Koeajossa BMW 730d xDrive (G11)

Moottoritie jää taakse ripeällä tahdilla. Vallitseva keli on tyypillistä suomalaista nykytalvea: märkää ja pimeää. Matkaan lähtiessä vaivannut päänsärky on väistymässä ja auto ikään kuin aistii sen, vaihtaen lievästi kaitsevan pehmeyden terävämmäksi etenemiseksi. Jos BMW:n uusi lippulaiva pitäisi tiivistää yhteen piirteeseen, se olisi pettämätön tilannetaju. Mutta koska koeajoon tulevat kuvat tarvitsevat sidosaineekseen tekstiä, pureudutaan asiaan hiukan tarkemmin.

BMW:n 7-sarja on mallisarjana jo vanha tuttu edustusautopiireissä, tarjoten yleensä ajamiseen suunnatun vaihtoehdon Mercedeksen S-mallien matkustusmukavuudelle. Erityisellä lämmöllä muistellaan klassista E38-korimallia ja sen tummanpuhuvaa esiintymistä The Transporter -elokuvassa. Kookas ja painava luksusauto ei tietenkään ole ajettavuudeltaan mikään rata-ase, mutta täydellisen eristäytymisen sijaan 7-sarjan tarkoitus on säilyttää kuljettajan yhteys tienpintaan ja tarjota etenemisen varmuutta ajo-ominaisuuksien muodossa. Malli on myös usein asettanut sävelet, joiden mukaan muu mallisto on suunniteltu.

BMW 730d

Uusin, G11-korimallilla kulkeva sukupolvi, tulee BMW:n kannalta tietyllä tavoin tärkeällä hetkellä. Turboahtaminen, kolmisylinteriset koneet ja etuvetoiset mallit ovat viimeisen kymmenen vuoden aikana järsineet harrastajien pisteitä, mutta toisaalta harrastajat eivät olekaan 7-sarjan varsinainen kohderyhmä. Huolestuttavinta merkin kannalta on ollut joitain malleja vaivannut tunnoton ja löysä ohjaus. Jos BMW ei enää tarjoa Ajamisen iloa, mihin ihmeeseen merkin markkinointi perustuu 5-10 vuoden kuluttua, maineen haihduttua?

Ajamisen ilo ei myöskään ole 7-sarjan kohdalla ensimmäisenä mielessä, sillä parkkiruudussa auto on melkoinen möhkäle. Onneksi muotoilu on onnistunut sekoitus sukunäköä ja hillittyä eleganssia. Keulan munuaiset aerodynamisine väliritilöineen ovat toki massiiviset, mutta muuten auto hämää välillä silmää koonsa puolesta. Tavaratilaa koristaa xDriven merkki, kertoen nelivedosta. Muuta ei mallistosta tällä hetkellä löydykään, puristien harmiksi.

Sisällä vaalea nappanahka suorastaan kutsuu sisään, mutta kurakelit saavat kaipaamaan eteismattoa ennen autoon astumista. Sähkösäätöiset penkit eivät kalpenisi monessa olohuoneessakaan, ja muistilla varustettu sähkösäätö laskee ratin sopivasti ulottuville. Vyö kiinni, auto käyntiin ja jossain kaukana kuuluu vaimea moottorin käynnistyminen. Mittaristo kuitenkin muistuttaa auton olevan diesel, jolla pääsee 1200 kilometriä vaikka samantien. Onkohan jossakin johtokunnan kokous meneillään, kannattaako tällä edes suunnata mutkatielle?

BMW 730d

Navigaattori lausuu ajo-ohjeet Ylen televisiokuuluttajan pehmeydellä, heijastusnäyttö kertoo kaiken oleellisen, ja ZF:n kahdeksanvaihteinen automaatti on tavallistakin pehmeämpi. Äänenvoimakkuutta voi säätää aikansa kuluksi pyörittämällä sormea keskikonsolin edessä ilmassa. Bowers & Wilkinsin äänentoisto on erinomainen erityisesti akustisen musiikin kanssa.

Kosketusnäytöllinen iDrive kertoo valitun hierontaohjelman ja nahkatuoli säteilee lämpöä tasaisesti. Ohjauspyörä on lämmitetty ja värisee mikäli auto huomaa karkaavansa kaistalta. Matka-ajossa 730d xDrive on täydellisen eleetön, auton mukautuessa taustalla kuljettajan toiveisiin. Lisäksi erinäinen lauma turvavarusteita kertoo siitä, että myös ajoneuvo huolehtii kuljettajan ja itsensä hyvinvoinnista.

Puolivälissä matkaa ja päänsärkyä toivon kuitenkin, että auto osaisi ajaa itseään. Lopulta olo paranee ja ajamiseen voi keskittyä reippaammin. Seiska vastaa kaasuun välittömästi väännöllä, oli kyse nopeusrajoituksen nousemisesta tai liikennevirtaan sovittautumisesta. Suuremmissa kiihdytyksissä vaihteiston comfort-asetus aiheuttaa pienen viiveen, sillä se yrittää suorittaa myös kickdownin pehmeästi.

Autonkuljettajaa larpatessa tulee selväksi, että myös muilla penkeillä on sangen mukavaa. Takapenkeille tarjolla oleva Android-tabletti tosin herättää hiukan ihmetystä, sillä se jättää toivomisen varaa. Syy on osin tabletissa itsessään, osin siinä, ettei auto ole takamatkustajia hellivä Lang. Onneksi pysäköitäessä sensori- ja kameralauma pitävät huolta leveän auton sovittamisesta parkkiruutuun – mutta tärkein varuste ovat perinteiset sivupeilit.

Lopulta, kun olo on kirkas ja mutkatie on edessä, auto alkaa näyttäytyä kuljettajakeskeisenä. Sähköisesti tehostettu ohjaus saa pisteitä, sillä vaikka ohjauspyörän kautta ei välity juurikaan tietoa tienpinnasta tai talvirenkaiden tekemisistä, ohjaus on täsmällinen ja erinomaisesti painotettu. Yhdessä alustan toiminnan kanssa ajaminen aiheuttaa riemua, sillä auto hallitsee kokonsa hyvin, ajajan ollessa tapahtumien keskipisteessä. Hiilikuitumuovin (CFRP – Carbon Fibre Reinforced Plastic) käyttö korin rakenteissa, sähköautojen i3:n ja i8:n tapaan, auttaa alentamaan auton painopistettä. Nyt sekin tuntuu järkevältä eikä vain markkinointipuheelta.

Kolmilitrainen turbodiesel saattaa olla malliston pienin, tuottaen 265 hevosvoimaa 1900 kiloisessa autossa, mutta vaihteisto ja vääntö ovat keskenään salaliitossa lingoten edustuslinnakkeen risteyksistä yllättävällä vimmalla. Nopeutta kertyy niin eleettömän sulavasti, että mittarilukemat tuntuvat liioittelulta. Suora kutonen murahtaa korkeilla kierroksilla rouheasti dieselinäkin. Sport-tilassa vaihteisto reagoi ripeästi myös kickdownissa ja iskunvaimennus tinkii mukavuudesta aavistuksen jämäkkyyden nimissä. Matkanopeutta voisi mutkaisellakin tiellä pitää soo-soon verran.

Seuraavien päivien aikana sama kuvio toistuu uudelleen ja uudelleen. Jokaista 730d:llä suoritettavaa matkaa odottaa innolla, oli sitten ajotuulella tai kauppamatkalla. Haluttaessa auto on pehmeä ja taustalle väistyvä hovimestari, tarvittaessa muuttuen tomeraksi asioita hoitavaksi sihteeriksi.

BMW 730d

Ehkä kertovinta autosta on se, että parin päivän ajojen jälkeen mittaristo näyttää edelleen toimintasäteeksi tuhatta kilometriä ja kuljettaja huomaa miettivänsä, olisiko jossain tekosyy mennä käymään, siirtää tämä asunnon hintainen liikkuva linnake muualle. Kauas on uusi lähelle ja matkalle sattuvat matkat ovat enemmän kuin tervetulleita.

BMW 730d

Ajamisen ilo on taas täällä.

Moottori: 2993 cm3 I6-turbodiesel Teho: 195 kW (265 hv) @ 4000 1/min Vääntö: 620 Nm @ 2 000 – 2 500 1/min Vaihteisto: 8-vaihteinen automaatti Omamassa: 1900 kg Suorituskyky: 0-100 km/h: 5,8 s, Huippunopeus: 250 km/h Renkaat: Nokian Hakkapeliitta R2, edessä ja takana: 245/50R18 Kulutus ja päästöt: Yhdistetty EU-kulutus ja CO2: 5,0 l/100km ja 132 g/km Hinta alkaen: BMW 730d xDrive 131 321,10€, koeajettu yksilö 173 738,27€.

One Comment on “Koeajossa BMW 730d xDrive (G11)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: