Avoautoilun ihanuus: Koeajossa Audi R8

Lokakuu ja avoauto ei kuulosta kovinkaan järkevältä yhdistelmältä. Mutta entä jos alla olisi asunnon hintainen auto? Perinteisesti avoautoilu jakaa mielipiteet: toisten mielestä kaikki autot ovat parempia katto poistettuna ja toiset pitävät avoautoilua täytenä turhuutena. Syynä elämykseen voi olla lähes rajaton pääntila, paremmin kuuluva kaunis moottoriääni tai ajamisen ohessa lämpimästä kesäsäästä nauttiminen. Toisaalta viimasta voi tulla niska kipeäksi, kaikki näkevät sinut ja iltapäivälehdistö on leimannut avoautot poikkeuksetta ökyautoiksi. Ajakaamme.netin toimitus on kuitenkin pitänyt avoautoilua vähintäänkin nautittavana toimenpiteenä.

DSC_5060 Insinöörinäkökulmasta avo on myös haaste, sillä korin jäykkyys kärsii väkisinkin katon poistosta. Tätä kompensoidaan usein korin jäykisterakenteilla, jotka kuitenkin lisäävät painoa huomattavasti kattoa enemmän tehottomamman sijaintinsa vuoksi. Lopputulos voi olla jotain hyllyvän ammeen ja loistavan urheiluauton väliltä. DSC_5053 Avoautoilu mielletään järkisyin kesäaktiviteetiksi, mutta todellisuudessa ympärivuotista avoautoilua ei estä mikään. Nykyiset kangaskatotkin eristävät tarpeeksi lämpöä, jolloin kylmyys ei pääse puremaan talvella. Autovalinnassa kannattaa luonnollisesti välttää huonolla lämmityslaitteella varustettuja malleja. DSC_5090 Harvemman auton kanssa haluaisi kuitenkaan ajaa katto auki keskellä lokakuuta. Poikkeuksen tähän tekee kuitenkin Audi R8. DSC_5095 Audin superauton ensimmäinen versio rullasi tehtaalta ulos jo lähes kymmenen vuotta sitten. Auto ei kuitenkaan näytä vieläkään erityisen vanhalta sisustan elektroniikkaa lukuunottamatta. Ikää on paikkailtu matkan varrella faceliftillä ja erilaisilla erikoismalleilla. Melkeinpä parhaimpana uudistuksena aiempi R-Tronic -nimellä kulkenut robotisoitu manuaalilaatikko on vaihtunut modernimpaan kaksoiskytkinversioon. DSC_5203 R8:n arkikäytettävyys ja audimaisuus ovat kohdallaan myös Spyderissä. Äänieristys on kangaskattoiseksi avoksi hyvä ja matkustusmukavuus on kohdallaan. Takaa tuleva ulkomelu on yllättävän voimakasta, mutta auto pysyy muuten hiljaisena. Voi olla, että tarkoituksena on ollut päästää enemmän pakoääniä ohjaamon puolelle. Äänimaailma onkin varsinkin katto avattuna coupéa parempi ja äänialoiltaan nautinnollisen vaihteleva. Moottorin ääni muuttuu voimakkaasti eri kierrosalueilla ja alaspäinvaihtoja säestävät putkiston paukahdukset. DSC_5022 R8:n kasikoneinen versio tuntuu selvästi V10-veljeään hitaammalta. Sadan kilon painoero coupéen verrattuna vaikuttaa varmasti osaltaan kiihtyvyyteen. Varsinkin avomallissa 430 hevosvoiman tehot tuntuvat riittävän paremmin kuin hyvin. Kasikone tuntuu letkeämmältä nopeavauhtisessa kruisailussa, eikä kaasun kanssa tarvitse olla yhtä tarkkaavaisena kuin 525-hevosvoimaisessa isoveljessä. DSC_5111 Pohjois-Espoon kosteilla asfalttiteillä vauhti nousee herkästi kovaksi kevyessäkin ajossa, mutta muista Audeista poiketen ohjaustuntuma on hyvä ja luotto autoa kohtaan kovempi. Quattro-nimestä huolimatta autossa ei käytetä Torsen-pohjaista nelivetoa vaan Lamborghinistä tuttua viskokytkintä. Etupyörät ovat täten lähinnä etenemistä avustavassa roolissa, ja auto irtoaa luisuun reilummalla kaasunkäytöllä, välillä jopa hieman varoittamatta. Superautoa on siis jäljellä katon poistosta huolimatta. DSC_5214-3 Paluumatkalla korvat hieman punottavat, mutta naama on virneessä. Avoautoilu on elämys myös lokakuussa. Kunhan muistat pukea päälle.

Moottori: 4 163 cm3 kahdeksansylinterinen v-moottori Teho: 316 kW (430 hv) @ 7 900 1/min Vääntö: 430 Nm @ 4 500 – 6 000 1/min Vaihteisto: 7-vaihteinen kaksoiskytkin-automaatti Omamassa: 1760 kg Suorituskyky: 0-100 km/h: 4,5 s, Huippunopeus: 300 km/h  Renkaat: Pirelli P Zero, Etu: 235/40 R18 Taka: 285/35 R18 Kulutus ja päästöt: Yhdistetty EU-kulutus ja CO2: 12,6 l/100km ja 294 g/km Hinta alkaen: Audi R8 Spyder 4.2 V8 FSI quattro S-Tronic: 245 618 €

2 Comments on “Avoautoilun ihanuus: Koeajossa Audi R8

  1. Päivitysilmoitus: Koeajossa Audi S1 | Ajakaamme.net

  2. Hei olen etsinyt kaikkialta mistä olisi mahdollista päästä koe ajamaan Audi R8, ystävälläni on 11.7 – 31vuotias synttärit ja hän on haaveillut jo muutaman vuoden että pääsisi koe ajamaan Kyseistä autoa. Hän itse omistaa Audi TTs ja on hulluna audeihin. Joten olen tässä kohta jo 3 kuukautta etsinyt missä olisi semmoinen mahdollista. Olisin todella kiitollinen jos vastaisitte minulle mahdollisimman pian, sillä aika käy vähiin. 😦 ystävällesi terveisin Vjuskov ilia

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: