On any given Sunday

Mihin sijottaisit kymmenkunta noin 300-hevosvoimaista nelivetoa talvisena sunnuntaipäivänä? Emme jääneet miettimään oikeaa vastausta, vaan suuntasimme jääradalle.

Matkaan lähdettiin Mitsubishin Lancer Evolution III:lla ja Subarun Legacy 3.0R Spec B:llä. Radalla Legacyn muutamaa vuotta vanhemmat renkaat osottautuivat jääpidoltaan jonkin verran Mitsun Michelinejä huonommaksi, mutta kuskeilla oli silti vähintäänkin hauskaa.

_MG_8763

Muutamien opettelukierrosten jälkeen radan pari vaikeinta mutkaa muuttuvat haasteeksi. Kuinka selvitä tyylillä läpi yli satametrisestä kaarteesta joka kiristyy lopun liukkaimmassa kohdassa? Edellisen mutkan ulostulossa alkanut luisto muuttuu jarrutuksen yhteydessä vastaheitoksi ja auto taittuu mutkan alkuun sopivassa sivuluisussa. Jyrkemmän osuuden lähestyessä kaasupoljin painuu hetkeksi hieman syvemmälle ohjauspyörän hakiessa autolle jyrkempää luistokulmaa. Lopulta kevyellä kaasulla ulostulon kohdalle liukuessa keula osoittaa valmiiksi menosuuntaan ja neljä pyörää lähtee etsimään pitoa jäästä seuraavalle suoralle.

Mitsun ohjaaminen vasemman jalan jarrutuksen avustamana on Legacyä tarkempaa, mutta Legacyn nykyaikaisempi aktiivinen keskitasauspyörästö auttaa perän irtoamista kaasulla käännettäessä Evon vanhaa mekaanista paremmin. Tiukkoihin mutkiin käännettäessä Legacyn käsijarrusta on myös apua, sillä autoa ei saa taitettua mutkaan jalkajarrulla kuten Evoa. Jääradalla Evo on iästään huolimatta kuin kotonaan, mutta Legacyn perheautomaisuus käy ilmi hieman puisesta ohjauksesta ja yliherkästä ABS:tä. Kieltämättä paljaspintaisella jääradalla molempien ratissa alkaa haaveilemaan piikkirenkaista, jolloin tehoreservistä saisi siirrettyä paremmin voimaa maahan saakka.

Jäärata-ajoa kannattaa ehdottomasti kokeilla autosta riippumatta. Jäällä tai lumella tapahtuva nopea ajo ja hauskanpito ei vaadi läheskään yhtä jämäkkää jousitusta kuin asfaltti, ja hauskaa on varmasti vetotavasta tai autosta riippumatta. Tosin, neli- ja takavedoilla on todennäköisesti vielä aavistuksen verran muita hauskempaa.

Nykyinen kuluttajalle kallis ajokorttiuudistus tähtää parempiin ajotaitoihin, mutta sen tehokkuudesta voi olla montaa mieltä. Todennäköisesti yksi iltapäivä jäärata-ajoa opettaisi monelle autonhallintaan ja oman autonsa käyttäytymiseen liittyviä asioita enemmän kuin koko autokoulu. Puuterilumisten penkkojen välissä ulosajon aiheuttamat vauriot kohdistuvat lähinnä itsetuntoon, mutta alkavan luiston hallinta yleisellä tiellä voi pelastaa paljon muutakin.


Kierros Evo III:n kyydissä, pahoittelut surkeasta äänestä.


Kierros Legacyn kyydissä, pahoittelut vielä surkeammasta äänestä.

One Comment on “On any given Sunday

  1. Päivitysilmoitus: Teinien talviunelmat: Mitsubishi Lancer Evolution III ja BMW E36 323i | Ajakaamme.net

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: