Koeajossa Ford Mustang 5.0 V8 GT

Ford Mustang V8 GT

Ford Mustang on vuosikymmenten varrella kerännyt itseensä melkoisen määrän mielikuvia. Monilla pyörivät ajatuksissa 1960-luvun loppupuolen klassiset fastbackit, road moviet ja surffirokki. Toisaalta mieleen saattavat tulla myös Mustangin väsyneet välivuodet, jolloin kyse oli lähinnä autovuokraamoiden suosikista. Oli mielikuva mikä hyvänsä, tätä jäykällä taka-akselilla varustettua suorien teiden kruiseria nähtiin lähinnä Yhdysvalloissa ja elokuvissa.

Nyt vuorossa oleva kuudes sukupolvi jatkaa viidennen sukupolven linjalla, palauttaen Mustangia henkisesti lähemmäs imagoaan. Uudistukset ovat kuitenkin suorastaan rohkeita. Mustang saapuu vihdoinkin Eurooppaan peräti kahden moottorivaihtoehdon voimin, pienemmän koneen ollessa turboahdettu nelisylinterinen. Taka-akselikin on nykyisin erillisjousitettu. Onko villihevonen kesyyntynyt täysin?

Mustangin uudistumisessa on kyse teknisten uutuuksien lisäksi vanhaan viittaamisesta. Ulkomuodosta löytyykin erehtymättömästi sukunäköä. Suunnittelutiimi on käyttänyt paljon aikaa vanhojen sukupolvien analysointiin ja viittaa menneeseen lukuisilla yksityiskohdilla takavaloista mittariston syvennyksiin. Tulos on kuitenkin hyvällä maulla toteutettu eikä sorru mauttomaan retroiluun.

Mustangin sisustaa ihmetellessä täytyy muistaa vanhojen vitsien lisäksi auton hinta. Halvat muoviosat ymmärtää paremmin, kun miettii rahalla saatavan auton metri- ja hevosvoimamäärää. Myöskään varustetasossa ei ole valittamista, vaikka uusimmat ajoavustimet loistavatkin poissaolollaan. Erityismaininta kuitenkin V8-mallien vakiovarusteiselle Line Lock -toiminnolle, jolla voi lämmittää renkaat varttimailia varten. Lisävarusteisista Recaron istuimista löytää kuitenkin sopivan asennon maantielaivan ohjastamiseen, konepellissä olevien pokkausten muistuttaessa kuskia pitkästä keulasta. Takapenkkiä ei tyypilliseen tapaan voi suositella kuin pienijalkaisille, silloinkin lähinnä lyhyitä matkoja varten.

GT-mallissa keulan alla sykkii viisilitrainen V8, joka tuottaa 418 hevosvoimaa. Moottori ei ole viimeisintä huutoa teknisesti, sillä esimerkiksi suoraruiskutus jää uupumaan. Vanhaan liittoon viittaava kone tuo autolle kuitenkin juuri sitä luonnetta, mitä se kaipaa. Mallimerkinnän myötä myös jarrut ja alusta saavat lisää rautaa voiman hallintaan.

Erillisjousitetusta taka-akselista huolimatta Mustang ei ole vieläkään mutkateiden sankari. Osaltaan tämä johtuu auton koosta, osaltaan ohjauksesta. Nykyaikaisen tunnoton ohjaus on kyllä tarkka ja yllättävän nopea työkalu auton sijoittamiseen, mutta ei tarjoa suuria ajoelämyksiä. Onneksi kuusivaihteinen manuaalivaihteisto on erinomainen ja sillä saa kaivettua veekasista haluamansa soundin esiin. Tyhjäkäynnin tuntumassa tarjolla on laiskahko lotkotus, kunnes soundi muuttuu kierrosten myötä murinan kautta ärjynnäksi. Jarrut vastaavat menohaluja, mutta eivät tarjoa nekään suuria elämyksiä.

Mustang ajokuvaAlustan suunnittelussa on huomattavissa jälleen auton leppoisa matkaluonne, sillä jousituksen painopiste on enemmän mukavuuden kuin ajettavuuden puolella. Huomioitavaa on kuitenkin, että alusta käyttäytyy arvattavasti ja GT-malli on pienempiä sisariaan jäykempi ajotuntumaltaan. Omalta osaltaan hallittavuuteen liittyy tasauspyörästön lukko, joka on ilahduttavasti vakiovarusteinen Mustangissa.

Auton saa myös halutessaan avokattoisena, eikä se ole huono vaihtoehto Mussen kruisailuluonne huomioiden. Ilmavirran pyörteily häiritsee vasta autobahnin kovissa vauhdeissa ja puuttuva korin vääntöjäykkyys ei ole ongelma sellaisessa ajossa, johon Mustang todella on suunniteltu. Sen sijaan 2,3-litraisen nelisylinterinen EcoBoost kannattaa jättää hinnastoon, sillä vaikka tehojen puolesta nöyrästi vääntävä turbokone olisi oivallinen ratkaisu käyttöautoksi tulevaan Mustangiin, jättää turbodieselmäinen vihellys kylmäksi kuin Alaska. Samanlaisista luvuista huolimatta 1980-luvun Mustang SVO ei ole syntynyt uudelleen EcoBoostina.

Mustang fleetViivan alle jää 4,7 metriä amerikkalaista kruiseria, jolle ei löydy Euroopasta luontaisia kilpailijoita. Mustangilla liikkuminen on aina teatraalista, joten parhaimmillaan auto on kirkkaissa väreissä. Ihailtavaa on myös auton konstailemattomuus: poniauto ei yritäkään tarjota muuta kuin V8:n murinaa ja nautiskelua. Ideaalisinta Mustangille on se, että tie osoittaa suoraan horisonttiin ja kalenteri on tyhjä. Jos elämäänsä mielii hiukan kapinaa, amerikkalaista dineria ja paraatimarssia, on Mustangia vaikea sivuuttaa.

Mustang ja puu

Uusi Ford Mustang – Ford Suomi

Moottori: 4 951 cm3 vapaastihengittävä V8. Teho: 310 kW (418 hv) @ 6 500 1/min Vääntö: 530 Nm @ 4 250 1/min Vaihteisto: 6-portainen manuaalivaihteisto Vetotapa: takaveto, tasauspyörästön lukko Omamassa: 1 720 kg. Suorituskyky: 0-100 km/h: 4,8 s. Huippunopeus: 250 km/h (rajoitettu). Renkaat:  Pirelli P Zero, edessä 255/40 R19, takana 275/40 R19 Kulutus ja päästöt: Yhdistetty EU-kulutus ja CO2: 13,5 l/100km ja 299 g/km

Hinnat:
Ford Mustang 5.0 V8 GT Fastback: alkaen 79 915,92 €

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: