Koeajossa Alpina B10 V8

Alpina B10 V8 koeajo

Jeeves, miksi tämä nahkasohva liikkuu pimeällä metsätiellä?

Ja missä me edes olemme? Pimeä sivutie tuntuu kulkevan takapihojen ja hiekkakuoppien kautta. Viereisellä aukealla palaa kokko, jonka luota poistuu nopeasti auto. Miksi ihmeessä tämän autobaanojen kasvatin koeajo on vienyt meidät metsäpolulle?

Mutta hyvän hovimestarin tavoin Alpina ei protestoi. Se suhtautuu kuljettajan pyyntöihin korkeintaan hiukan kummeksuen, ennen kuin toteaa “Very good, sir.” ja ryhtyy tehtävän virheettömään suorittamiseen.

Alpina B10 V8 koeajoBMW-virityspajana tunnettu Alpina pitää majaansa Buchloen kaupungissa, vain kivenheiton päässä Münchenistä. Värikkäiden vaiheiden kautta yritys lähti 1960-luvulla mukaan naapurikaupungin autojen viritystoimintaan. Nälkä kasvoi syödessä, ja niinpä tehdas alkoi lopulta myydä kokonaan mieleisekseen muokkaamia automalleja. 1970-luvun lopusta jopa saksalainen TÜV on tunnustanut Alpinan omaksi automerkikseen. Alpinan takana on koko BMW:n huolto- ja takuuverkosto, eli luotto naapurien työhön on kova.

Verrattuna BMW:n omiin M-malleihin Alpinan mallit tarjoavat usein samantyyppistä suorituskykyä, korostaen kuitenkin mukavuutta ja luksusta äärimmäisen terävyyden sijaan.

Alpina B10 V8 koeajo detailiAlpina B10 V8:n pohjana on tässä E39-korimallin inkarnaatiossa toiminut bemarin 286-hevosvoimainen 540i. Buchloen porukan pyynnöstä kasikone on tehty normaalia 4,4 litraista suurempana, nyt 4,6 litraisena. Vanhan koulukunnan mukaisesti viritykset jatkuvat sylinterinkansissa, nokka-akseleissa ja kampiakselissa, ja kokonaisuus on kruunattu Mahlen männillä. Tässä vuoden 1997 autossa tehoja on 340 hv (470 Nm), myöhemmissä malleissa aina V8 S:n 375 hv asti.

Arvokkuutta liikkumiseen tuovat Alpinan spekseihin säädetty ZF:n viisipykäläinen automaattilaatikko, päivitetyt iskunvaimentimet ja vakaajat sekä Alpinan hienovaraisesti ehostama ulkopuoli. Erityisesti tiheäpuolaiset vanteet ovat tehtaan tunnusmerkkejä. Auton sisusta jatkaa samalla hillityn parantelun linjalla. Jalopuu on oikeaa puuta, nahka nahkaa, ompeleet kauniita, ja kulku epämääräisillä kinttupoluillakin suorastaan yleellistä.

Alpina B10 V8 koeajo detailiOvatko Alpinan ihmiset sitten kesyttäneet ajamisen ilon pehmeäksi taksiksi? Ennättääkö johtokunta aloittaa kokouksensa ilman sinua? Ei suinkaan. Ohjauksen vaste sopii mielikuvaan auton koosta, ja ratin kautta välittyy tarpeeksi tuntumaa kertomaan siitä mitä renkaat tekevät ja miten paljon pitoa on tarjolla. Jousitus tukee etenemistä ja tuntuu lähes immuunilta tien epätasaisuuksille. Oikealla jalalla voi annostella haluamansa määrän menohalua ja murinaa, ja ohjauspyörän napeilla saa otettua automaattivaihteistoa niskasta kiinni.  Vaihteisto painottaa selkeästi pehmeyttä ennen ripeyttä, mutta tehoa tuntuu riittävän vaikka sitä hiukan haaskaisikin. Jos B10 maksaisi ravintolalaskua, se jättäisi reilun juomarahan.

Johtokunnan kokouksen jälkeen voi kotimatkan suorittaa täydellisessä rauhassa. Tavallisen tiistain osuessa kohdalle B10 näyttäytyy normaalina vitossarjalaisena, joten arkijärkeäkin löytyy viiden paikan ja asiallisen tavaratilan verran. Kuskin paikalle istuessa tuntee, miten auto nostaa osan arkipäivän taakasta pois hartioilta ja hetkeksi tasainen harmaa väistyy. Nämä penkit eivät kalpenisi olohuoneessakaan.

Alpina B10 V8 koeajoAutoihin kohdistetaan eri hetkinä erilaisia vaatimuksia, aina rantabulevardeista roadtrippeihin ja muuttokuormista mökkireissuihin. Unelma-autotallissa olisikin oma autonsa jokaiseen tilanteeseen. Mutta jos vaatimukset käytettävyydestä, matkustusmukavuudesta sekä mutkateiden ajonautinnosta tiivistää yhteen autoon, on Alpina B10 V8 erittäin hyvä valinta.

Internetissä:

Jeremy Clarkson jorisee omiaan Alpina B10:stä vuonna 2000

Evo-lehden kestotesti Alpina B10 V8:sta

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: