Wankelmoottori ei kuollut

Kuvan upea auto on muotoilututkielma RX-VISION, joka toivottavasti kertoo Mazdan tulevista linjoista. Tärkeämpää on kuitenkin, että konseptin voimanlähteenä toimivan Skyactive-R -moottorin on kerrottu olevan wankel. Kiertomäntämoottori näytti jäävän historiaan Mazda RX-8 tuotannon loputtua vuonna 2012. Onneksi näin ei ole.
mazda_turboRotary

Mazda on jättänyt patenttihakemuksen uudentyyppiselle turboahdetulle wankelmoottorille. Käänteentekevää tässä voimalaitoksissa aikaisempiin verrattuna on sen imu- ja pakopuolen sijainti. Mazda on ikäänkuin kääntänyt koneen ylösalaisin. Näin ollen pakokanava sijaitsee moottorin yläreunassa, josta pakokaasut virtaavat moottorin päälle sijoitettuun turboahtimeen. Vastaavasti imukanava sijaitsee alempana kammiota.

Kehittäjänsä, Felix Wankelin, nimeä kantava moottorikonstruktio omaa hieman huonon maineen luotettavuusongelmien ja korkean polttoaineenkulutuksen vuoksi. Vastaavasti etuna on työtahtien määrä moottorin pyörähdyskierrosta kohti. Tämän ansiosta wankelmoottori tuottaa enemmän tehoa ja vääntöä tilavuusyksikköä kohden.

Mazda787B
Toivottavasti tuleva tuote korjaa aikaisempien moottoreiden ongelmia ja korostaa vahvuuksia, sillä mekaanisesti yksinkertainen ja kompakti moottorikonstruktio olisi erinomainen vaihtoehto laajamittaisempaankin käyttöön. Lisäksi nelikammioinen wankel kiidätti Mazdan 787B -mallin Le Mans 24h- kilpailun voittoon vuonna 1991. Toivottavasti kiertomäntämoottorin sinfoniaa kuulee jatkossa yhä useammin myös tavallisessa tieliikenteessä.


Kuvat Mazda/USPTO

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: