Koeajossa Audi RS 3

Audin S ja RS-mallistoa on vaivannut jo pitkään tietynlainen kliinisyys. Suoralla suorituskyky on ollut kunnossa nelivedon ja tehokkaiden moottoreiden ansiosta. Moni jää kuitenkin kaipaamaan jotain erikoisempaa malliston keskihinnan ollessa sadan tuhannen euron yläpuolella. Jotain, mikä saa jokaisen ajokerran tuntumaan auton koko kalliin hinnan arvoiselta. Uusi RS 3 onnistuu tässä erinomaisesti.

DSC_1448

Osa RS 3:n karismasta kuuluu viisisylinteriselle moottorille. Ratkaisu on alun perin lähtöisin merkin 80-luvun ralliautoista, joten myös Audin 90-luvulla alkanut S ja RS-mallisto käytti tätä erikoista moottorikonfiguraatiota. Viisisylinterinen osoittautui erittäin kestäväksi virityskäyttöä ajatellen, joten moni harrastaja on löytänyt suosikkinsa vanhoista 2,2-litraisista moottoreista. Osa kiitoksesta kuuluu varmasti moottorin kestävyydelle, mutta uniikin äänimaailman merkitystä ei voi vähätellä.

Myös Audi on vihdoin ymmärtänyt viisisylinterisen moottorin koko potentiaalin. Pakoputkiston läpät avattuna RS 3:n ääniraita tuo elävästi mieleen 80-luvun ralliautot paukkeineen. Alakierroksilla ja keskialueella viisisylinterisen tuttu kurnutus muuttuu yläkierrosten karjunnaksi ja kokonaisuus on suorastaan lumoavaa kuunneltavaa. Valitettavasti kakkosvaihteesta eteenpäin putkiston läpät aukeavat vasta 3 500 kierroksen jälkeen, joten äänimaailmasta nauttiessa ajotapa on hyvin epätaloudellinen. Kaksoiskytkinvaihteiston toiminta on vihdoin ihailtavaa – manuaalitilassa vaihteisto ei vaihda itsekseen alas eikä ylös.

DSC_1480

Valitettavasti ajettavuuden puolella ei ole päästy korkealla sijaitsevan Hot hatch -riman yli. Suoralla tiellä nelivetoinen auto ampaisee vauhtiin upeasti, josta kertoo reilun neljän sekunnin kiihtyvyys sataseen. Neliveto tarjoaa myös huikean pidon mutkissa, mutta edellistä mallia vaivannut aliohjautuminen on edelleenkin esillä.

Lähes 370 hevosvoimaisen nelivetoauton olettaisi hönkäisevän tiukasta mutkasta ulos nelipyöräluisussa, mutta näin ei kuitenkaan tapahdu. Yksikään renkaista ei menetä pitoaan asfaltilla korkeasta tehosta huolimatta. On mahdollista, että Audi käyttää sähköistä lapsenvahtia, vaikka ajonvakautus olisi kytketty pois päältä. Auto siis seuraa ajolinjaa hyvinkin nöyrästi ja nopeasti, mutta fiilis jää varsin kauaksi vanhempien tehokkaiden nelivetoautojen ajokäytöksestä.

Puuttuvia urheiluauton ajo-ominaisuuksia korvaa auton monikäyttöisyys ja mukavuus. Sisusta on Audia parhaimmillaan – timanttikuvioidut urheiluistuimet näyttävät ja tuntuvat upeilta. Mukavan laajoilla säädöillä ajoasennon saa kohdalleen kuljettajan pituudesta riippumatta. Pakoputkiston läpät sulkemalla myös moottori vaimenee, ja auto muuttuu mukavaksi matkakumppaniksi.

Mukavuudesta päästäänkin tärkeimpään kysymykseen: tuoko yli 20 000 euron hintainen R-kirjain tarpeeksi lisää tavalliseen S3:n verrattuna?

Vastaus on kyllä ja ei.

Ajo-ominaisuuksien ja pelkän suorituskykyeron perusteella RS 3 ei ole hintaeron arvoinen. Viisisylinterisen moottorin äänimaailma ja fiilis tekevät kuitenkin autosta erikoisen. Tarpeeksi erikoisen nauttiakseen jokaisesta ajokerrasta.

Audi RS 3 Sportback 2,5 TFSI S tronic Moottori: 2 480 cm3 rivi-5, turboahdin. Teho: 270 kW (367 hv) @ 5 500 – 6 800 1/min. Vääntö: 465 Nm @ 1 625 – 5 500 1/min. Vaihteisto: 7-vaihteinen kaksoiskytkinautomaatti. Omamassa: 1 595 kg. Suorituskyky: 0-100 km/h: 4,3 s, huippunopeus: 280 km/h. Renkaat: edessä 255/30 R19, takana 235/35 R19 Pirelli P-Zero. Päästöt: Yhdistetty EU-kulutus ja CO2: 8,3 l/100km ja 189 g/km. Hinta alkaen: 79 987 €

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: