Koeajossa Peugeot RCZ R

Mitä mielikuvia sinulla on ranskalaisvalmisteisesta katuautosta?

Mieleen tulee varmasti asioita kuten mukavuus ja hiljaisuus. Moni ranskalainen on iso ja leppoisa matka-auto – tai pieni ja taloudellinen kaupunkiauto.

Peugeot pistää kuitenkin pakan täysin sekaisin: 270 hevosvoimaa, Torsen-tyyppinen etutasauspyörästön lukko, kelluvat etujarrulevyt nelimäntäisillä kiinteillä satuloilla ja epäkäytännöllinen coupé-kori. Mistä oikein on kyse?

DSC_5320

Ulkonäöllisesti RCZ viittaa selvästi Audi TT:n suuntaan. Yhtäläisyyksiä löytyy runsaasti, mutta RCZ erottuu erityisesti upean kahdella kuhmulla varustetun katon ja takalasin ansiosta. Myös ohjaamo näyttää sijaitsevan hieman edempänä autoa. Takakontilla onkin kokoa melkoisesti auton muihin tiloihin verrattuna. R-malli erottuu normaalista RCZ:ta erityisesti kiinteän takaspoilerin ja valtavan kokoisten etujarrujen ansiosta.

DSC_5304

Myös ohjaamo on upeaa katseltavaa. Verhoilu on lähes kokonaan nahkaa ja sitä koristavat kirkkaanpunaiset tikkaukset. Autoon on saatavilla myös hyvin tyköistuvat urheilupenkit ilman lisäveloitusta. Harmillisesti ainakin tavallisten penkkien säädöt ovat pitkälle kuljettajalle hieman puutteelliset, ja istuinosasta ei tunnu saavan reisitukea säädöistä riippumatta. Takapenkit ovat korimallille tyypillisesti tarkoitettu varsin hoikkasääristen ihmisten kuljetukseen, joskin takalasin kuplat antavat hieman lisää pääntilaa.

DSC_5258

Sisustan visuaalista puolta sotkee vain varsin tavalliselta näyttävä ratin keskiosa airbag-yksiköineen. Alumiininen vaihdekepin nuppi jakaa tunteet: se on koreaa katseltavaa, mutta auton sisälämpötila välittyy siitä turhankin tarkasti.

DSC_5305

Ensimmäistä kertaa liikkelle lähdettäessä etulukko tarraa tiukkaan käännökseen ja meno on hieman nykivää. 15 sekuntia myöhemmin risteykseen hidastaessa jarrut vinkuvat voimakkaasti. Näistä syntyy väkisinkin kilpa-automainen fiilis, vaikka seuraavalla kehätiellä auto eteneekin pientä pörinää lukuunottamatta aivan tavanomaisesti.

DSC_5326

Auton varsinainen kohokohta on kuitenkin pörinän tuottanut moottori. Pohjana on BMW:n kanssa yhteistyössä kehitetty 1.6-litrainen moottoriperhe. Sylinterinmitoissa iskunpituus on 9 mm porausta suurempi, joten ahtimen avustuksella alavääntö on tämän kokoiselle koneelle varsin huima. Kuutosvaihteella on mahdollista kiihdyttää vikkelästi vaikka 1 500 minuuttikierrokselta alkaen. Tästä huolimatta veto jatkuu aivan yläkierroksille saakka, mutta rajoitin puuttuu peliin jo 6 500 kierroksen kohdalla.

Onneksi myös moottoriäänet ovat nelisylinteriseksi varsin mukavaa kuunneltavaa. Parkkipaikalla autoa siirreltäessä pakoputkisto höpisee jokaisesta pienestä kaasunpainalluksesta. Kiihdyttäessä käyntiääni on keskialueella mukavan erottuva, mutta yläkierroksilla meteliä saisi olla enemmänkin. Moottori ilmoittaa olemassaolostaan myös tasakaasulla matkustettaessa. Tämä on pelkästään positiivista, sillä se luo tunnetta erityisen auton läsnäolosta. Sport-napin kaltaista turhuutta ei jää kaipaamaan, sillä auto on joka tilanteessa luonteikas oma itsensä.

DSC_5322

Lähes kaikki voima siirtyy tiehen varsin tiukan tasauspyörästön lukon ansiosta. Etulukko auttaa RCZ:aa kääntymään veto päällä huomattavan terävästi. Kaasua painamalla linja tiukentuu välittömästi ja mutkista kiihdytys onnistuu varsin räväkästi. Pienemmillä vaihteilla saa lukosta huolimatta pidellä ratista kiinni kuten tehokkaalla etuvedolla yleensä.

DSC_5300

Ohjaustuntuma on hyvä ja varsin selkeästi Audia parempi. Osasyynä tähän voi olla hydraulinen tehostin, jota kuitenkin käytetään sähköisesti energian säästämiseksi. Myös valtavat etujarrut ovat luotettavan tuntuiset ja tilanteen tasalla, tosin poljinherkkyyden ei tarvitsisi olla perhemallien luokkaa. Liiallinen herkkyys estää välikaasun antamisen kevyemmin jarrutettaessa.

Autosta ei ole tehty turvallisen puskevaa, vaan se irtoaa kuljettajan niin halutessa varsin ronskiin luisuun. ESP:n väliintulo vaatii melko suurta luisukulmaa, ja hyvä niin, sillä auto tuntuu täten ajajapainotteisemmalta.

DSC_5324

Tehoista huolimatta autolla pääsee matka-ajossa hämmästyttäviin kulutuslukemiin. Hieman ripeämmässä matkustusvauhdissa keskikulutus asettui lähelle seitsemää litraa sadalla kilometrillä.

Pienistä puutteista huolimatta RCZ R on mielenkiintoisinta ja koukuttavinta mitä Peugeotilta on tullut 106 GTI:n jälkeen. Yksi tälläinen, kiitos!

 

Moottori: 1 598 cm3 neljäsylinterinen rivimoottori Teho: 199 kW (270 hv) @ 6 000 1/min Vääntö: 330 Nm @ 1 900 1/min Vaihteisto: 6-vaihteinen manuaali Omamassa: 1355 kg Suorituskyky: 0-100 km/h: 5,9 s, Huippunopeus: 250 km/h  Renkaat: Goodyear Eagle F1 Asymmetric, 235/40 R19 Kulutus ja päästöt: Yhdistetty EU-kulutus ja CO2: 6,3 l/100km ja 145 g/km

Hinta alkaen:
Peugeot RCZ R: 54 377 €

One Comment on “Koeajossa Peugeot RCZ R

  1. Päivitysilmoitus: Pikatestissä Peugeot 308 GTI | Ajakaamme.net

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: