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: