Ajamisen uusi nousu

Viimeisen kymmenen vuoden aikana World Car of the Year (WCOTY) palkinto on tipahtanut monille taloudellisille ja tavanomaisille autoille. Voittajalistalta löytyy esimerkiksi Volkswagen Up!, Nissan Leaf ja Mazda 2.

Tänä vuonna finalistikolmikossa oli Mercedes-Benzin trendikäs GLC -maasturi, Audin upea mutta tavanomainen A4 ja Mazdan ajamisesta nauttivalle suunniteltu MX-5.

Voittajaksi näistä selviytyi yllättäen Mazda MX-5, sekä World Car of the Year että World Car design of the Year -luokissa. Tämä kertoo toki vain tuomaristossa istuvien autotoimittajien näkemyksistä.

Se ei kuitenkaan muuta totuutta – uusi MX-5 on autona mainiosti onnistunut. Se on hyvin tasapainoinen ajaa, ja nostaa ajamisen autolla liikkumisen pääosaan. Voitto WCOTY-kilpailussa sytyttää toivonkipinän – ehkä ajettavuudeltaan upeille uusille autoille on vielä kysyntää?

2000-luvun trendien myötä järkihintaisten ajajan autojen luokka on kutistunut valitettavan pieneksi. Luokan autot voi laskea yhden käden sormin – tarjolla on Toyota GT-86, Subaru BRZ sekä uusi Mazda MX-5. Mazdankin hinta nousee Suomeen tuotavien autojen korkean varustelutason takia lähelle 40 tuhatta euroa. Korkea ostohinta tekee asetelmasta haastavan. Harrasteauton ostajalle hinta nousee kipurajan yläpuolelle, ja toisaalta pääasiallisena kulkupelinä ajajan autoksi suunniteltu coupé tai avo on selkeä kompromissi.

Ford Focus RS

Toivo kuitenkin elää. Huhu kertoo, että uutta nelivetoista Ford Focus RS:ää on ennakkomyyty Suomeen yli 80 kappaletta. Voisiko uudesta Focuksesta olla historiaan jääneen ralliautoluokan jatkajaksi?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: