Koeajossa Mercedes-Benz A 250 4Matic A

Mercedes-Benz A-sarja tunnelissa / Kuva: Markus Markkanen

Heinäkuun 24. päivä vuonna 2012 Valmet Automotive yllätti. Vain reilu vuosi Porsche Boxsterin ja Caymanin tuotannon päättymisen jälkeen ilmoitti Uudenkaupungin autotehdas uudesta yhteistyöstä stuttgartilaisen autonvalmistajan kanssa, tosin tällä kertaa merkkinä oli Mercedes-Benz. Futuristisen sähköauto Fisker Karman flopattua lähinnä poliittisista syistä ei Valmet Automotive varmasti olisi voinut toivoa perinteistä premium-perheautoa varmempaa tuotetta.

Vaikka viisiovisena perheautona uusi A ei ole urheiluauto, päätimme silti tutustua siihen lähemmin. Onhan kyseessä merkittävin kotimainen henkilöauto sitten nostalgisten Saabien. Porsche Boxstereista ja Caymaneistä jäi maahamme vain valitettavan pieni osa tuotannosta.

Kolmannessa sukupolvessaan Mercedes-Benz A-sarja on muuttunut kompaktista kaupunkitila-autosta normaaliksi viisioviseksi pystyperäksi. Irtiottoa aiempiin A-sarjoihin korostaa entisestään korin rohkean kurvikas muotoilu, joka tuskin olisi läpäissyt Mersun vielä kymmenen vuotta sitten harrastamaa konservatiivista linjaa. Valitettavasti koeajoauton valkoinen väri, peruspuskurit ja talvirengastuksen tuoma maltillinen vannekoko eivät aivan tuo A:n parhaita esteettisiä puolia esiin.

Modernin korin perusratkaisut ovat autoluokalle tyypillisiä: edessä MacPherson-joustintuet ja takana erillisjousitus. Nelisylinterinen kaksilitrainen turbomoottori on asennettu poikittain, onhan valtaosa A-malleista etuvetoisia. Aina neljällä pyörällä raapivan A45 AMG:n lisäksi myös A250 on mahdollista tilata 4Matic-nelivedolla. Taakse vietävää vetoa varten voima otetaan ulos etutasauspyörästön akselilta, josta veto välittyy kardaania pitkin takatasauspyörästölle. Sen yhteyteen on asennettu sähköhydraulisesti ohjattu monilevykytkin VAG-konsernin käyttämän Haldexin tapaan. A etenee normaaliajossa etuvetoisena, mutta tarvittaessa neliveto kytkeytyy lähes kuljettajan huomaamatta. Talviliukkaudesta nautiskelijoille tiedoksi: ajonvakautusta ei saa pois päältä.

Neliveto tarjoaa mielenkiintoisen anekdootin tarinaan: kylkiä koristavista Made in Finland -teippauksista huolimatta ajetun yksilön laadukas viimeistely ei ole Uudenkaupungin työntekijöiden taidonnäytettä. Kaikki nelivetoiset yksilöt nimittäin tehdään Saksassa. Ei kuitenkaan anneta tarinan pienen kauneusvirheen vaikuttaa itse autoon.

Arkiajossa A on näppärä auto, jossa monet isommista Mercedeksen malleista tutut yksityiskohdat helpoittavat elämää. Automaattivaihteistoa käytetään ohjauspyörän oikealla puolella olevasta viiksestä, tottumisen jälkeen paikka on kätevä ja käyttö intuitiivista. Vakionopeudensäädin toimii vastaavalla tavalla ratin vasemmalla laidalla, ja mikä parasta, se on aina päällä. Miksi niin monissa autoissa tarvitsee aina kytkeä cruise erikseen päälle? Liikennevaloissa taas arvostaa paikallaanpitotoimintoa, joka aktivoituu painamalla jarrua aavistuksen normaalia voimakkaammin. Kun pieniä yksityiskohtia on tarpeeksi paljon, alkavat ne vaikuttaa merkittävästi kokonaisuuden miellyttävyyteen.

A-sarjassa on sisällä kohtalaisesti tilaa, mutta korkea kojelauta ja suhteellisen matala katto luovat hyvin tyköistyvän tunnelman. Joku voisi käyttää termiä klaustrofobinen, mutta kyse on mielipideasioista. Pysäköintitutkien ja peruutuskameran ansiosta navigointi kuitenkin sujuu ongelmitta ahtaampiinkin paikkoihin. Koeajoauton sportti-istuimet ansaitsevat raippaa. Selkänoja on jopa aavistuksen turhan kapea, ja sen kohtalainen sivuttaistuki menee täysin hukkaan laimeasti muotoillun ja nurkistaan ylipehmeän istuinosan kanssa. Myös ristiseläntuki on laimea, ja säädettävästä ristiseläntuesta pyydetään lisähintaa.

Keskellä kojelautaa on  kiinteästi asennettu näyttö, joka vaikuttaa hieman jälkiasenteiselta. Vanhanaikaisuutta lisää kehysten paksut raamit: itse näyttö ei ole vakiovarusteisena järin suuri (5,8″). Käyttöliittymältään järjestelmä on toimiva, mutta intuitiivisuudessa ja yleisessä ilmeessä jäädään BMW:n iDrivesta ja Audin MMi:stä jälkeen. Lisävarusteinen Becker Map Pilot -navigaattori käyttää samaa näyttöä, ja sen käyttöliittymä ja graafinen ilme ovat tuulahdus menneiltä vuosikymmeniltä. Kallis ja monipuolinen Comand Online -multimediajärjestelmä tuo 7″ näytön ja paremmin kokonaisuuteen integroidun navin.

Kahden edellisen A-sarjan tila-automaisen muotoilun ja ajettavuuden jälkeen kolmas sukupolvi on selkeä irtiotto. Ulkonäön kehitys ulottuu myös pintaa syvemmälle: muutos A:n ajettavuudessa on merkittävä. Kuka olisi kymmenen vuotta sitten sanonut, että Mersussa on luokkansa paras ohjaustuntuma? Stuttgartilaismerkin hammastangon yhteyteen asennetun sähkömoottorin avulla tehostettu ohjaus vakuuttaa: vaste on luonnollinen ja ohjauksesta puuttuu usein havaittu keinotekoinen tahmeus. Maininnan arvoista on, että testiyksilön alla pyörivät ohjauksen herkimpiä piirteitä suodattavat nastarenkaat.

Töyssyissä alustasta kantautuvat äänet antavat jämäkän ja laadukkaan laatuvaikutelman. Aivan pelkällä etäisellä äänellä ei kuitenkaan selvitä, kovahkon jousistuksen takia myös takapuoli saa osansa. Toisaalta mutkaisemmankaan tien epätasaisuudet eivät A:n kulkuun vaikuta, jouset kantavat korin kuorman ja iskunvaimennus suodattaa töyssyt pitäen korin liikkeet  kurissa. Jämäkkyydelle saa siis myös vastinetta. Etuvetoperustasta huolimatta balanssi vaikuttaa hyvälle, ja ajolinjaa pystyy ohjaamaan kaasulla. Kesärenkailla A250 yllättänee monet mutkapätkällä BlueEfficiency-versionakin, mutta lisärahalla auto on tarjolla agressiivisemmilla etuakselin pyöränkulmilla ja maukkaalla korisarjalla varustettuna  Sportina.

Numeroiden valossa A250 4Maticin kulun pitäisi olla tyydyttävää myös mutkien välillä. Kaksilitraisen turbon 211 hevosvoimaa kyllä liikuttaa autoa vaivatta, mutta yläkierroksilla moottori on hieman hengetön ja käyntiääni on raaka. Mercedeksen omaa tuotantoa oleva seitsenvaihteinen kaksoiskytkinvaihteisto toimii taajama-ajossa mainiosti. Toisin kuin VAG-konsernin tuplakytkinlaatikot, A:n kaasunkäyttöä ei tarvitse varoa välttääkseen nykäyksettömän liikkeellelähdön. Vaihteiston pystyy kuitenkin yllättämään kesken rauhallisen rullauksen, jolloin varomaton kaasunpainallus voi johtaa pieneen nykäykseen. Muuten laatikkoa on vaikea moittia. Ajossa se vaihtaa pehmeästi ja hyödyntää erinomaisesti moottorin mainiota alavääntöä (350 Nm @ 1200 – 4000 1/min). Ratin vaihtolapojen viive on kyllä huomattava, mutta käyttääkö niitä kukaan perheautossa?

Koska A250 4Matic on muutenkin Ajakaamme.netin normaalilinjasta poikkeava auto, käymme muiden vastuullisten automedioiden tapaan läpi myös turvallisuuspuolen. Siinä nimittäin A-sarjalla ei ole mitään kainosteltavaa: mm. normaali viisi tähteä EuroNCAPista, seitsemän turvatyynyä ja peräänajovaroitin ovat vakiovarusteina. Rahalla saa lisää aktiivista turvallisuutta, mm. paremmat ajovalot ja vaaran uhatessa matkustajien suojaa optimoivan Pre-Safe -järjestelmän.

Perusautona A-sarja vakuuttaa. Sen ajettavuus enemmän kuin lunastaa huomiotaherättävän ulkonäön vaatimukset, eikä käyttöominaisuuksissa ole valittamista. Malliversiona alkaen  48 857 euroa maksava A250 Blue Efficiency 4Matic ei kuitenkaan olisi oma vaihtoehtoni. Hinta karkaa turhan korkealle auton muuttumatta halvemmista versioista sen erikoisemmaksi: matkaa A45 AMG:hen on yhtä paljon ominaisuuksissa ja kuin euroissa. Pienemmän moottorin ja etuvedon myötä järkevämmäksi muuttuva hinta tekee A:sta kuitenkin varteenotettavan vaihtoehdon näppäränkokoista premiumkäyttöautoa etsivälle. Ja silloin auton saa myös oikeasti kotimaisena tuotteena.

Mercedes-Benz A250 4MaticMercedes Benz A250 4Matic 2013

 • Tekniset tiedot:
  • Moottori:
   • Rakenne: 1991 cm3 nelisylinterinen turboahdettu ottomoottori, suoraruiskutus.
   • Teho: 155 kw (211 hv) @ 5500 1/min
   • Vääntömomentti: 350 Nm @ 1200 – 4000 1/min
  • Vaihteisto: Seitsemänvaihteinen kaksoiskytkinvaihteisto
 • Suorituskyky:
   • 0-100 km/h: 6,6s
   • Huippunopeus: 240 km/h
 • Kulutus:
  • Kaupunki: 8,3 – 8,4 l/100km
  • Maantie: 4,9 – 5,0 l/100km
  • Yhdistetty: 6,1 – 6,2 l/100km
 • CO2-päästöt: 143 – 145 g/km
 • Mitat:
  • Pituus: 4 292 mm
  • Leveys: 1 780 mm
  • Korkeus: 1 433 mm
  • Omapaino: 1 445 kg
 • Hinnat: (11.11.2013):
  • A-sarja alkaen: 26 981 eur
  • A 250 4Matic A alkaen: 48 856,78 eur
  • Koeajoyksilö lisävarustein: 64 024  eur

Lisätietoa: A-sarja mercedes-benz.fi:ssä

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: